Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου

Μετά τα νέα τσουχτερά πρόστιμα έρχονται & οι κάμερες-Οι εξελίξεις

Πέφτουν οι υπογραφές και ”τρέχουν” οι διαδικασίες για τις κάμερες
Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το τροχαίο πρόβλημα απασχολεί τους πάντες. Η Κυβέρνηση και η ίδια η Υπουργός Δημόσιας Τάξεως Έμιλυ Γιολίτη έθεσε τους τελευταίους μήνες το θέμα στην προμετωπίδα των αρμοδιοτήτων της. Παράλληλα, η Βουλή την 1η Ιουλίου ψήφισε το νόμο που τεθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου για την αύξηση των προστίμων για τροχαίες παραβάσεις. Ωστόσο, από τους κυπριακούς δρόμους λείπουν οι κάμερες της τροχαίας.

Oι τελευταίες εξελίξεις όμως φέρνουν μόνο ευχάριστα, αφού το Συμβούλιο Προσφορών αποφάνθηκε ότι θα επιτρέψει την υπογραφή της σύμβασης με την Εταιρεία που ανέλαβε το έργο. Ως εκ τούτου το πιλοτικό σύστημα με τις κάμερες τροχαίας θα τοποθετηθεί εντός του 2021 στους κυπριακούς δρόμους.

Η Εταιρεία που πλειοδότησε είναι αμερικανικών συμφερόντων και η προσφορά για το ποσό των 34.076.970 ευρώ αφορά τόσο την εγκατάσταση όσο και τη συντήρηση του συστήματος.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας Μάρκος Μάρκου μιλώντας στην Offsite τόνισε ότι αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, η ανάδοχος Εταιρεία θα κληθεί να υποβάλει εντός τεσσάρων μηνών σχετικές μελέτες και ακολούθως εντός τριών μηνών θα εγκατασταθεί το πιλοτικό σύστημα των καμερών. Ο αναπληρωτής διευθυντής της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας ρωτήθηκε πόσες κάμερες θα τοποθετηθούν πιλοτικά και μας απάντησε «αριθμός καμερών σταθερών και κινητών που θα είναι σε πλήρη λειτουργία και θα βοηθήσουν στα πρώτα συμπεράσματα».

Συνυπολογίζοντας το χρόνο των διαδικασιών, ο κ. Μάρκου τόνισε ότι εντός του 2021 οι κάμερες έστω και δοκιμαστικά θα τεθούν σε λειτουργία.

Ο κ. Μάρκου είπε ότι εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, το σύστημα φωτοεπισήμανσης θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2023.

Η Εταιρία που κέρδισε την προσφορά θα είναι υπεύθυνη για την εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία του συστήματος. Από την άλλη, η Τροχαία θα εκδίδει το εξώδικο. Συνολικά, με βάση το πλάνο θα εγκατασταθούν 90 σταθερές και 20 κινητές κάμερες τροχαίας.

Το προηγούμενο σύστημα φωτοεπισήμανσης καταγγέλθηκε το 2007 την ώρα που βρισκόταν σε πιλοτική φάση. Από τότε οι μόνες κάμερες που βρίσκονται σε καθεστώς λειτουργίας είναι δύο στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή στη Λευκωσία.

Διαβάστε επίσης