Site icon Hallocy

Επιστολή μητέρας προς τον Υπ. Άμυνας για το χειρισμό των ΕΣΣΟ2020/Σπουδές στο ΗΒ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου αγανάκτηση για το χειρισμό που έτυχε το θέμα των Στρατεύσιμων της ΕΣΣΟ 2020 ως προς το πολυσυζητημένο θέμα της αύξησης των διδάκτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο και όλων όσων διαδραματίστηκαν από τις 23 Ιουνίου του τρέχοντος έτους μέχρι και σήμερα.

Ακριβώς μετά από την ανακοίνωση της Βρετανίας, για αύξηση διδάκτρων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο της αναβολής της θητείας του παιδιού μας, έτσι ώστε να μπορεί να μεταβεί στο Ην. Βασίλειο για τις σπουδές του και να εξασφαλίσει τόσο το ευρωπαϊκό δάνειο όσο και τα χαμηλά δίδακτρα που θα παρέχονταν σε όσους ξεκινούσαν τις σπουδές τους το Σεπτέμβριο του 2020. Όλες οι προσπάθειες επικοινωνίας μας, όμως, με το υπουργείο ’Άμυνας είχαν το ίδιο αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα: «Είναι αδύνατον να δοθούν αναστολές για εκπαιδευτικούς λόγους». Ακολουθώντας λοιπόν τις οδηγίες του υπουργείου δεν προβήκαμε σε διαδικασίες για φοίτηση τον Σεπτέμβριο του ’20, αντίθετα προχωρήσαμε στην διαπραγμάτευση μεγάλων και ασύμφορων δανείων για να μπορέσει το παιδί μας να μεταβεί το 2021 για σπουδές.

Τρείς μέρες μόνον πριν την επίσημη ανακοίνωση για αναστολή όλων των στρατεύσιμων που είχαν εξασφαλίσει θέση -και ενώ η διαδικασία για clearing σε συγκεκριμένους κλάδους ήταν εφικτή– η απάντηση από το υπουργείο σας η ίδια: «Δεν θα δοθούν αναστολές για εκπαιδευτικούς λόγους».

Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα ανακοινώθηκε ότι όλα όσα διατυμπάνιζε το υπουργείο μέχρι τότε, όχι μόνο δεν ευσταθούσαν αλλά και παραπληροφορούσαν, αποτρέποντας όλους όσους τηρούσαν θεσμούς και νομοθεσίες, από το να αποταθούν για σπουδές εν καιρώ θητείας – και μάλιστα μιας θητείας «με μη διαπραγματεύσιμη αναστολή».

Τότε ήταν που άρχισε να ξεκαθαρίζει το σκηνικό για τα τόσα “clearings” της τελευταίας στιγμής και για τον ενθουσιασμό κάποιων ότι σύντομα το θέμα θα έληγε με αναστολές. Και ας μας φαινόταν τότε μια εφηβική υπεραισιοδοξία και ας διέψευδε το υπουργείο σας τυχόν αναστολές.

Την ίδια ώρα, κάποια άλλα παιδιά έκαναν τη σκοπιά τους γεμάτα άγχος, γεμάτα απελπισία, γιατί τα όνειρα τους γκρεμίζονταν, γιατί δεν αποτάθηκαν καν σε clearings, γιατί τους είπαν ότι η θητεία είναι υποχρεωτική, γιατί τους είπαν το όλο θέμα δεν έχει να κάνει με το υπουργείο Άμυνας, γιατί τους είπαν ότι το στράτευμα δεν θα άντεχε τόσες αναστολές.

Όσον αφορά τα πιο πάνω, το ζήτημα θα πάρει τις διαστάσεις που του αρμόζουν εν καιρώ και με όλους του νόμιμους τρόπους.

Ας προχωρήσουμε όμως στα διαδικαστικά που αφορούν την παρούσα κατάσταση για όσους τελικά θα απομείνουν στο στρατό. Σε ότι αφορά τη θητεία αυτών των παιδιών, τίθενται κάποια βασικά ερωτήματα:

Α) Πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες του στρατού (ως πριν λίγες μέρες διατεινόσασταν ότι δεν αντέχει τόσες αναστολές το σύστημα);
Β) Ακόμη κι αν προσλάβετε ΣΥΟΠ, όπως λέτε, τί θα γίνει μέχρι την πρόσληψη, μέχρι τη βασική τους εκπαίδευση και μέχρι να είναι έτοιμοι να αναλάβουν υπηρεσίες και όλα όσα θα τους αναλογούν, για να καλυφθεί το κενό; Μήπως, μέχρι τότε, το βάρος θα πέσει στους ώμους «όσων πίστεψαν» και «όσων έμειναν»;
Γ) Ακόμη και όταν οι νέοι προσληφθέντες ΣΥΟΠ αναλάβουν, τί θα γίνει με τις υπηρεσίες, αφού ο απλός στρατιώτης καλείται να κάνει περί τις 15 υπηρεσίες τον μήνα ενώ ένας ΣΥΟΠ μόνο 5; Μήπως σκοπεύετε να προσλάβετε τριπλάσιο αριθμό ΣΥΟΠ για να καλύψει τις ανάγκες των στρατεύσιμων που θα λάβουν αναστολή;

Με βάση τα πιο πάνω θα επιθυμούσα να λάβω απαντήσεις σύντομα, έτσι ώστε να γνωρίζω κατά πόσον και πως θα επηρεάσει περαιτέρω το παιδί μου η απόφαση σας να δοθούν τελικά αναστολές για «λόγους εκπαιδευτικούς».

Με εκτίμηση

Αντιγόνη Καραγιάννη

5 Σεπτεμβρίου, 2020

ΥΓ. Η επιστολή αναφέρεται ξεκάθαρα στους χειρισμούς του υπουργείου Άμυνας και καμιά μομφή δεν αφήνεται για τη μονάδα στην οποία υπηρετεί το παιδί μου, μια μονάδα που και διοικητικά φαίνεται να είναι δομημένη και να απαρτίζεται από ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ Λοχαγούς, πρότυπα και σημεία αναφοράς για τα παιδιά μας.

[Φωτογραφία αρχείου]

politis.com.cy

Exit mobile version