Κυριακή, 17 Ιανουαρίου

Εβδομάδα εξελίξεων και ελπίδας: Ρεβεγιόν με μέτρα και το βλέμμα στο εμβόλιο

Σε μια από τις κρισιμότερες εβδομάδες ως προς την πορεία της εξέλιξης της πανδημίας εισέρχεται από σήμερα η Κύπρος και όχι μόνο. Η μετάλλαξη του ιού που εμφανίστηκε σε διάφορες χώρες αλλά κυρίως στη Βρετανία έχει προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα ενώ παράλληλα αρκετές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους με την Αγγλία.

Επιστήμονες ανά τον κόσμο καθησυχάζουν ωστόσο για το πώς θα επηρεάσει η μετάλλαξη την αποτελεσματικότητα των εμβολίων λέγοντας ότι δεν φαίνεται να επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Εβδομάδα εξελίξεων για τα εμβόλια

Σήμερα το απόγευμα στις 16.00 ώρα Κύπρου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σε έκτακτη συνεδρίαση θα εξετάσει την αδειοδότηση του εμβολίου της Pfizer. Αμέσως μετά την αναμενόμενη έγκριση χρειάζεται και μια τυπική επικύρωση από την Κομισιόν η οποία θα πρέπει επίσης να συνεδριάσει εκτάκτως για να εγκρίνει το εμβόλιο.

Η διαδικασία στην Κομισιόν χρειάζεται περίπου 2 24ωρα. Όπως αναφέρουν ανταποκριτές των Βρυξελλών, στην πόλη υπάρχει σχετική προετοιμασία αμέσως μετά την έγκριση από τον EMA (Ευρωπαϊκό Οργανισμός Φαρμάκων) προκειμένου να αρχίσει η παράδοση των εμβολίων από το εργοστάσιο της εταιρείας.

Σημειώνεται εδώ ότι και πάλι σε έκτακτη συνεδρίαση στις 6 Ιανουαρίου ο ΕΜΑ θα αποφασίσει για το εμβόλιο της Moderna. Η αρχική ημερομηνία για την απόφαση το εμβόλιο της Moderna ήταν στις 12 Ιανουαρίου.

Αμέσως μετά την επίσημη έγκριση του ΕΜΑ τότε οι εμβολιασμοί αρχίζουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Ρεβεγιόν με μέτρα

Τώρα, σε ότι αφορά το ζήτημα των μέτρων ενόψει Γιορτών και τη συζήτηση περί χαλαρώσεων. Τρίτη ή Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο θα επικυρώσει τα μέτρα που θα είναι σε ισχύ για την περίοδο των Γιορτών. Γίνεται αντιληπτό ότι με βάση και τους αυξημένους αριθμούς κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά, δεν υπάρχει περιθώριο χαλαρώσεων τουλάχιστον ως προς τον επιτρεπόμενο αριθμό σε οικιακές συναθροίσεις. Εκκλησίες και εμπορικά κέντρα θα απασχολήσουν την επιδημιολογική ομάδα και κατ΄επέκταση το Υπουργικό που θα λάβει και την τελική απόφαση.

sigmalive.com

Διαβάστε επίσης