Τετάρτη, 19 Μαΐου

Τοπικό lockdown σε Λεμεσό και Πάφο – Αυστηροποίηση μέτρων στις υπόλοιπες επαρχίες

Σε διάγγελμα που άρχισε μετά τις 21:00 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξηγεί γιατί φτάσαμε μόλις μία εβδομάδα μετά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, να ανακοινώνονται νέα αυστηρότερα μέτρα ώστε να αναχαιτιστεί η πορεία της πανδημίας της Covid-19 στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, τα οποία εκπέμπουν SOS.

Δεν έγινε κατορθωτό είπε ο ΠτΔ να ελέγξουμε την πανδημία παρά τα μέτρα που λήφθηκαν. Από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα 2644 κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Κύπρο, ενώ καταγράφηκαν από τα πιο πάνω κρούσματα 1798 που προέρχονται από τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, δηλαδή ποσοστό 68%. Πρόσθεσε πως 7 στους 8 θανάτους αφορούν άτομα που είχαν μόνιμη διαμονή τις πιο πάνω πόλεις. Επίσης στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 68 άνθρωποι εκ των οποίων 49 από Πάφο και Λεμεσό, δηλαδή ποσοστό 62%.

«Κατανοώ», είπε ο ΠτΔ «τις αντιδράσεις των κατοίκων σε Λεμεσό και Πάφο», ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι στόχος η στοχοποίηση τους.

Τόνισε πως αν δεν επιδείξουμε το ίδιο αίσθημα ευθύνης όπως στο πρώτο κύμα της πανδημίας θα έχουμε πρόβλημα. «Να σεβαστούμε τις δικές σας θυσίες», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Τοπικό lockdown σε Λεμεσό και Πάφο με την ελπίδα να πέσουν οι αριθμοί
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κλείδωσε η απαγόρευση διακινήσεων από και προς τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, με μοναδική εξαίρεση τα άτομα που εργάζονται στις ουσιώδεις υπηρεσίες, στα οποία θα χορηγείται ειδική άδεια. Σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν τα τοπικά lockdown σε Λεμεσό και Πάφο, θα ληφθούν αυστηρά μέτρα τόσο από πλευράς Αστυνομίας, τόσο και από την Εθνική Φρουρά η οποία όπως και στο πρώτο lockdown έτσι και τώρα θα βρίσκεται στους δρόμους.

– Απαγορεύονται οι μετακινήσεις από τις 8 μέχρι τις 5 το πρωί, εκτός για σκοπούς εργασίας και ιατρικούς λόγους
-Απαγορεύεται η μετακίνηση προσώπων από Λεμεσό και Πάφο
-Κλείνουν πάρκα, μαρίνες, πεζόδρομοι. Να μην υπαιρβένουν τα δυο άτομα
Συναθροίσεις 10 άτομα ανά οικία
-Εκκλησιασμός χωρίς πιστούς
-Θρησκευτικές τελετές, γάμοι, βαφτίσια μέχρι 10 άτομα
-Απογεύονται δεξιώσεις εκτός από οικίες 10 ατόμων
-Κλείνουν τα λύκεια
-Ο δημόσιος τομέα θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας
-Τηλεργασία
-Κλείνουν τα κέντρα εστίασης
-Κλείνουν αρχαιολογικοί χώροι
Κλείνουν θέατρα, σινεμά κτλ
-Λαϊκές αγορές με 50% πληρότητα
-Μεταφορές 50%
-Κλείνουν τα εμπορικά κέντρα πάνω από 500 τμ
-Κλείνουν ινστιτούτα, κομμωτήρια, γυμναστήρια, σχολή οδηγών, πρακτορεία, καζίνων, κολυμβητηριών
Να σημειωθεί πως κλειστά θα παραμείνουν γυμναστήρια.

Με τηλεκπαίδευση θα παρακολουθούν μαθήματά οι έφηβοι που φοιτούν σε Λύκεια στις δύο επαρχίες, στα οποία δεν θα υπάρχει φυσική παρουσία μαθητών αφού κλείνουν μέχρι το τέλος του μήνα. Αύριο θα διευκρινιστεί αν αυτό θα ισχύει και για μαθητές της Γ’ Λυκείου.
Επίσης, σχετικά με τον εκκλησιασμό όπως μετέδωσε και το ΡΙΚ, θα τελούνται παρουσία δέκα ατόμων. Το ίδιο θα ισχύει για βαπτίσεις, γάμους και άλλες τελετές. Επίσης, θα απαγορευτούν οι δεξιώσεις.
Όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας αυτή θα συνεχίσει να είναι μετά της έντεκα το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί, θα παραμείνει.
Τι θα γίνει με Λευκωσία, Λάρνακα και Αμμόχωστο:

Δέσμη α:

-Επιτρέπονται οι συναθροίσεις μέχρι 10 άτομα
-Χώροι εστίασης μέχρι 10:30
-Απαγορεύονται οι διακινήσεις μετά της 11
-Εκκλησιασμοί μέχρι 75 άτομα.
-Αναστέλλεται λειτουργία θεματικών πάρκων
-Απαγορεύεται η διεξαγωγή συνεδρίων
-Απαγορεύονται οι επισκέψεις σε γηροκομεία
-Απαγορεύεται η είσοδος και έξοδος σε κέντρα ασύλου

Το διάγγελμα του Νίκου Αναστασιάδη:

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Φίλες και Φίλοι,

Πριν μόλις μία εβδομάδα είχα απευθυνθεί σε όλους, επεξηγώντας τους λόγους για τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, εκφράζοντας την ίδια ώρα την ελπίδα αποφυγής αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων τα οποία η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν.

Δυστυχώς, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν, παρά την αγωνιώδη προσπάθεια να αποφύγουμε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, δεν έγινε κατορθωτό να περιορίσουμε την έξαρση της πανδημίας που επικίνδυνα απειλεί πλέον την υγεία, τη ζωή, το σύστημα υγείας και την οικονομία του τόπου.

Παρακολουθώντας τους επιδημιολογικούς δείκτες, θα ήθελα να αναφέρω πως για την περίοδο 28 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 2644 νέα κρούσματα, ενώ την ίδια περίοδο 8 θάνατοι αποδίδονται στον θανατηφόρο ιό.

Από την ανάλυση των πιο πάνω δεδομένων, προκύπτει ότι από τα νέα κρούσματα, 1798 προέρχονται από τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, δηλαδή ποσοστό 68%, ενώ οι 7 από τους οχτώ θανάτους αφορούν άτομα με μόνιμη διαμονή είτε στη Λεμεσό είτε στην Πάφο.

Την ίδια ώρα, από τα 68 άτομα που σήμερα νοσηλεύονται, τα 49 προέρχονται από τις εν λόγω Επαρχίες, ένα ποσοστό δηλαδή της τάξης του 72%.

Από τα όσα έχω παραθέσει πιο πάνω, είναι ξεκάθαρο πως οι κύριες εστίες μόλυνσης και αναμετάδοσης του ιού είναι, δυστυχώς, οι Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

Μην παραγνωρίζοντας και τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στις υπόλοιπες των Επαρχιών, και ύστερα από σύσκεψη με την επιδημιολογική ομάδα και τους ορατούς κινδύνους μιας ανεξέλεγκτης έξαρσης της πανδημίας, το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε την λήψη περαιτέρω μέτρων, αυστηρότερων για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου αλλά και νέων μέτρων που αφορούν τις υπόλοιπες των Επαρχιών.

Θέλω, σαν ένας από σας, να σας εξομολογηθώ πως τις τελευταίες των ημερών είναι με μεγάλη αγωνία που παρακολουθώ τους κινδύνους που καταγράφονται μέσα από την επιδημιολογική εικόνα.

Την ίδια ώρα, το αίσθημα ευθύνης δεν θα επέτρεπε στην Κυβέρνηση ή τον ίδιο προσωπικά να παραμείνουμε αδιάφοροι μπροστά στους κινδύνους να χαθούν ζωές και να διαλυθούν οικογένειες.

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες της Λεμεσού και Πάφου: Θέλω να σας βεβαιώσω πως κατανοώ απόλυτα τις αντιδράσεις και τα όποια δυσάρεστα αισθήματα που μπορεί τα περιοριστικά μέτρα να σας προκαλέσουν.

Δεν ήταν και δεν είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης να στοχοποιήσει τους πολίτες συγκεκριμένων περιφερειών.

Μπορεί σήμερα οι αποφάσεις της Κυβέρνησης να προκαλούν δυσφορία, όμως τα προστατευτικά μέτρα που παίρνουμε θα επιτρέψουν σε όλους να νιώθουν πιο ασφαλείς, αλλά, το σημαντικότερο, πως θα χαιρόμαστε τα παιδιά και τους γονείς μας και την επομένη της κρίσης.

Φίλες και Φίλοι,

Παρακολουθείτε καθημερινά τα όσα τραγικά συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Είμαι βέβαιος πως κανένας από σας δεν θα ήθελε να βιώσουμε ανάλογες συνθήκες.

Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως είναι η ώρα της ατομικής αλλά και κοινωνικής ευθύνης του καθενός.

Θέλω να βεβαιώσω πως με το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα αντιμετωπίσουμε και τις οικονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν σαν αποτέλεσμα των μέτρων που λαμβάνουμε.

Πέραν των αποφάσεων για τα μέτρα που ευθύς μετά θα ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας, αύριο οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα εξαγγείλουν νέα δέσμη μέτρων στήριξης των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και άλλων επιχειρήσεων.

Φίλες και Φίλοι,

Καταλήγοντας θα ήθελα να επαναλάβω πως οι στιγμές είναι κρίσιμες. Και θα γίνουν ακόμη κρισιμότερες εάν δεν επιδείξουμε το ίδιο αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης που επιδείξαμε κατά την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Η όποια πρόοδος, η όποια άρση των περιοριστικών μέτρων, ή μια νέα οπισθοδρόμηση, εξαρτάται απόλυτα από την ατομική και συλλογική ευθύνη να τηρήσουμε με ευλάβεια τα πρωτόκολλα και τους υγειονομικούς κανόνες ασφαλείας που οι επιστήμονες μας συμβουλεύουν.

Ζητώ την κατανόηση και υπομονή σας για αυτό και απευθύνω θερμή έκκληση προς όλους να σεβαστούμε τα όσα με θυσίες, πείσμα και αποφασιστικότητα έχουμε έως τώρα επιτύχει στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας.

Το αβέβαιο της επιθετικής συμπεριφοράς του ιού δεν επιτρέπει την όποια πλάνη και εφησυχασμό.

Διαβάστε επίσης