Site icon Hallocy

Αντίστροφη μέτρηση για τα τοπικά lockdown σε Λεμεσό και Πάφο – Τα σενάρια για τα νέα μέτρα

Πρώτα αρχηγούς κομμάτων και απόψε Υπουργικό, διάγγελμα και αποφάσεις για τα νέα ισχυρότερα περιοριστικά μέτρα.

Νέα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και την προστασία τους Συστήματος Υγείας, αλλά όχι ολικό lockdown, ανακοινώνει απόψε η Κυβέρνηση μία ακριβώς βδομάδα μετά από το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ανακοίνωση έκτακτων μέτρων από τον Υπουργό Υγείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το πρωί θα δει τους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώνει και για τις εισηγήσεις που θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού για την πανδημία και στις 19:45 το βράδυ θα «κλειδώσουν» (στο Υπουργικό Συμβούλιο) οι αποφάσεις και θα ανακοινωθούν από τον Υπουργό Υγείας.

Οι επιστημονικές απόψεις και συστάσεις των επιδημιολόγων, οι παράμετροι και επιπτώσεις από τον Covid-19, καθώς και τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, τόσο σε τοπική όσο και σε παγκύπρια κλίμακα, τέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής. Της συνεδρίασης προέδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε νωρίτερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η διυπουργική επιτροπή κατέληξε σε εισηγήσεις, οι οποίες θα υποβληθούν για συζήτηση και λήψη απόφασης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Lockdown αλλά στοχευμένα

Το σενάριο ενός νέου ολικού lockdown έχει αποκλειστεί, για την παρούσα φάση, αφού οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έλεγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προς την Κύπρο είναι η επιβολή στοχευμένων και όχι οριζόντιου lockdown, για να μην γονατίσει η οικονομία της χώρας.

«Το καθολικό lockdown είναι η ύστατη λύση και θα καθοριστεί από τα νοσοκομεία τους σοβαρά νοσούντες και της ΜΕΘ. Μόνο αν θεωρήσουμε ότι αγγίζουμε επικίνδυνα ποσοστά πληρότητας, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να προβούμε σε μια τέτοια κίνηση. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα», εξήγησε στον ΑΝΤ1 η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Ζωή Δωροθέα Πανά.

Ο Λοιμωξιολόγος Δρ. Γιώργος Πάνος, εξηγεί με τη σειρά του πως «αυτό που θα καθορίσει τη βαρύτητα των μέτρων είναι το πόσοι μπαίνουν στο νοσοκομείο και πόσοι χρειάζονται μονάδα και επίσης ο αριθμός των θανάτων. Αν υπάρχει περιθώριο θα λαμβάνονται μέτρα σε περιοχές μέχρι να ελαφρυνθεί λίγο το σύστημα.»

«Κλειδώνουν» Λεμεσό και Πάφο

Επιπλέον απαγορεύσεις σε Λεμεσό και Πάφο φέρνουν η επιδημιολογική εικόνα των δύο Επαρχιών που παραμένουν κόκκινες ζώνες, παρά τα επιπλέον μέτρα, η απειθαρχία μερίδας πολιτών σε σχέση με την εφαρμογή των συστάσεων αυτοπροστασίας, η ψυχολογική κόπωση του πληθυσμού λόγω των μέτρων, αλλά και η αδυναμία επιτήρησης των επικίνδυνων περιοχών κατά 100%.

Το σενάριο που επικρατεί προνοεί την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών, με την εφαρμογή ενός τοπικού και στοχευμένου lockdown, χαλαρότερου ωστόσο απ’ αυτό που είχε εφαρμοστεί τον περασμένο Μάρτιο.

«Ο λόγος που αποφασίσαμε να δώσουμε στόχευση στις περιοχές αυτές είναι ακριβώς γιατί η πλειοψηφία των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων, τα εμφανή γεγονότα που προέρχονται πρόσφατα, προέρχονται από αυτές τις δύο περιοχές», σημειώνει η κυρία Πανά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ενδέχεται να μπει λουκέτο σε επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου όπως είναι οι χώροι εστίασης,τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και οι χώροι ψυχαγωγίας, ενώ ανοιχτές θα παραμείνουν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.

Την ίδια ώρα, δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται για τη λειτουργία των σχολείων στις δύο Επαρχίες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, γίνονται σκέψεις για εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών του Γυμνασίου και της πρώτης και δευτέρας Λυκείου, και κανονική λειτουργία των Δημοτικών και της τρίτης Λυκείου. Ενώ το δεύτερο σενάριο θέλει τα σχολεία όλων των βαθμίδων να λειτουργούν κανονικά, παρά τους αυστηρότερους περιορισμούς που θα τεθούν σε ισχύ.

Μέτρα Παγκύπρια

Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθούν προς έγκριση και επιπλέον περιορισμοί οι οποίοι θα ισχύσουν παγκύπρια. Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, δεν αποκλείεται τα αυστηρότερα μέτρα που ισχύουν από την περασμένη Πέμπτη σε Λεμεσό και Πάφο να επεκταθούν σε ολόκληρη την Κύπρο. Να κλείσουν δηλαδή τα γυμναστήρια, να ανασταλεί η λειτουργία των παιδότοπων και να απαγορευτούν όλες οι ομαδικές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών κάτω των 18 ετών.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθυνθεί απόψε με νέο διάγγελμα στους πολίτες, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που έχει ορισθεί για τις 19:45 το βράδυ, ενώ ακολούθως ο Υπουργός Υγείας θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα που θα εγκριθούν.

ant1.com.cy/

Exit mobile version