Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου

17 τα νέα κρούσματα, από ιχνηλάτηση τα περισσότερα

Δεκαεπτά νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν ενημέρωσης που έλαβε από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, μέσα από σύνολο 2,412 εργαστηριακών διαγνώσεων. Τα περισσότερα κρούσματα, εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής:

Από 73 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 14 κρούσματα.
Από 1,784 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.
Από 183 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
Συγκεκριμένα

14 κρούσματα εντοπίστηκαν μέσω της ιχνηλάτησης επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
Εφτά άτομα είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον κρούσματος που ανακοινώθηκε χθες από ιδιωτική πρωτοβουλία (είχε συμπτώματα από τις 25/9). Δύο εκ των σημερινών κρουσμάτων φοιτούν σε ιδιωτικό σχολείο στην Επαρχία Λεμεσού.
Ένα άτομο είναι από το cluster του Εθνικού Άχνας και είναι εργαζόμενος στην ομάδα.
Δύο άτομα είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον του μαθητή του Γυμνασίου Λινόπετρας που ανακοινώθηκε στις 29/9 από ιδιωτική πρωτοβουλία. Υπενθυμίζω ότι είναι από το οικογενειακό περιβάλλον της άλλης μαθήτριας του Γυμνασίου που δεν μας δηλώθηκε καθόλου στην ιχνηλάτηση.
Δύο κρούσματα είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 29/9 μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Δύο κρούσματα είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον ποδοσφαιριστή του Εθνικού Άχνας που ανακοινώθηκε στις 26/9
2 κρούσματα εντοπίστηκαν μέσα από τον έλεγχο πτήσεων:
Το ένα άτομο ήρθε από το Λονδίνο στην Λάρνακα στις 30/9.
Το 2ο άτομο ήρθε από το Βερολίνο στην Πάφο χθες.
1 κρούσμα εντοπίστηκε από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια Γενικών Νοσοκομείων: Πρόκειται για άτομο που είχε χθες το βράδυ πυρετό και επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Λάρνακας.
Από τα σημερινά αποτελέσματα, αλλά και τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που εντοπίζονται από την ιχνηλάτηση επαφών, διαφαίνεται ότι υπάρχει μετάδοση του ιού τόσο ενδοοικογενειακά όσο και στο κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον. Αυτό μας και σε αρκετές περιπτώσεις άτομα που φέρουν τον ιό δεν τηρούν πιστά και αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας, με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τον ιό σε άτομα του περύγυρού τους. Επαναλαμβάνεται για ακόμα μια φορά η έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων ακόμα και εντός του οικογενειακού μας περιβάλλοντος.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

Από δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ολοκληρώθηκαν 356 εργαστηριακές διαγνώσεις, και
Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, ολοκληρώθηκαν 16 εργαστηριακές εξετάσεις.
Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,789.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 9 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, τέσσερα εκ των οποίων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύεται διασωληνωμένος ένας ασθενής. Στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια σε θάλαμο νοσηλεύεται ένας ασθενής COVID-19.

Πηγή: philenews

Διαβάστε επίσης