Τρίτη, 18 Μαΐου

92 κρούσματα από 146 τεστ σε σφαγείο της Λευκωσίας! Για μεγάλη επιμόλυνση κάνει λόγο ο υπ. Υγείας

Σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας από συμβαλλόμενο ιδιωτικό εργαστήριο, το οποίο πραγματοποίησε εργαστηριακό έλεγχο στο προσωπικό Σφαγείου της Επαρχίας Λευκωσίας, από σύνολο 146 δείγματα που λήφθηκαν, εντοπίστηκαν 92 περιστατικά COVID-19.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης βρίσκεται σε επικοινωνία με τη διεύθυνση του υποστατικού για να γίνει ο διαχωρισμός των θετικών στον ιό άτομο και να τηρηθούν τα σχετικά πρωτόκολλα.

Σημειώνεται ότι το Σφαγείο παραμένει κλειστό.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας απέστειλε δελτίο Τύπου των Υγειονομικών Υπηρεσιών αναφορικά με τη μετάδοση του ιού μέσω της κατανάλωσης τροφίμων, έπειτα από ανησυχία που προκάλεσε ανάμεσα στους καταναλωτές ο εντοπισμός μεγάλου αριθμού κρουσμάτων σε εργαζόμενους στο Σφαγείο CYPRA στην Λευκωσία:

Ενεργοποιήθηκε ο ΟΚΥπΥ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), μετά τον εντοπισμό 92 θετικών περιστατικών με covid-19 σε άτομα που εργάζονται σε σφαγείο της επαρχίας Λευκωσίας, ο Οργανισμός ενεργοποίησε ειδικό σχέδιο δράσης και απέστειλε επί τόπου 2 ιατρούς και νοσηλευτές για κλινική εξέταση των ατόμων αυτών. Επιπρόσθετα, ιατροί και νοσηλευτική ομάδα θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για διαχωρισμό των θετικών ατόμων και την απομόνωση τους, για αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού.

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου σε συνέχεια του εντοπισμού συρροής κρουσμάτων σε Σφαγείο

Ο εντοπισμός της συρροής κρουσμάτων σε σφαγείο στην Λευκωσία, σε συνέχεια καταγραφής κρουσμάτων σε άλλους εργασιακούς χώρους, καταδεικνύει πλημμελή εφαρμογή των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων και σε αρκετές περιπτώσεις φανερώνει την παραβίαση των μέτρων προστασίας.

Τέτοια γεγονότα είναι άκρως ανησυχητικά γιατί υπονομεύουν τη συλλογική προσπάθεια για αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και ουσιαστικά ακυρώνουν τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ολόκληρη η κοινωνία για περιορισμό του ιού.

Η στρατηγική μας για τη διαχείριση της πανδημίας στηρίζεται περισσότερο στη συνεργασία και όχι στην επιβολή, εξ ου και καθ’ όλο αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε επαφή με τους εργοδοτικούς, επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, τον εμπορικό και βιομηχανικό κόσμο, τις οργανώσεις των εργαζομένων και όλους τους άλλους εμπλεκομένους, τους οποίους αντιμετωπίζουμε ως πολύτιμους συνεργάτες στην προσπάθεια για ανάσχεση του ιού.

Δυστυχώς όμως σε αρκετές περιπτώσεις, παρά τις συνεχείς συνεννοήσεις, εκκλήσεις, οδηγίες, διευκολύνσεις και νουθεσίες, παρατηρείται ασύγγνωστη αδιαφορία, η οποία συνιστά πρόκληση για τις χιλιάδες εργαζόμενους, εργοδότες και γενικά τους πολίτες που τηρούν τα μέτρα και ακολουθούν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα των Υπηρεσιών Υγείας και ειδικότερα της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, είναι ο εντοπισμός και η απομόνωση των κρουσμάτων και των επαφών τους για να περιορίσουμε την περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Οι συνθήκες υπό τις οποίες έχει προκληθεί αυτή η μεγάλη επιμόλυνση στο συγκεκριμένο σφαγείο αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης.

Για μια ακόμη φορά απευθύνω έκκληση για τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και για περιορισμό του κύκλου των επαφών. Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας και η συμπεριφορά όλων μας θα κρίνει κατά πόσον η κατάσταση θα παραμείνει σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Διαβάστε επίσης