Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου

Πόσο κινδυνεύει ο Τραμπ από τον κορωνοϊό και πώς επηρεάζονται οι εκλογές

Η είδηση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό προκάλεσε συζητήσεις για τις πιθανότητες να νοσήσει σοβαρά από την ασθένεια αλλά και για το πώς θα επηρεάσει την προεκλογική του εκστρατεία.

Σύμφωνα με το Skynews, με βάση την ηλικία του και τα αποτελέσματα των τελευταίων του εξετάσεων, ο 74χρονος πρόεδρος θεωρείται ότι βρίσκεται σε υψηλό ρίσκο για επιπλοκές από τον θανατηφόρο ιό.

Σύμφωνα με τις στατιστικές που δημοσιευτήκαν από την αμερικανική κυβέρνηση, οι άνθρωποι μεταξύ των ηλικιών 65-74 κινδυνεύουν πέντε φορές περισσότερο να χρειαστούν νοσοκομειακή φροντίδα απ ότι οι ηλικίες 19-29, ενώ κινδυνεύουν 90 φορές περισσότερο να αποβιώσουν. Επίσης, οκτώ στους δέκα ασθενείς που πέθαναν στις ΗΠΑ ήταν πάνω από 65 χρόνων.

Αν και η προχωρημένη ηλικία συνδέεται άμεσα με τις πιθανότητες κάποιος να νοσήσει σοβαρά όταν κολλήσει κορωνοϊό, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν.

Σύμφωνα με το Skynews, σύμφωνα με το βάρος του, μπαίνει στην κατηγορία των παχύσαρκων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία κάποιος παχύσαρκος έχει

Επίσης, μια μελέτη που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο υποστηρίζει ότι το 77% των 16.780 ατόμων που χρειάστηκαν να μεταβούν στο νοσοκομείο για θεραπεία με κορωνοϊό ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

«Μόλις πρόσφατα συνειδητοποιήσαμε τον καταστροφικό αντίκτυπο της παχυσαρκίας, ιδιαίτερα στους νέους», δήλωσε στο περιοδικό Science τον Σεπτέμβριο η Anne Dixon, η οποία πραγματοποίηση έρευνες πάνω στο θέμα.

Πρόσθεσε ότι αυτός «μπορεί να είναι ένας λόγος για τον καταστροφικό αντίκτυπο του COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Άλλος παράγοντας είναι η πίεση του αίματος. Ενώ τα στοιχεία δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα, το British Heart Foundation αναφέρει ότι μια έρευνα υποστηρίζει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της σοβαρής ασθένειας ή του θανάτου από κορωνοϊό.

Ο Δρ Aseem Malhotra, ανώτερος καρδιολόγος και ειδικός στους κινδύνους που προκαλεί η παχυσαρκία, πιστεύει ότι «είναι πιθανό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μεταβολικό σύνδρομο που τον θέτει στον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου ή εισαγωγής στο νοσοκομείο από τον ιό».

Ο Δρ Malhotra είπε ότι ο Τραμπ αντιμετωπίζει «τριπλό κίνδυνο θανάτου και πενταπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας. Περισσότερο από τον Bois Johnson».

Ωστόσο, ο κ. Τραμπ έχει δείξει αξιοσημείωτη βελτίωση στα επίπεδα χοληστερόλης κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, με τη βοήθεια φαρμάκων.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο προσωπικός γιατρός του Τραμπ ανακοίνωσε ότι είναι καλά και «θα παραμείνει εντός του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της «ανάρρωσής» του», ωστόσο για πόσο και πώς θα εξελιχθεί η κατάστασή του είναι άγνωστο. Προς το παρόν θα ασκεί από εκεί τα προεδρικά του καθήκοντα.

Αν ο Ντόναλντ Τραμπ νοσήσει πολύ σοβαρά, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα κληθεί να αναλάβει τα ηνία, εντούτοις αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό εάν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον ιατρικό αναλυτή του CNN Τζόναθαν Ράινερ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι πρέπει επίσης να μπει σε απομόνωση, διότι ενδέχεται τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Πενς να νοσήσουν, περίπτωση κατά την οποία η Πελόζι ενδεχομένως θα χρειασθεί να ασκήσει χρέη προέδρου, σύμφωνα με την Presidential Succession Act του 1947 περί προεδρικής διαδοχής, η οποία ορίζει ότι ο πρόεδρος της Βουλής και pro tempore ο πρόεδρος της Γερουσίας είναι οι επόμενοι μετά τον αντιπρόεδρο και προηγούνται των μελών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων πρώτος τη τάξει είναι ο υπουργός Εξωτερικών.

Δεν είναι επίσης γνωστό για πόσο χρόνο ο Τραμπ, η Μελάνια και η σύμβουλος Χόουπ Χικς (ασθενής 0 του προεδρικού πυρήνα μόλυνσης) είναι φορείς του κορωνοϊού και με ποια από τα μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου ήρθαν σε επαφή. Ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου και ο βοηθός του, σύμφωνα με το CBS, ελέγχθηκαν ήδη και βγήκαν αρνητικοί.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εμφάνιση των συμπτωμάτων έρχεται κατά κανόνα 5 έως 6 ημέρες μετά την μόλυνση, αλλά δεν αποκλείεται τα συμπτώματα να εμφανισθούν και έπειτα από 14 ημέρες. Απ΄ό,τι φαίνεται, η Χόουπ Χικς εμφάνισε τα συμπτώματα την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

Ήδη η συμμετοχή του Τραμπ στην πρόσφατη τηλεμαχία έχει δημιουργήσει ερωτήματα κατά πόσο δεκάδες αξιωματούχοι και κυρίως ο αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν έχουν εκτεθεί στον ιό.

Ακόμη και αν ο Τραμπ βγει αρνητικός σε 14 ημέρες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είναι σε θέση να συμμετάσχει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε τρεις πολιτείες κλειδιά – Ουισκόνσιν, Φλόριντα και Αριζόνα – ούτε και στο επόμενο debate στις 15 Οκτωβρίου.

Πάντως, τα γραφεία στοιχημάτων στη Βρετανία ανέστειλαν σήμερα το στοιχηματισμό για το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός στην COVID-19.

Η Ladbrokes, η Paddy Power, που εδρεύει στην Ιρλανδία, καθώς και η διαδικτυακή πλατφόρμα Betfair είναι μεταξύ των εταιριών που ανέστειλαν όλα τα στοιχήματα για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Προσωρινά κατεβάσαμε τις αμερικανικές εκλογές καθώς αναμένουμε περαιτέρω ενημέρωση –είναι καθιερωμένη διαδικασία και ευχόμαστε περαστικά στον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ», ανέφερε εκπρόσωπος της Ladbrokes σε ανακοίνωση.

Η Betfair έδωσε την Τετάρτη πιθανότητες νίκης 60% στον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν μετά την πρώτη τηλεμαχία μεταξύ των δύο αντιπάλων. Οι πιθανότητες του Μπάιντεν αυξήθηκαν από το 56% πριν από την τηλεμαχία. Οι πιθανότητες του Τραμπ μειώθηκαν στο 40%.

Διαβάστε επίσης