Site icon Hallocy

Αυξάνονται οι «κόκκινες ζώνες» της πανδημίας στην Κύπρο

Πέραν της Λεμεσού και της Πάφου, Κυπερούντα και Πόλη Χρυσοχούς βρίσκονται πλέον στο μικροσκόπιο των αρμοδίων.

Σταθερά σε τριψήφια επίπεδα εξακολουθούν να παραμένουν τα περιστατικά κορωνοϊού σε καθημερινή βάση, μιας και χθες το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 121 κρούσματα από σύνολο 2,530 εργαστηριακών διαγνώσεων ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 4,051. Την ίδια ώρα η προσοχή στρέφεται στις «κόκκινες ζώνες» της πανδημίας που παρουσιάζουν αύξηση, ενώ εξίσου ανησυχητική είναι και η εκτόξευση εισαγωγών ασθενών σε νοσηλευτήρια.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων που καταγράφηκαν από τις 11 μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, εντοπίζονται στη Λεμεσό. Συγκεκριμένα στη Λεμεσό εντοπίστηκαν 794 κρούσματα, ακολουθεί η Πάφος με 222, η Λευκωσία με 149, η Λάρνακα με 137 και η Αμμόχωστος με 136, την στιγμή που δυο κοινότητες έχουν σημάνει συναγερμό στους αρμοδίους.

Κυπερούντα και Πόλη Χρυσοχούς έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των ειδικών, και η απόφαση για διευρυμένες δειγματοληψίες στις δυο αυτές κοινότητες έχει σαν στόχο την ανίχνευση του μεγέθους της διασποράς του ιού. Με τους ειδικούς να μην γνωρίζουν αν φτάσαμε ή όχι στην κορυφή της επιδημικής καμπύλης και αναμένουν τα αποτελέσματα των επόμενων ημερών για να εξάγουν συμπεράσματα.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης « πρέπει να περιμένουμε 2-3 μέρες και τότε θα μπορούμε να πούμε αν αποδίδουν τα μέτρα ή όχι». Σύμφωνα με τον κύριο Καραγιάννη δεν υπάρχει επιχείρηση ή δραστηριότητα που να μην έχει επηρεαστεί από το δεύτερο κύμα κορωνοϊού.

Ανησυχία για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην Κυπερούντα εκφράζει το Υπουργείο Υγείας. Στον απόηχο του εντοπισμού κρουσμάτων σε έξι οικογένειες της ορεινής κοινότητας αποφασίστηκε η διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου 500 ατόμων ώστε να διαφανεί ο βαθμός διασποράς του ιού.

Τουλάχιστον έξι οικογένειες βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό 14 ημερών, ενώ οι δυο από τους τρεις ιερείς της κοινότητας οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό φέρονται να τέλεσαν κηδεία την περασμένη Κυριακή με τον αριθμό των επαφών τους να είναι αυξημένος.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη « σε αυτή την κηδεία και αρκετό άλλο κόσμο είχε απόδημους δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλα άτομα που πιθανόν να είχε ασθενήσει».

Σε δειγματοληπτικό έλεγχο για τον covid – 19 υποβλήθηκαν στο μεταξύ 300 κάτοικοι της Πόλης Χρυσοχούς η οποία αποτελεί επίσης κόκκινη ζώνη. Τόσο ο δήμος όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένουν πλέον τα αποτελέσματα που θα καταδείξουν το βαθμό διασποράς του ιού στην περιοχή η οποία πλήττεται από τον κορωνοϊό.

Αισθητή αύξηση εισαγωγών

Με την αύξηση των κρουσμάτων όπως ήταν αναμενόμενο είχαμε και αύξηση στις εισαγωγές στα νοσηλευτήρια. Από τα μέσα Οκτωβρίου παρατηρείται μια εκτόξευση εισαγωγών με μερικά σκαμπανεβάσματα, καθώς από τις 11 μέχρι τις 24 Οκτωβρίου είχαμε 50 νέες εισαγωγές. Ενώ το 73% των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν τις τελευταίες δεκατέσσερις μέρες παρουσίασαν συμπτώματα.

Σύμφωνα με την εθνική αναφορά το ποσοστό των ατόμων που έχουν αναρρώσει έχει μειωθεί και βρίσκεται στο 47,2% σε σχέση με το 59,2% που βρισκόταν προ μερικών ημερών. Αυτό σημαίνει ότι αυξήθηκε ο αριθμός των ενεργών λοιμώξεων. Συγκεκριμένα μέχρι στιγμής ανάρρωσαν 1583 ασθενείς.

Στους 27 ανέρχονται οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς.

Από τους 27 ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο, τέσσερα άτομα βρίσκονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Σημειώνεται ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ωρου πραγματοποιούνται εισαγωγές στο Νοσοκομείο Αναφοράς, ενώ ταυτόχρονα δίνονται εξιτήρια σε ασθενείς των οποίων οι επαναληπτικές εξετάσεις για κορωνοϊό είναι αρνητικές.

 

Exit mobile version