Site icon Hallocy

Σε 10 – 12 πρόσωπα οι έρευνες για Al Jazeera

Σε 10 με 12 πρόσωπα επικεντρώνεται η έρευνα της Αστυνομίας σε σχέση με τις αποκαλύψεις του ειδησεογραφικού δίκτυο Al Jazeera, ενώ σε αγώνα εντοπισμού ατόμων που δεν θεωρούνται ύποπτα επιδόθηκαν χθες ανακριτές, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα.

Η ανακριτική ομάδα που συστάθηκε για να εξετάσει όλα τα ζητήματα που εγείρονται από το περιεχόμενο του βίντεο του δικτύου, έχει καταγράψει όλα τα πρόσωπα που φαίνονται σε αυτό καθώς και τα άτομα στα οποία γίνεται αναφορά. Χθες, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ανακριτές επισκέφθηκαν τον Βρετανό ανταποκριτή του Al Jazeera στην Κύπρο ο οποίος όμως δεν ήταν αρκούντως βοηθητικός για την υπόθεση. Αυτός φαίνεται να μην είχε σχέση με την καταγραφή των διαμειφθέντων με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον παραιτηθέντα βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη και τον δικηγόρο Ανδρέα Πιττάτζη αλλά επρόκειτο για δύο πρόσωπα που ήρθαν απ’ ευθείας από την έδρα του καναλιού.

Επίσης χθες, ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας αναζητούσαν σε πιθανούς χώρους όπου μπορούσε να βρίσκεται χωρίς όμως αποτέλεσμα, τον Βρετανό Τόνι Κ. ο οποίος φαίνεται στο βίντεο να μιλά μαζί με την σύζυγό του για το θέμα των επενδυτών και των διαβατηρίων. Η μαρτυρία του θεωρείται σημαντική αφού φαίνεται να γνωρίζει πράγματα για τη διαδικασία για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας και μάλιστα τα πρόσωπα «κλειδιά». Παρά τις προσπάθειες αυτός δεν εντοπίστηκε, ενώ επειδή δεν τηρούνται στοιχεία για τους επιβάτες που αναχωρούν για την Βρετανία, είναι δύσκολο να διαπιστωθεί αν επέστρεψε στο Λονδίνο όπου διαμένει.

Μετά και τις χθεσινές άκαρπες προσπάθειες, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ζητηθεί η βοήθεια της Europol για να εντοπιστούν τα άτομα αυτά και ανάλογα είτε να κληθούν να έρθουν να δώσουν κατάθεση, είτε αν αυτό κριθεί σκόπιμο και υπάρχει και θετική ανταπόκριση να μεταβούν ανακριτές στο εξωτερικό. Όπως αναφέρθηκε στον «Φ», η υπόθεση δεν είναι εύκολη, γιατί εμπλέκονται αρκετά πρόσωπα, ενώ πηγή από την Αστυνομία μας δήλωσε ότι δεν κρίνεται σκόπιμο να ληφθεί αυτή τη στιγμή κατάθεση από τους Χρ. Τζιοβάνη και Α. Πιττάτζη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Αστυνομίας Χρίστο Ανδρέου, αυτή τη στιγμή η Αστυνομία έχει συστήσει τρεις ανακριτικές ομάδες σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις. Η μια λειτουργεί από τις αρχές Ιουνίου μετά τη διαρροή εγγράφων από τη Βουλή, η δεύτερη εξετάζει το πόρισμα που εξέδωσε η Επιτροπή Δήμητρας Καλογήρου για 12 πολιτογραφήσεις και η τρίτη διερευνά το αποκαλυπτικό βίντεο του Al Jazeera στο οποίο “πρωταγωνιστούν” οι Συλλούρης, Τζιοβάνης και Πιττάτζης.

«Αδειάζει» Πιττάτζη η ΜΟΚΑΣ

Η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) με χθεσινή ανακοίνωσή της «άδειασε» τον δικηγόρο Α. Πιττάτζη για το θέμα της καταγγελίας του πέρσι σε σχέση με τον υποτιθέμενο επενδυτή που καταζητείτο. Η ΜΟΚΑΣ, αναφέρει χθεσινή ανακοίνωσή της, επιθυμεί να διευκρινίσει, σε σχέση με την επιστολή από το δικηγορικό γραφείο Γιώργου Φ. Πιττάτζη Δ.Ε.Π.Ε. ημερομηνίας 29.10.2019, ότι το περιεχόμενο της ήταν τέτοιο που όχι μόνο δεν αποκάλυπτε οποιαδήποτε χρηματοοικονομική συναλλαγή, αλλά ούτε υπήρχε αντικείμενο που η Μονάδα έχει αρμοδιότητα εκ του Νόμου.

Διευκρινίζεται ότι η ΜΟΚΑΣ έχει αρμοδιότητα εκ του νόμου, για ανάλυση υπόπτων χρηματοοικονομικών συναλλαγών που υποβάλλονται από υπόχρεες οντότητες. Στην παρούσα περίπτωση, σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής, δεν υποβλήθηκε οποιαδήποτε ύποπτη χρηματοοικονομική συναλλαγή. Οποιοδήποτε θέμα ελέγχου πελάτη εκ μέρους επαγγελματιών για παροχή υπηρεσιών, δεν εμπίπτει σύμφωνα με τον σχετικό Νόμο, στις αρμοδιότητες της ΜΟΚΑΣ, καταλήγει.

«Θέμα ηθικής τάξης και συνταγματικό κενό»

Είναι παράδοξο ο Πρόεδρος της Βουλής να απολογείται δημόσια για κάποια συμπεριφορά του και να δηλώνει ότι μέχρι να γίνουν έρευνες θα απέχει από τα καθήκοντά του και την επόμενη μέρα να ασκεί καθήκοντα θέσης πολύ ψηλότερης από αυτήν που κατέχει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, κάνοντας λόγο για “θέμα ηθικής τάξης”.

Ο κ. Κληρίδης είπε ακόμη πως με τη αποχή του Προέδρου της Βουλής από τα καθήκοντά του από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως ο ίδιος ο κ. Συλλούρης ανακοίνωσε, δημιουργείται ένα νομικό, συνταγματικό κενό, “το οποίο ήταν απαράδεκτο να δημιουργηθεί”, όπως σημείωσε. Πρόσθεσε πως “το Σύνταγμα δεν προνοεί τίποτε απολύτως για μια τέτοια περίπτωση”.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται, ο κ. Κληρίδης είπε πως ο Πρόεδρος της Βουλής “ή θα συνεχίσει κανονικά τα καθήκοντά του παρά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ή θα υποβάλει παραίτηση. Δεν υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις”, σημείωσε.

Σε σχέση με το γεγονός ότι ο κ. Συλλούρης είναι από σήμερα Προεδρεύων της Δημοκρατίας, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε πως “είναι κάπως παράδοξο ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κάτοχος μιας τόσο ψηλής θέσης της ιεραρχίας, δεύτερος τη τάξει, να απολογείται δημόσια για κάποια συμπεριφορά του και να δηλώνει ότι μέχρι να γίνουν έρευνες θα απέχει από τα καθήκοντά του και την επόμενη μέρα να ασκεί καθήκοντα θέσης πολύ ψηλότερης από αυτήν που κατέχει”.

Πρόσθεσε πως “είναι θέμα ηθικής τάξης διότι όταν αισθάνεσαι ότι για τον άλφα ή βήτα λόγο, δικαιολογημένο ή όχι, δεν πρέπει να ασκείς τα καθήκοντα της θέσης που σου έχει ανατεθεί είναι πολύ παράδοξο ταυτόχρονα ή αμέσως μετά να ασκείς τα καθήκοντα μιας θέσης υψηλότερης από εκείνης που κατέχεις”.

Όσον αφορά την κατάσταση που θα δημιουργηθεί από τη Δευτέρα, επεσήμανε πως δεν θα υπάρξει βάσει της δήλωσης του κ. Συλλούρη παραίτηση, επομένως δεν θα υπάρξει αυτό που προβλέπεται στο Σύνταγμα ως κένωση της θέσης του Προέδρου της Βουλής.

“Με αυτό ως δεδομένο σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί από Πρόεδρος της Βουλής με εκλογή άλλου ως Προέδρου. Διότι, το άρθρο 72 του Συντάγματος προβλέπει ότι μόνο σε περίπτωση κένωσης της θέσης του Προέδρου της Βουλής, για παράδειγμα λόγω παραίτησης, γίνεται το συντομότερο εκλογή για πλήρωση της θέσης, εν ανάγκη σε έκτακτη σύνοδο της Βουλής και το ενδιάμεσο τότε και μόνο καθήκοντα ασκεί ο γηραιότερος των Βουλευτών”, επεσήμανε.

Είπε, περαιτέρω, πως “γενικότερα για να αντικατασταθεί ο Πρόεδρος της Βουλής αυτό γίνεται, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, μόνο σε περίπτωση πρόσκαιρης απουσίας του, που αυτό το βλέπουμε στην πράξη να γίνεται όταν για παράδειγμα απουσιάζει λόγω σύντομης ασθένειας, για ένα συνέδριο στο εξωτερικό, ακόμα και λόγω μιας απουσίας του από την Ολομέλεια της Βουλής που συνεδριάζει. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής επιτελεί ο γηραιότερος των βουλευτών”, πρόσθεσε.

Έτσι μπορεί να αρθεί η ασυλία Συλλούρη

Ποτέ στα χρονικά της Δημοκρατίας δεν τέθηκε θέμα άρσης της ασυλίας Προέδρου της Βουλής, παρόλο που σε αρκετές περιπτώσεις έγινε αυτή η κίνηση για μέλη του Κοινοβουλίου.

Η χθεσινή κίνηση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη ν’ αποστείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα με την οποία τον πληροφορεί ότι δεν θα φέρει ένσταση σε περίπτωση που αποφασιστεί να ζητηθεί η άρση της ασυλίας του, επιβεβαιώνει τις προθέσεις του ότι δεν θα παραιτηθεί για το σκάνδαλο με τις αποκαλύψεις του Al Jazeera. Ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε στον «Φ» ότι ένας πολιτειακός αξιωματούχος δεν μπορεί να απέχει κατά βούληση από τα καθήκοντά του αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Όπως εξήγησε, αν είναι πρόσκαιρη η απουσία του για λόγους υπηρεσιακούς, τότε τον αναπληροί ο γηραιότερος βουλευτής, αλλά αν είναι μόνιμο το κώλυμα τότε παραιτείται και γίνεται εκλογή από το Σώμα.

Στην παρούσα περίπτωση, ανέφερε, πρέπει μετά από συνεννόηση με την Αστυνομία, ο Γενικός Εισαγγελέας να αποταθεί με αίτησή του στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να ζητήσει την άρση της ασυλίας του κ. Συλλούρη για συγκεκριμένους λόγους. Ο κ. Αγγελίδης ξεκαθάρισε ότι όλοι είναι αθώοι σύμφωνα με το δίκαιο μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να ζητηθεί η άρση της ασυλίας είναι για κατάχρηση εξουσίας, πλαστογραφία ή οτιδήποτε άλλο προκύψει από τις έρευνες της Αστυνομίας. Ο έγκριτος νομικός παρατήρησε ότι θα διευκολυνθεί το αίτημα για άρση της ασυλίας αν πρώτα ληφθούν καταθέσεις από την Αστυνομία, από τον Χριστάκη Τζιοβάνη ο οποίος παραιτήθηκε και δεν έχει ασυλία και από τον δικηγόρο Ανδρέα Πιττάτζη που εμπλέκονται στην υπόθεση με τις αποκαλύψεις του Al Jazeera. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την πρόθεση να μην εγείρει ένσταση σε ένα πιθανό αίτημα για άρση της ασυλίας του, φαίνεται να διευκολύνει τα πράγματα, σημείωσε ο κ. Αγγελίδης. Τέλος, τόνισε ότι πρέπει πρώτα να ληφθούν κάποιες καταθέσεις και μαζί με το περιεχόμενο του βίντεο να τεθούν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να δικαιολογηθεί το αίτημα για έκδοση διατάγματος άρσης της ασυλίας του κ. Συλλούρη. Κάτι παρόμοιο, είπε έγινε με την περίπτωση των βουλευτών Ανδρέα Θεμιστοκλέους και Φειδία Σαρίκα.

philenews.com

Exit mobile version