Site icon Hallocy

Απόψε οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων

Στις 19:45 το βράδυ θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο και θα εγκρίνει τα νέα μέτρα κατά της έξαρσης του κορωνοϊού.

Χθες συνεδρίασε στο Προεδρικό Μέγαρο η διυπουργική επιτροπή για την πανδημία, η οποία κατέληξε σε εισηγήσεις που θα υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, για τη λήψη αποφάσεων.

Τα σενάρια των τελευταίων ημέρων ήταν αρκετά, με το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown να πέφτει στο τραπέζι, αλλά να απορρίπτεται καθώς θεωρείται ως ύστατη λύση.

Αυτό που φαίνεται να προκρίνει η επιδημιολογική ομάδα μαζί με το Υπουργείο Υγείας, είναι την εφαρμογή τοπικών lockdown σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Πάφος και η Λεμεσός. Στόχος είναι να αποφευχθεί η υπερφόρτωση των Νοσοκομείων, η οποία θα επιφέρει την κατάρρευση του συστήματος υγείας.

Επιπλέον το Υπουργείο Υγείας ανησυχεί ιδιαίτερα για την αλυσίδα που δημιουργήθηκε από τα κρούσματα σε σφαγείο της Λευκωσίας, καθώς επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Παράλληλα φαίνεται να μην εφαρμόζονται τα μέτρα και τα πρωτόκολλα σε χώρους εργασίας, δημιουργώντας αλυσίδες τις οποίες η ομάδα ιχνηλάτησης αδυνατεί να ακολουθήσει. Ο κορωνοϊός εισέβαλε και σε οίκους ευγηρίας και συγκεκριμένα στο Σωκράτειο Μέλαθρον, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν άλλα 198 κρούσματα κορωνοϊού και τρεις νέοι θάνατοι από σύνολο 4,143 εργαστηριακών διαγνώσεων. Τα κρούσματα στην χώρα μας ανέρχονται στα 6,296 και οι νεκροί σε 38 άτομα, ενώ ως τελική αιτία θανάτου καταγράφεται σε 29 άτομα.

Πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ καταδεικνύουν ότι πάμε σε τοπικά Lockdown σε Λεμεσό και Πάφο, όπου παρουσιάζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, βάσει των επιστημόνων. Λευκωσία, Λάρνακα και Αμμόχωστο, μάλλον θα έχουν αυστηρο-ποίηση των μέτρων.

Αν όντως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και πάμε σε τοπικά Lockdown, θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις των κατοίκων από τις δύο Επαρχίες στις άλλες και αντίστροφα. Θα απαγορεύεται η είσοδος σε Λεμεσό και Πάφο από τις υπόλοιπες πόλεις.

Η απαγόρευση αυτή θα ισχύει σίγουρα για τις διάφορες δραστηριότητες που αφορούν κοινωνικές επισκέψεις, ψυχαγωγία, αθλητισμό, χόμπι, ψώνια κ.α.
Το ερώτημα αφορά τους εργαζόμενους. Δηλαδή, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι ισχύει για σκοπούς εργασίας, για όσους διαμένουν σε Λεμεσό και Πάφο και εργάζονται σε άλλες πόλεις, αλλά και το αντίστροφο.

Για τους Λεμεσιανούς και τους Παφίτες, όπως μαθαίνει το ΣΙΓΜΑ μάλλον θα επιβληθεί πλήρης απαγόρευση διακινήσεων εντός των δύο πόλεων, από τις οκτώ το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί, με εξαίρεση ίσως για σκοπούς εργασίας.

Για την εκπαίδευση σε Λεμεσό και Πάφο θα παραμείνουν ανοικτά μόνο τα δημοτικά.

Επιπλέον τα μέτρα θα είναι πιο ήπια σε Λευκωσία, Λάρνακα και Αμμόχωστο σε σύγκριση με αυτά της Λεμεσού και της Πάφου. Θα είναι, όμως, πιο αυστηρά από αυτά που ισχύουν σήμερα.
Σήμερα, ισχύει απαγόρευση μετακινήσεων από τις έντεκα μέχρι τις πέντε πρωί. Επιπρόσθετα, πιθανόν να ανακοινωθεί και το κλείσιμο κάποιων δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν τα παιδιά.

Υπάρχει και μία πληροφορία ότι θα περιοριστεί κι άλλο ο αριθμός των ατόμων στις συναθροίσεις στα σπίτια. Από δέκα άτομα ίσως μειωθεί στα έξι άτομα.
Υπάρχουν βεβαίως και άλλα πολλά. Αύριο το βράδυ, μετά το υπουργικό, θα γνωρίζουμε όλοι πολύ περισσότερα.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ο μεγάλος στόχος είναι να καταφέρουμε να ξεμπερδέψουμε από τον κορωνοϊό ή τουλάχιστον να τον περιορίσουμε αισθητά μέχρι τον Απρίλιο/ Μάιο.

Βασικά, με τα μέτρα καθυστερούμε, κρατούμε την επιδημιολογική εικόνα σε διαχειρίσιμη κατάσταση, έτσι ώστε να αντέχει το σύστημα υγείας, μέχρι να έρθουν τα εμβόλια.

Δείτε το βίντεο:

Exit mobile version