Τρίτη, 26 Οκτωβρίου

Κορωνοϊός: Απειλή από τη μετάλλαξη Δέλτα – Καμπανάκι για ανεμβολίαστους

Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων, αποτελούν παράγοντες που καθιστούν επιτακτικούς τους εμβολιασμούς, ειδικά στις νεαρές ηλικίες.

Έντονη ανησυχία έχει προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, και ιδιαίτερα ανάμεσα σε νεαρά άτομα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα, που έχει ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση αλυσίδων μετάδοσης με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, περίπου το 45% των κρουσμάτων είναι άτομα ηλικίας 18-39 ετών.

Χθες, αν και το ποσοστό θετικότητας υποχώρησε στο 0,40%, εντούτοις καταγράφηκαν 169 νέα κρούσματα. Το ψηλότερο ποσοστό θετικότητας καταγράφηκε στην Αμμόχωστο, και το χαμηλότερο στην Πάφο. Στα δημόσια νοσοκομεία νοσηλεύονται σαράντα-ένας ασθενείς, από τους οποίους οι 17 σε σοβαρή κατάσταση. Οι 9 είναι διασωληνωμένοι, δύο νοσηλεύονται στην Εντατική Εκτός αναπνευστήρα, και έξι σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. 9 στους 10 δεν είναι εμβολιασμένοι, ενώ η μέση ηλικία των νοσηλευομένων είναι τα 57 χρόνια.

Για την αποφυγή οπισθοχώρησης από τα θετικά αποτελέσματα των προηγούμενων εβδομάδων και λόγω της ραγδαία εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα», το Υπουργείο Υγείας συνιστά άμεσα να προχωρήσει η εμβολιαστική κάλυψη με έμφαση στις νεαρότερες ηλικίες, που έχουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα και συνεπώς μεγαλύτερη έκθεση στον ιό.

Μέχρι και την Πέμπτη, τον εμβολιασμό τους είχαν ολοκληρώσει περισσότεροι από διακόσιες-είκοσι χιλιάδες, ενώ την πρώτη δόση έλαβαν περισσότεροι από τετρακόσιες-πενήντα χιλιάδες. Συνολικά, έγιναν περίπου επτακόσιες-ογδόντα χιλιάδες εμβολιασμοί.

Διαβάστε επίσης