Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου

Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα – Τι αλλάζει από την 1η Οκτωβρίου..

Με την αύξηση ποινών σε τροχαίες παραβάσεις οι Αρχές στοχεύουν στην μείωση των σοβαρών και θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων που τα τελευταία χρόνια όπως καταδεικνύουν και οι αριθμοί αποτελούν μάστιγα.

Από την 1η Οκτωβρίου, οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι με “τσουχτερά” πρόστιμα με τον Διευθυντή της Τροχαίας Αρχηγείου, Γιάννη Γεωργίου να αναφέρει,

“”Κύριος στόχος να προλάβουμε πλέον την ξέφρενη πορεία που πήραν οι τροχαίες συγκρούσεις και να μειώσουμε κυρίως τις θανατηφόρες συγκρούσεις”

Τι αλλάζει από την 1η Οκτωβρίου..

Αναφερόμενος στις αυξήσεις ποινών, ο κ. Γεωργίου επεσήμανε πως οι αλλαγές αφορούν αρκετά αδικήματα όπως η μη χρήση ζώνη ασφαλείας, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση (χρήση κινητού τηλεφώνου) και η μη χρήση κράνους.

“Αυτά τα τρία αδικήματα θα διπλασιάζονται αν επαναληφθεί μέσα σε τρία χρόνια το ίδιο αδίκημα. Αυξάνεται η ποινή για παράνομη στάθμευση στο πεζοδρόμιο, σε στάση λεωφορείου και πλησίον διάβασης πεζών. Οδήγηση χωρίς ασφάλεια θα γίνεται εξώδικη καταγγελία πλέον, δεν θα γίνεται ποινικός φάκελος για να οδηγείται στο δικαστήριο. Το ίδιο θα ισχύει και για το ΜΟΤ. Ένα άλλο σημαντικό είναι η κατακράτηση οχημάτων πλέον όταν υπάρχει παράνομη στάθμευση θα μπορούμε να το ρυμουλκούμε άμεσα και ο ιδιοκτήτης θα επωμιστεί τα έξοδα και θα του επιβληθεί πρόστιμο για την παράνομη στάθμευση

ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Οι ποινές που αφορούν στην υπέρβαση ορίου ταχύτητας, από την 1η Οκτωβρίου θα διαμορφώνονται ως εξής:

ΠΟΙΝΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑ

Αυτές θα είναι οι ποινές για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης:

ΑΛΚΟΟΛ ΠΟΙΝΕΣ

ΠΟΙΝΕΣ

Όσο για τις ποινές που θα επιβάλλονται σε παραβάτες για μη χρήση ζώνης, κράνους και παιδικών καθισμάτων, από την 1η Οκτωβρίου θα αυξηθούν ως εξής:

ΠΟΙΝΕΣΑυτά θα είναι τα πρόστιμα που αφορούν στην οδήγηση:

 • Οδήγηση χωρίς ασφαλιστήριο ευθύνης έναντι τρίτου: €200 πρόστιμο και 3-6 Βαθμοί Ποινής
 • Οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια (κινητό τηλέφωνο): €150 πρόστιμο και 2-4 Βαθμοί Ποινής
 • Σε περίπτωση επανάληψης του αδικήματος εντός 3 χρόνων: η ποινή διπλασιάζεται
 • Οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια (άλλο αντικείμενο): €85 πρόστιμο και 1-3 Βαθμοί Ποινής
 • Κατά παράβαση όρου που του επιβάλλεται από τον Έφορο στην άδεια οδήγησης ή οδήγηση με άδεια οδήγησης που έχει λήξει: €50 πρόστιμο
 • Οδήγηση χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας:
 • Για λεωφορεία ή φορτηγά μηχανοκίνητου οχήματος βαρέως τύπου: €300 πρόστιμο
 • Οποιουδήποτε άλλου οχήματος: €150 πρόστιμο
 • Οδήγηση ακινητοποιημένου οχήματος: €85

Δικαστήριο..

 • Χρήση μηχανοκίνητου οχήματος σε οδό, χωρίς να  βρίσκεται σε ισχύ ασφαλιστήριο που αφορά ευθύνη έναντι τρίτου: φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή/και χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες ευρώ (€3.000).
 • Σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης μέσα σε περίοδο δύο ετών , φυλάκιση η οποία δεν υπερβαίνει τα δύο έτη και σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις έξι χιλιάδες ευρώ (€6.000) και περαιτέρω το Δικαστήριο μπορεί να διατάξει στέρηση του δικαιώματος να κατέχει ή να αποκτά άδεια οδήγησης.
 • Οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια (κινητό  τηλέφωνο): μέχρι 1 χρόνο φυλάκιση ή/και  μέχρι €3.000 χρηματική ποινή. Για επαγγελματίες οδηγούς ποινή μέχρι 2 χρόνια φυλάκιση ή/και  μέχρι €6.000 ή/και στέρηση άδειας οδήγησης μέχρι ένα (1) έτος για νέους οδηγούς, Σε περίπτωση επανάληψης του αδικήματος εντός τριών ετών το Δικαστήριο δύναται να επιβάλει διπλάσιες ποινές απο τις προβλεπόμενες.

Χωρίς άδεια Οδήγησης..

(α) Ο οδηγός δεν έχει συμπληρώσει την ελάχιστη ηλικία που απαιτείται για την απόκτηση άδειας οδήγησης: μέχρι 1 έτος φυλάκισης ή/ και μέχρι €3.000 πρόστιμο.
Αστυνομικός απαγορεύει τη συνέχιση της οδήγησης

(β) Ο οδηγός έχει συμπληρώσει την ελάχιστη ηλικία που απαιτείται για την απόκτηση άδειας οδήγησης: μέχρι 2 έτη φυλάκιση ‘η/και μέχρι €6.000 πρόστιμο.
Αστυνομικός απαγορεύει τη συνέχιση της οδήγησης.

2. Ο οδηγός έχει άδεια οδήγησης ή άδεια οδήγησης μαθητευομένου η οποία έχει ανασταλεί ή ακυρωθεί δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 40 του Περι άδειας Οδήγησης Νόμου: μέχρι 2 χρόνια φυλάκισης ή/και μέχρι €6.000 πρόστιμο.
Αστυνομικός απαγορεύει τη συνέχιση της οδήγησης

3. Πρόσωπο το οποίο οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα ή έχει τον έλεγχο τέτοιου οχήματος σε οποιοδήποτε δρόμο ή άλλο δημόσιο χώρο, κατά παράβαση όρου που του επιβάλλεται απο τον Έφορο (άρθρο 7): μέχρι 6  μήνες φυλάκιση ή/και μέχρι €1.500 πρόστιμο.
Αστυνομικός απαγορεύει τη συνέχιση της οδήγησης

4. Πρόσωπο οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα ή έχει τον έλεγχο τέτοιου οχήματος σε οποιοδήποτε δρόμο ή άλλο δημόσιο χώρο, με άδεια οδήγησης ή άδεια οδήγησης μαθητευομένου της οποίας η ισχύς έχει λήξει: μέχρι 6 μήνες φυλάκιση ή/και μέχρι €1.500 πρόστιμο.
Αστυνομικός απαγορεύει τη συνέχιση της οδήγησης.

5. Πρόσωπο το οποίο εργοδοτεί ή αναθέτει, έναντι αμοιβής ή μη, σε άλλο πρόσωπο να οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα σε οποιοδήποτε δρόμο ή άλλο δημόσιο χώρο χωρίς άδεια οδήγησης: μέχρι 3 χρόνια φυλάκιση ή/ και μέχρι €10.000 πρόστιμο.

6. Πρόσωπο επιτρέπει ή ανέχεται οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που εμπίπτει στις  πιο πάνω περιπτώσεις, να οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα ή να έχει τον έλεγχο μηχανοκίνητου οχήματος σε οποιοδήποτε δρόμο ή άλλο δημόσιο χώρο: μέχρι 3 χρόνια φυλάκιση ή/και μέχρι €10.000 πρόστιμο

7. Σε περίπτωση που το πρόσωπο το οποίο οδηγεί ή έχει τον έλεγχο μηχανοκίνητου οχήματος δεν έχει συμπληρώσει την ελάχιστη ηλικία που απαιτείται για την απόκτηση άδειας οδήγησης θεωρείται ότι το πρόσωπο που έχει κατά τον ουσιώδη χρόνο την κηδεμονία ή την επίβλεψη του επέτρεψε ή ανέχθηκε να οδηγεί ή να έχει τον έλεγχο του οχήματος, χωρίς να είναι αναγκαίο να αποδειχτεί ότι το πρόσωπο αυτό είχε γνώση του γεγονότος.

Ποινές για παράνομη στάθμευση

Το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση “ανεβαίνει” από την 1η Οκτωβρίου στα 100 ευρώ.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

Δείτε αναλυτικά τις ποινές ανά κατηγορία στην ειδική σελίδα του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας. 

«Η οδική μας συμπεριφορά καθρεπτίζει τον πολιτισμό μας. Ας γίνουμε καλύτεροι», είναι το σύνθημα της ενημερωτικής καμπάνιας του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, για τις αυξήσεις ποινών για τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οι οποίες αλλάζουν από την 1η Οκτωβρίου του 2020.

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού και αλλαγής της οδικής νοοτροπίας των πολιτών, το Υπουργείο Μεταφορών ανήρτησε βίντεο το οποίο αναφέρει πως «η μη τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) έχει συχνά υψηλό τίμημα και κοστίζει ζωές», εξηγώντας πως γι’ αυτό το λόγο αυξάνονται οι ποινές.

Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο της πρόσφατης συνεδρίας του Συμβουλίου Οδικής Ασφαλείας, στη παρουσία των Υπουργών Δικαιοσύνης και Μεταφορών, τέθηκε η επικαιροποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας για την περίοδο 2021 – 2030.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η πρόταση η οποία θα υποβληθεί προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τη λήψη μέτρων για περαιτέρω βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας, το σύστημα φωτοεπισήμανσης, το περιθώριο ανοχής στην υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, η πολιτική στάθμευσης και μηδενική ανοχή της παράνομης στάθμευσης, και η ενημερωτική εκστρατεία για την αύξηση των ποινών.

Ο Υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι «το νέο στρατηγικό σχέδιο βασίζεται στην προσέγγιση του «Ασφαλούς Συστήματος» που αποτελεί τη φιλοσοφία της νέα πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δεκαετία 2021 – 2030, αλλά και την προσέγγιση που υιοθετείται διεθνώς.  Το εν λόγω «Σύστημα», αφορά στο  σύστημα οδικής κυκλοφορίας που αποτελείται από τις οδικές υποδομές, τα οχήματα και τους χρήστες των δρόμων.

Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή πολιτικών και δράσεων στους ακόλουθους πέντε βασικούς πυλώνες:

 • Αποτελεσματική διαχείριση οδικής ασφάλειας
 • Ασφαλείς δρόμοι και κινητικότητα
 • Ασφαλή οχήματα
 • Ασφαλείς οδικοί χρήστες
 • Αποτελεσματική ανταπόκριση μετά την οδική σύγκρουση

Το νέο στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνει 28 επιμέρους πολιτικές και 158 στοχευμένες δράσεις, που εντάσσονται στους πιο πάνω πέντε πυλώνες του «Ασφαλούς Συστήματος» και συγκεκριμένα στους ακόλουθους οκτώ τομείς:

 • Νομοθεσία και αστυνόμευση (επιβολή του νόμου)
 • Εκπαίδευση και εξέταση υποψηφίων οδηγών
 • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία
 • Ασφαλέστερες οδικές υποδομές
 • Ασφαλέστερα οχήματα
 • Ανταπόκριση μετά την οδική σύγκρουση
 • Έρευνα για την Οδική Ασφάλεια
 • Οργανωτική δομή για τη διαχείριση ασφάλειας του συστήματος οδικής κυκλοφορίας

Ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος επισήμανε ότι «ο στόχος είναι όπως μέχρι το 2030 πετύχουμε μία μείωση τουλάχιστον 50% στους θανάτους από τις οδικές συγκρούσεις, καθώς επίσης μία μείωση 50% στους σοβαρούς τραυματισμούς».

alphanews.live

Διαβάστε επίσης