Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου

Ζητούν ενίσχυση αλλιώς κλείνουν κλίνες οι νοσηλευτές

Το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του.Η αύξηση των περιστατικών Covid19 στην Κύπρο και τα τριψήφια νούμερα που προκύπτουν φέρνουν σε απόγνωση και τους νοσηλευτές. Το πρόβλημα αποκτά διαστάσεις με δεδομένο ότι αριθμός νοσηλευτών βρίσκεται σε καραντίνα αφού είναι θετικοί στον κορωνοϊό, ή είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Η πανδημία πλήττει το Νοσοκομείο Αναφοράς με τους νοσηλευτές να σκέφτονται ακόμα και την αδρανοποίηση κλινών όχι μόνο στην ελεύθερη Αμμόχωστο, αλλά σε όλα τα Νοσοκομεία, αφού υπάρχουν τεράστια κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Τι είναι η αδρανοποίηση κλινών

Εφόσον υλοποιηθεί η «απειλή» των νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Αναφοράς στην ελ. Αμμόχωστο και αλλού, τότε δεν θα δέχονται την εισαγωγή στα κρατικά Νοσοκομεία νέους ασθενείς εάν δεν μπορούν να τους εξυπηρετούν. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει αναλογία νοσηλευτών – κλινών σε κάθε θάλαμο ώστε το προσωπικό να προσφέρει ποιοτική φροντίδα στους ασθενείς. Όπως εξήγησε στην Offsite, o εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ Θεόδωρος Πετέλης «οι συνάδελφοι στην ελ. Αμμόχωστο βρίσκονται στα όριά τους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 135 νοσηλευτές στο Νοσοκομείο Αναφοράς, αλλά οι 111 είναι ενεργοί. Υπόψη ότι υπάρχουν και νοσηλεύτριες έτοιμες να γεννήσουν και θα αποχωρήσουν. Το μέτρο της αδρανοποίησης κλινών είναι αναπόφευκτο παντού εάν δεν υπάρξει ενίσχυση προσωπικού». Ο κ. Πετέλης είπε ότι «θα αναμένουμε τις αποφάσεις του ΟΚΥπΥ και θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματά μας».

Πολλά κρίνονται την Τετάρτη

Πάρα πολλά θα κριθούν αύριο Τετάρτη οπότε θα συνεδριάσει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ΟΚΥπΥ. Στο τραπέζι θα βρίσκεται επιστολή των νοσηλευτών για άμεση υλοποίηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούνιο για πρόσληψη 257 νοσηλευτών. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού Χρίστης Λοϊζίδης υπογράμμισε ότι «ο Οργανισμός θα εξετάσει σε συνεδρίαση του τα δεδομένα στα Νοσοκομεία τα οποία εκτιμά καθημερινά και λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας ανάλογα με τον τρόπο που εξελίσσονται τα δεδομένα. Δεν αναμέναμε να μας το επισημάνουν οι νοσηλευτές».

Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη η συμφωνία του Ιουνίου προνοούσε την πρόσληψη 257 νοσηλευτών και ήδη έχουμε στα «σκαριά» την πρόσληψη 76 μέχρι τον Φεβρουάριο».

Σε ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ τη Δευτέρα αναφέρεται ότι 94 νοσηλευτές έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται στον Οργανισμό και 76 θα ξεκινήσουν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Έχουν επίσης προσληφθεί 13 νοσηλευτές για την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και ήδη ξεκίνησαν να εργάζονται.Ο Οργανισμός εξετάζει την επίσπευση πρόσληψης των υπόλοιπων νοσηλευτών που προκύπτουν από την συμφωνία, λόγω των αυξανόμενων αναγκών που προκύπτουν από την πανδημία.

offsite.com.cy

Διαβάστε επίσης