Site icon Hallocy

Υπ. Δικαιοσύνης στη Βουλή: Έχουν προβεί σε απειλή κατά της ζωής μου

Στο κοινοβούλιο σήμερα η Υπουργός Δικαιοσύνης. Η Έμιλυ Γιολίτη παρουσιάστηκε στη Βουλή και δίνει απαντήσεις για την έρευνα που έγινε μετά από καταγγελία που έκανε για parody λογαριασμό στο Twitter ο οποίος «ανέβασε» φωτογραφία του πατέρα της με χλευαστικά σχόλια.

Η ίδια σε δηλώσεις της την περασμένη βδομάδα ερωτήθηκε μεταξύ άλλων για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Αστυνομία για την καταγγελία.

Κληθείσα να απαντήσει στο αν τότε πρέπει να αλλάξει η διαδικασία που γίνονται έρευνες για τέτοιου είδους καταγγελίες (σ.σ διαδικτυακού περιεχομένου), η Υπουργός είπε «πεδίον δόξης» αφού το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα. Με γνώμονα όπως πρόσθεσε και το γεγονός ότι πάρα πολλοί βουλευτές και βουλεύτριες υποβάλλουν παρόμοιας φύσης παράπονα, τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε μήπως μπορεί να ακολουθηθεί μια άλλη διαδικασία, είπε καταληκτικά.

Στη συνεδρία κλήθηκε να παραστεί και ο Αρχηγός Αστυνομίας, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του Σίγμα, Σοφία Ιωσήφ η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, ζήτησε την παραίτηση της Υπουργού Δικαιοσύνης για τα επεισόδια. Σημείωσε ότι «μετά τα προχθεσινά γεγονότα δεν θα έπρεπε να ήταν εδώ επαναλαμβάνουμε απαίτηση για παραίτηση για βία σε βάρος διαδηλωτών»

Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για απρόκλητη και αδικαιολόγητη βία , «είναι δείγμα αυταρχισμού της κυβέρνησης και εσάς της ιδιά έπρεπε να έχετε παραιτηθεί».

«Η Ανάληψη ευθύνης και παραίτηση της υπουργού είναι μονόδρομος, καταθέσαμε για εγγραφή δυο θέματα και αναμένουμε να λογοδοτήσει.

Συνέχισε αναφέροντας ότι «πρέπει να έχουμε ανοχή στη σάτιρα όλοι έχουμε δεχθεί αναφορές, υπάρχει διαφορά, μια υπουργός φαίνεται αξιοποίησε και καταχράστηκε τη θέση της. Κάνατε προσωπικά καταγγελία; Υπάρχει αρχηγέ καταχωρημένη καταγγελία;

28 Δεκέμβρη είχατε αναφέρει ότι δεν έχετε πρόθεση να κινηθείτε νομικά αυτό που φαίνεται όμως είναι ότι κάνατε επίσημη καταγγελία;

Ένεκα δημοσίας κατακραυγής αποφασίσατε να αποσύρετε την καταγγελία;

Γίνεται αναφορά για πλαστό λογαριασμό στην καταγγελία σας. Ήταν ο ενδεδειγμένος τρόπος να προχωρήσετε σε καταγγελία; Έχει στιγματιστεί μια γυναικά και εκτεθεί στο παγκύπριο».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε ότι «κάθε σταγόνα που εκτοξεύθηκε είναι βιασμός της δημοκρατίας. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο αρχηγός προσέφυγε στην αρχή και η υπουργός να ζητά ερευνά.  Δεν ξέρουν τι γίνεται στην αστυνομία; πρέπει να παραιτηθεί.

Για το θέμα του parody account, ανέφερε ότι «αν είναι δυνατόν να επιρρίπτονται σκιές πάνω από πολίτες και να μην μπορούν να καθαρίσουν το όνομα τους.  Παραβίαση τεκμήριου αθωότητας. Λέει δεν έχουν θέση οι ακέραιες συμπεριφορές ενώ μπαίνει στα σπίτια έχουμε καταγγελίες ότι δημιουργήθηκαν δυο λογαριασμοί που εκφοβίζουν όσους στέλνουν στη Γιολίτη. Δεν αισθανόμαστε πλέον ασφαλείς. Η αστυνομία δεν είναι υπηρέτης των πολίτικων προϊσταμένων».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου, ρώτησε την Υπουργό Δικαιοσύνης εάν «κοιμηθήκατε καλά το Σάββατο το βραδύ; Οι σκηνές ήταν τρομακτικές από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Μια κινδυνεύει να χάσει μάτι της. Κανένας δεν ανέλαβε ευθύνη. Πρόκειται για υπέρμετρη βία. Ήταν προαποφασισμένη δεν ξύπνησαν αστυνομικοί ένα πρωί και αποφάσισαν να κάνουν αυτές τις ενέργειες.  Ποιος έδωσε τις οδηγίες; Ποιων τις διαταγές εκτελούν οι αστυνομικοί; Για την κυβέρνηση πλέον η πανδημία είναι πρόσχημα για να μην αντιδρά ο κόσμος. Δεν ξέρω αν έχετε σκοπό να παραιτηθείτε αλλά κάποιος πρέπει να σώσει τα στοιχειώδη».

Για την υπόθεση του parady account, είπε ότι τόσες βδομάδες μετά δεν έχετε αντιληφθεί τι κάνατε.  Δεν αντιληφθήκατε το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργήθηκε με δική σας πράξη. Δεν γίνεται να μπαίνεις στο σπίτι του αλλού για μια σάτιρα επειδή ενοχληθήκατε. Είναι καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεσμικός εκφοβισμός. Είσαστε επικίνδυνη για την κυπριακή δημοκρατία. Η αστυνομία δεν έχει καμία δικαιολογία.  Αν έδωσε ο αρχηγός αυτές τις εντολές έπρεπε να είχε ήδη υποβάλει παραίτηση. Ο ρόλος του δεν είναι να εξυπηρετεί τα προσωπικά τερτίπια του καθενός. Ποιος είναι ο χρόνος αντιδράσεις της αστυνομίας σε παρόμοια περιστατικά; Δεν περιμένω απολογία έχετε όμως κότσια να αναλάβετε ευθύνες;».

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι «θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις από την αστυνομία για την υπέρμετρη βία. Για το δεύτερο θέμα, επεσήμανε ότι «είναι δικαίωμα να προσφύγει κάποιος στη δικαιοσύνη, όμως δικαιολογείτο η όχι η έφοδος της αστυνομίας στο σπίτι της;  Ακολουθήθηκε η διαδικασία σε άλλες περιπτώσεις; Θα εξετάσουμε θεσμικά τη διαδικασία».

Η Υπουργός Δικαιοσύνης παίρνοντας τον λόγο αποκάλυψε ότι «σε περίπτωση πολύ πρόσφατη έχουν προβεί σε απειλή κατά της ζωής μου και η αστυνομία δεν εξασφάλισε ούτε μαρτύρια ούτε ενδείξεις για ποιος είναι.

Συνέχισε τονίζοντας ότι «πρέπει να έχουμε την ωριμότητα για να ορίζουμε το πλαίσιο της ελευθέριας χωρίς να αγγίζει πτυχές που δεν έχουμε θέσει σε δημοσιά θεά.

Αναρωτιέμαι πόσοι συμφωνούν ότι πρέπει να μένουμε ανεκτική όταν η σάτιρα πάει στα συγγενικά τους πρόσωπα.

Υπάρχει κανένας που θα δεχόταν να τους χλευάσουν. Αυτό δεν είναι σάτιρα.

Κατέθεσα το παράπονο μου στην αστυνομία. Πρέπει ο κάθε πολίτης να μπορεί να ασχοληθεί με τα κοινά χωρίς μα σημαίνει ότι γονείς και παιδιά θα αποτελούν βορά για δημοσιές συζητήσεις.

Οι φωτογραφίες κατέβηκαν μετά το παράπονο μου, το παράπονο έγινε υπό την ιδιότητα μου ως πολίτης.

Στις 4 Δεκεμβρίου έγινε το παράπονα δεν άσκησα καμία πίεση δεν ενεπλάκησαν  στην διαδικασία που ακολουθήσε ούτε στη διερεύνηση.

Είναι προσβλητικό για την αστυνομία να αμφισβητούνται διαδικασίες που γίνονται εδώ και χρόνια.

Δεν επιθυμώ τη δίωξη του ατόμου που είναι πίσω.

Πόσοι υπουργοί υπέβαλαν παρόμοιο παράπονα; Στο παρελθόν πρόσωπα από όλο τον πολιτικό κόσμο έκαναν παράπονο και έγινε η ίδια διαδικασία χωρίς να γίνει κατακραυγή πρέπει να πω ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες. Εγώ δεν είπα ότι είναι η κοπέλα πίσω από το προφίλ».

sigmalive.com

Exit mobile version