Site icon Hallocy

Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στις οικίες και τα γραφεία των Συλλούρη, Τζιοβάνη, Πιττάζιη

Εξελίξεις σημειώθηκαν χθες γύρω από την υπόθεση με τις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera για τα χρυσά διαβατήρια.

Η Αστυνομία, με εντάλματα στο χέρι, πραγματοποίησε το πρωί έρευνες σε οικίες και γραφεία πέντε προσώπων, τα τέσσερα εκ των οποίων φαίνονται στο βίντεο του Καταρινού καναλιού. Συγκεκριμένα, μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου αφού εξασφάλισαν σχετικά εντάλματα, πραγματοποίησαν έρευνες σε γραφεία αλλά και οικίες των Δημήτρη Συλλούρη, Χριστάκη Τζιοβάνη, ως επίσης και του δικηγόρου Ανδρέα Πιττάτζη καθώς και στελέχους του ομίλου Τζιοβάνη, που εμφανίζονται στο επίμαχο ντοκιμαντέρ. Έρευνα έγινε και στο γραφείο στενού συγγενικού προσώπου του κ. Συλλούρη.

Οι αστυνομικοί ανακριτές παρέλαβαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έγγραφα που σχετίζονται με την υπό διερεύνηση υπόθεση, τα οποία τώρα θα μελετηθούν και θα αξιολογηθούν κατά πόσον σχετίζονται με τις υπό εξέταση υποθέσεις. Σημειώνεται ότι όλοι όσοι ερευνήθηκαν συνεργάστηκαν πλήρως με τους αστυνομικούς. Τα παραληφθέντα τεκμήρια μεταφέρθηκαν στο Αρχηγείο Αστυνομίας και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές παραδόθηκαν στο Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ώστε να εξεταστούν ηλεκτρονικά για να διαπιστωθεί κατά πόσο περιέχουν έγγραφα ή ηλεκτρονική αλληλογραφία σε σχέση με την υπό εξέταση υπόθεση. Παρενθετικά αναφέρεται ότι η Αστυνομία διαθέτει τεχνολογία για να επαναφέρει αρχεία που τυχόν διαγράφηκαν.

Αναμένεται ότι ανάλογα με τα όσα θα προκύψουν από τη μελέτη των εγγράφων και των ηλεκτρονικών αρχείων, θα ενημερωθεί και η Νομική Υπηρεσία για να δοθούν περαιτέρω οδηγίες. Πάντως, σ’ αυτή τη φάση των ερευνών δεν ενδείκνυται να κληθούν για ανάκριση εμπλεκόμενα πρόσωπα, αφού υπολείπεται αρκετό ανακριτικό έργο που θα δημιουργεί το υπόβαθρο για κάτι τέτοιο. Οι ανακριτές πιέζουν ώστε ο Βρετανός κτηματομεσίτης δώσει γραπτή κατάθεση για τα όσα γνωρίζει, αλλά και για αυτά που φαίνεται να αναφέρει στο βίντεο του Al Jazeera, ενώ δεν έληξαν οι προσπάθειες για να πειστούν οι δύο δημοσιογράφοι του καναλιού να έρθουν στην Κύπρο για να δώσουν κατάθεση.

Παράλληλα, ξεσκονίζονται έγγραφα και φάκελοι πολιτογραφήσεων και επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών, στους οποίους εμπλέκεται ο όμιλος Τζιοβάνη, για να εξεταστεί σε ποιους δόθηκαν διαβατήρια και στη βάση ποιων επενδύσεων.

Στο μεταξύ, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες για δέκα πολιτογραφήσεις για τις οποίες αποδείχθηκε από την έρευνα της Επιτροπής Καλογήρου, ότι προκύπτουν σοβαρά ποινικά αδικήματα. Τις έρευνες διενεργεί άλλη ανακριτική ομάδα από αυτήν που εξετάζει το βίντεο του Al Jazeera και μελετούνται μία-μία οι περιπτώσεις ώστε να φανεί ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν, γιατί δεν έγινε πιο ενδελεχής έλεγχος τόσο από εμπλεκόμενους δικηγόρους όσο και από κρατικούς υπαλλήλους, για να μη δοθούν υπηκοότητες σε εγκληματίες. Για τις υποθέσεις αυτές αναμένονται εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

philenews.com

Exit mobile version