Τετάρτη, 10 Αυγούστου

Viral στην Κύπρο βίντεο με «κολλημένα» μέταλλα σε εμβολιασμένους- Τι ισχύει

Τις τελευταίες ημέρες έγιναν viral σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο και φωτογραφίες από άτομα που ισχυρίζονται ότι εμβολιάστηκαν κατά της covid19 και στη συνέχεια μεταλλικά αντικείμενα και μαγνήτες κολλούσαν στο μπράτσο τους.

Σύμφωνα με το Forbes, το οποίο εξετάζει το «φαινόμενο», ο ισχυρισμός είναι ότι με το εμβόλιο εισχωρούν στο χέρι μέταλλα, τα οποία παραδόξως είναι αρκετά για να κάνουν μαγνήτες να κολλάνε πάνω στο δέρμα.

Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν αναρτηθεί πλήθος φωτογραφίες και βίντεο και στην Κύπρο:

Όπως και στο εξωτερικό, έτσι και στην Κύπρο, τα βίντεο και οι φωτογραφίες συνοδεύονται από αναφορές σε «τσιπάρισμα», βρίσκοντας έτσι ταύτιση στις παλαιότερες θεωρίες συνωμοσίας με τα τσιπάκια και τον Μπιλ Γκέιτς.

Το Forbes προτείνει πριν αρχίσει κάποιος να πιστεύει ότι αυτές οι εικόνες είναι πραγματικές, να έχει υπόψη μερικά δεδομένα. Αρχικά, τα εμβόλια κατά της covid19 θα πρέπει να έχουν μεγάλη ποσότητα μετάλλου για να κάνουν ένα μαγνήτη να κολλάει στο χέρι κάποιου. Μια δόση εμβολίου Covid-19 είναι λιγότερη από ένα χιλιοστόλιτρο (mL), με την τυπική δόση για το εμβόλιο Pfizer / BioNTech να είναι μόνο περίπου 0,3 mL. Αυτή η ποσότητα δεν είναι αρκετή για να συμπιεστεί μέσα της ένα τυπικό τσιπάκι. Ακόμα και εάν ολόκληρη η δόση αποτελείτο από σιδηρομαγνητικό μέταλλο, πιθανότατα δεν θα ήταν αρκετό για μετατρέψει το χέρι σε μια «πόρτα ψυγείου».

Κατά δεύτερο, εάν δει κάποιος προσεκτικά τα συστατικά των εμβολίων Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson θα παρατηρήσει ότι δεν υπάρχουν υλικά που να συνηγορούν υπέρ αυτής της θεωρίας. Το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech περιλαμβάνει mRNA, λιπίδια, χλωριούχο κάλιο, μονοβασικό φωσφορικό κάλιο, χλωριούχο νάτριο, διένυδρο διβασικό φωσφορικό νάτριο και σακχαρόζη. Η λίστα συστατικών του εμβολίου της Moderna είναι παρόμοια, με mRNA, λιπίδια, τρομεθαμίνη, υδροχλωρική τρομεθαμίνη, οξικό οξύ, τριένυδρο οξικό νάτριο και σακχαρόζη. Η λίστα συστατικών εμβολίων Johnson & Johnson είναι λίγο διαφορετική με τον αδενοϊό τύπου 26 που χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2 αντί για το mRNA, αλλά τα υπόλοιπα δεν είναι πολύ διαφορετικά: μονοένυδρο κιτρικό οξύ, διένυδρο κιτρικό νάτριο , αιθανόλη, 2-υδροξυπροπυλ-β-κυκλοδεξτρίνη (HBCD), πολυσορβικό-80 και χλωριούχο νάτριο.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι πέρα από το mRNA και τον αδενοϊό, τα εμβόλια περιέχουν κυρίως λιπίδια, πρωτεΐνες, άλατα και σάκχαρα. Τα λιπίδια, οι πρωτεΐνες, τα άλατα και τα σάκχαρα είναι τύποι ουσιών που εντοπίζονται σε πολλά τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής. Όμως, σύμφωνα με το Timesnownews, κάποια εμβόλια έχουν μεν μικρές ποσότητες αλουμινίου, αλλά οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξηγούν ότι δεν είναι επιβλαβή, αφού μπορεί να εντοπιστούν φυσικά σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό.

Επίσης, ερευνητές ανέφεραν στο Reuters ότι όλοι οι άνθρωποι είναι «λίγο μαγνητισμένοι», επειδή περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου. Ωστόσο, ο συνδυασμός σιδήρου και νερού στο σώμα απωθεί απειροελάχιστα τους μαγνήτες και αυτή η λειτουργία αποτελεί τη βάση των μαγνητικών τομογραφιών (MRI) που επιτρέπουν στους γιατρούς να αξιολογήσουν τα ανθρώπινά όργανα στα νοσοκομεία.

Τέλος, αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις πίσω από αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας για τα «μικροτσίπ σε εμβόλια». Κατά ειρωνικό τρόπο, πολλές από αυτές τις θεωρίες έχουν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την εμφάνιση τυχαίων βίντεο «καθημερινών ανθρώπων» που προσπαθούν να κολλήσουν μαγνήτες στα χέρια τους αλλά αυτό δεν προσφέρει πολλές αποδείξεις. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά τι μπορεί να χρησιμοποιούν αυτοί οι άνθρωποι για να κολλήσουν πάνω τους οι μαγνήτες ή τα μεταλλικά αντικείμενα, αφού δεν αποκλείεται να είναι κάποιου είδους κόλλας, ταινία, ιδρώτας ή μέλι. Δεν πρέπει να λησμονείται πόσο εύκολο είναι κάποιος να επεξεργαστεί βίντεο και φωτογραφίες.

Διαβάστε επίσης