Site icon Hallocy

Ο Πρόεδρος τους άναψε φωτιές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απευθύνει διάγγελμα προς τον Κυπριακό λαό, αναφορικά με τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοḯου. (Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος)

Ιδιαίτερη αίσθηση άφησε η προχθεσινή συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα, η οποία προκάλεσε ποικίλα σχόλια, καθώς μερίδα πολιτών κάνει λόγο για επίδειξη ισχύος από πλευράς του Νίκου Αναστασιάδη, ενώ άλλοι μιλούν για θράσος του Προέδρου να επιχειρεί ούτε λίγο ούτε πολύ να διαμορφώσει την εικόνα ότι όλα είναι καλά παρά το ότι η Κομισιόν κινείται εναντίον της Δημοκρατίας για το ζήτημα των πολιτογραφήσεων. 

Η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας έδινε πάντως την αίσθηση πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο δεν έχει κάτι να φοβηθεί από τις όποιες αποκαλύψεις του ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera. Ο κ. Αναστασιάδης στο πλαίσιο της συνέντευξης δήλωσε ότι είναι απολύτως άμωμος και αμόλυντος και υπεραμύνθηκε των επιλογών του λέγοντας πως θα φύγει από τη διακυβέρνηση του τόπου φτωχότερος από ό,τι μπήκε, σε μια δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του ΑΚΕΛ.

Σε θέση μάχης

Στον απόηχο της συνέντευξης, τόσο το ΑΚΕΛ όσο και το ΔΗΚΟ αντέδρασαν έντονα, με τον ΔΗΣΥ να σπεύδει σε τηλεοπτικές εκπομπές τουλάχιστον να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησης. Στο ΑΚΕΛ διερωτώνται κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα της Κύπρου, καθώς, όπως επεσήμαναν χθες στελέχη του κόμματος, είναι ο μόνος που δεν «θεωρεί πρόβλημα το γεγονός ότι συγγενικά του πρόσωπα αλλά και το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά του κερδίζουν εκατομμύρια από τα διαβατήρια και τις αποφάσεις της κυβέρνησης». Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία ευθιξίας και ευαισθησίας, ενώ την ίδια στιγμή εξέφρασε τον θυμό του κόμματος γιατί μέλος της ΚΕ του ενδεχομένως να εκμεταλλεύτηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα που έστησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη, όπως είπε. Όπως επισημαίνει το κόμμα της Αριστεράς, «το λιγότερο που θα ανέμενε κάποιος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνέντευξή του ήταν να προβληματιστεί».

Από την πλευρά του το ΔΗΚΟ διά στόματος Χρύση Παντελίδη καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απολογηθεί για τον διασυρμό της Κυπριακής Δημοκρατίας αντί να επιτίθεται, όπως είπε, στην αντιπολίτευση. Μίλησε για κακοδιαχείριση από πλευράς κυβέρνησης και κατηγόρησε τον Πρόεδρο ότι «επιχείρησε να αποποιηθεί τις ευθύνες του, διεκδικώντας έπαθλο αμετροέπειας και θράσους». Ο κ. Παντελίδης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «θα αναμέναμε από τον κύριο Αναστασιάδη περισσότερη ταπεινότητα και αυτοκριτική. Αντίθετα, ευρισκόμενος προφανώς σε κατάσταση πανικού, αλαζονείας και αμηχανίας, επιχείρησε να αποπροσανατολίσει».

Δεν δεχόμαστε μαθήματα

Μιλώντας στο Σίγμα χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης επεσήμανε πως «η Κύπρος διασύρθηκε σε ένα πολυτελές σπίτι ενός βουλευτή και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ», απαντώντας στις επικρίσεις του κόμματος της Αριστεράς. Απολογήθηκε παράλληλα στον κυπριακό λαό για τα λάθη που, όπως είπε, άλλοι έπραξαν, ενώ διερωτήθηκε κατά πόσο το ΑΚΕΛ δεν είδε το φαγοπότι που στήθηκε. Ο κ. Τορναρίτης πήγε κάποια χρόνια πίσω στην υπόθεση Ζαννέττου για να πει πως «αν ποτέ κατηγορηθεί στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν θα βρεθούμε έξω από το δικαστήριο και να μιλάμε για πολιτικούς κρατούμενους όπως έκανε το ΑΚΕΛ». Παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν δέχονται μαθήματα ηθικής από το ΔΗΚΟ στον ΔΗΣΥ, χαρακτηρίζοντας την ίδια στιγμή ωμό εκβιασμό το ότι το ΔΗΚΟ ενημέρωσε πως αν δεν δοθεί πρόσβαση στα στοιχεία των πολιτογραφήσεων στον γενικό ελεγκτή, τότε θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2021.

politis.com.cy

Exit mobile version