Site icon Hallocy

Αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε αρκετές χώρες

Αύξηση επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 καταγράφεται παγκόσμια, ενώ σε Τυνησία και Μπαγκλαντές καταγράφηκε για δεύτερη συνεχή μέρα ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ στην Ταϋλάνδη καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.081 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 43.836 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο γιγαντιαίο κράτος της Λατινικής Αμερικής (212 εκατ. κάτοικοι) ανέρχεται ως εδώ σε 518.066 νεκρούς επί συνόλου 18,55 εκατ. και πλέον μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα, που ειδικοί χαρακτηρίζουν υποτιμημένα.

Η Βραζιλία συνεχίζει να καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Μπανγκλαντές

Στο Μπανγκλαντές επιβεβαιώθηκαν χθες Τετάρτη 8.822 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης, με το σύνολο των ανθρώπων που έχει καταγραφεί πως μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τους 913.258, ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας (ΓΔΥΥ).

Ο αριθμός αυτός προέκυψε έπειτα από τις εργαστηριακές εξετάσεις 35.105 δειγμάτων, διευκρίνισε. Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 115 ασθενείς με την COVID-19, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων στους 14.503 νεκρούς μέχρι εδώ. Ο δείκτης θνητότητας έφθασε το 1,59%. Τον περασμένο μήνα, οι αρχές στη χώρα των περίπου 170 εκατ. κατοίκων βρέθηκαν αντιμέτωπες με νέα έξαρση των μολύνσεων, που αποδίδεται κυρίως στην παραλλαγή Δέλτα. Η κατάσταση στις περιοχές της χώρας οι οποίες γειτονεύουν με την Ινδία, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, χαρακτηρίζεται πλέον καταστροφική.

Η κυβέρνηση διεμήνυσε ότι από σήμερα θα αναπτυχθούν στους δρόμους άνδρες του στρατού, για να επιβάλουν την εφαρμογή του αυστηρού lockdown που εφαρμόζει για επτά ημέρες.

Τυνησία

Το τυνησιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν άλλες 5.921 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να φθάνει τα 420.103.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 116 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων στους 14.959 νεκρούς. Μπροστά στην επιδείνωση της επιδημιολογικής κρίσης οι περιφερειάρχες στην Τύνιδα, στην Αριάνα, στην Μπεν Αρούς και στη Μαρούμπα αποφάσισαν χθες να επιβάλουν σειρά περιοριστικών μέτρων από σήμερα ως τη 14η Ιουλίου. Δεν θα επιτρέπεται τα καφέ και τα εστιατόρια να υποδέχονται πελάτες μετά τις 16:00, ενώ θα απαγορευθούν οι δημόσιες εορτές, οι συναθροίσεις και οι διαδηλώσεις για το διάστημα αυτό. Τα σούπερ-μάρκετ θα μπορούν να εξυπηρετούν το 30% της συνηθισμένης πελατείας τους προκειμένου να τηρούνται οι κανόνες της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης. Θα ανασταλεί επίσης η πρόσβαση στους χώρους λατρείας για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων. Η κυβέρνηση της Τυνησίας, που επικρίνεται για τον αργό ρυθμό της εκστρατείας ανοσοποίησης του πληθυσμού, απορρίπτει το ενδεχόμενο να κηρύξει νέο εθνικό lockdown, επιχειρηματολογώντας ότι η οικονομία της χώρας δεν θα το άντεχε.

Χιλή

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 2.148 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 56 ασθενείς με την COVID-19, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού σε 32.545 νεκρούς επί συνόλου 1.555.902 μολύνσεων.

Τα κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 25% τις τελευταίες επτά ημέρες και οι 16 περιφέρειες κατέγραψαν πτώση. Η νότια περιφέρεια Λος Ρίος καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη επίπτωσης, ακολουθούμενη από την Ατακάμα, την Αρίκα, την Παρινακότα και την Αϊσέν. Η μείωση των μολύνσεων ώθησε τις αρχές να άρουν το lockdown σε 50 δήμους αυτή την εβδομάδα. Ειδικοί όμως προειδοποιούν ότι η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει νέο κύμα τις επόμενες εβδομάδες, παρά την πρόοδο της εκστρατείας μαζικής ανοσοποίησης στη λατινοαμερικάνικη χώρα. Πάνω από το 68% του πληθυσμού-στόχου (15 εκατ.), δηλαδή 10,34 εκατ. άνθρωποι, έχει λάβει πλέον δύο δόσεις των εγκεκριμένων εμβολίων για την COVID-19, ενώ το 82,18% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. Συνολικά, έχουν χορηγηθεί 22,47 εκατ. δόσεις. Από σήμερα, θα αρχίσουν να εμβολιάζονται οι έφηβοι 17 ετών. Στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί πρακτικά όλος ο πληθυσμός-στόχος μέσα στο καλοκαίρι για να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη συλλογική ανοσία, ενώ οι αρχές μελετούν επίσης το ενδεχόμενο χορήγησης ενισχυτικών ή αναμνηστικών δόσεων αργότερα φέτος.

Γουατεμάλα

Η υπουργός Υγείας της Γουατεμάλας, η Αμέλια Φλόρες, διευκρίνισε χθες Τετάρτη πως η κυβέρνησή της δεν ζητεί ακόμη από τη Ρωσία την επιστροφή των χρημάτων που καταβλήθηκαν για καθυστερούμενες δόσεις του εμβολίου Sputnik V για την COVID-19, τονίζοντας πως οι δύο χώρες διαπραγματεύονται. Μία ημέρα νωρίτερα η κ. Φλόρες είχε πει πως η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι θέλει να της επιστραφούν τα 80 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 69 εκατ. ευρώ) που κατέβαλε για την αγορά 8 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που παράγει το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια. Ως εδώ, έχουν παραδοθεί μόλις 150.000 δόσεις. “Υπάρχει επιστολή με την οποία επιδιώκουμε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ` ανάγκη την επιστροφή των χρημάτων”, είπε η κ. Φλόρες σε δημοσιογράφους χθες.

“Δεν έχει διατυπωθεί τέτοιο αίτημα”, ανέφερε το Ταμείο σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε. “Αυτό το οποίο συζητείται είναι πιθανές τροποποιήσεις του χρονοδιαγράμματος της προμήθειας και των ποσοτήτων που θα παραδοθούν το υπόλοιπο 2021 για να εξασφαλιστεί ο απρόσκοπτος εμβολιασμός του πληθυσμού της Γουατεμάλας και με τις δύο δόσεις του Sputnik V”.

Εκπρόσωπος του Ταμείου είπε την Τρίτη ότι θα γίνουν παραδόσεις φορτίων δόσεων στη Γουατεμάλα την τρέχουσα εβδομάδα και την επόμενη στο πλαίσιο της εκτέλεσης της σύμβασης. Η Γουατεμάλα των περίπου 18 εκατ. κατοίκων έχει ανοσοποιήσει πλήρως μόλις 158.000 πολίτες την ώρα που οι μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό πολλαπλασιάζονται.

Ταϊλάνδη

Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη κι άλλο ρεκόρ θανάτων ασθενών με την COVID-19, που έφθασαν τους 57, μέσα σε 24 ώρες, ξεπερνώντας τους 53 της προηγουμένης, που αποτελούσε μέχρι τώρα τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό.

Ο συνολικός απολογισμός θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην ασιατική χώρα έφθασε έτσι τους 2.080 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Παράλληλα, στην επικράτεια του βασιλείου, που δυσκολεύεται να ελέγξει το τρίτο κύμα της πανδημίας, επιβεβαιώθηκαν το ίδιο διάστημα 5.533 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχει καταγραφεί πως μολύνθηκαν να φθάνει τους 264.834. Το μακάβριο ρεκόρ ανακοινώθηκε την ημέρα που η Μπανγκόκ έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο για την αναζωογόνηση του τουρισμού στην Πουκέτ, όπου τα κρούσματα είναι πολύ λιγότερα απ` ό,τι στην υπόλοιπη χώρα, καθώς οι αρχές έδωσαν προτεραιότητα στους τουριστικούς προορισμούς στο πλαίσιο της εκστρατείας ανοσοποίησης. Με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, οι ξένοι τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 δεν θα υπόκεινται σε καραντίνα και θα κινούνται ελεύθερα στο νησί. Έπειτα από 14 ημέρες, αν δεν έχει υπάρξει αρνητική εξέλιξη, θα μπορούν να ταξιδέψουν και στην υπόλοιπη χώρα.

Η ζημία για τον τουρισμό της Ταϊλάνδης εξαιτίας της πανδημίας υπολογίζεται πως έφθασε τα 50 δισεκ. δολάρια το 2020, καθώς οι αφίξεις ξένων επισκεπτών κατακρημνίστηκαν (-83%), μειώθηκαν σε 6,7 εκατ., από τις 39,9 εκατ. του 2019, που αποτελούσε ιστορικό υψηλό. Ειδικά το Πουκέτ υπέστη βαρύ χτύπημα, με το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και την καταστροφή χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 892 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.729.033, όπως δείχνουν τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Παράλληλα, άλλοι 63 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στους 90.938 νεκρούς μέχρι εδώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εξάλλου στα 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει το 2022 το κόστος των εμβολίων κατά της Covid-19 για τη Γερμανία, ενώ στόχος θα είναι η ποσότητα των εμβολίων να επαρκεί ώστε να εμβολιαστεί κάθε κάτοικος της χώρας από δύο φορές και να δημιουργηθεί απόθεμα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, η οποία επικαλείται πηγές από το υπουργικό συμβούλιο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο κ. Σπαν ανέφερε ότι θα πρέπει να παραδοθούν συνολικά 204 εκατομμύρια εμβόλια, στα οποία περιλαμβάνεται και ποσότητα για δημιουργία αποθέματος, τόσο για την προστασία από τις μεταλλάξεις όσο και για ενδεχόμενους αναμνηστικούς εμβολιασμούς. Από τις BioNTech/Pfizer θα παραδοθούν σχεδόν 85 δισεκατομμύρια εμβόλια, ενώ θα μπορεί να γίνει και συνδυασμός εμβολίων διαφορετικών εταιριών. Παραγγελία εμβολίων από την AstraZeneca ή από τη γερμανική εταιρία CureVac, η οποία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, δεν προβλέπεται.

ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να σταθμίζει τους περιορισμούς στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις που έχουν τεθεί λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αλλά δεν σκοπεύει να απαιτεί από τους ξένους επισκέπτες να έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 για να εισέλθουν στη χώρα, τόνισε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος, Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε επαφή με Καναδούς και Ευρωπαίους ομολόγους τους και από άλλες χώρες για να καθορίσουν πότε και πώς να άρουν με ασφάλεια τους περιορισμούς στα ταξίδια.

“Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας”, δήλωσε η Ψάκι σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε αν η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να απαιτήσει κάποια στιγμή στο μέλλον από επισκέπτες στις ΗΠΑ να έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 για να εισέλθουν στη χώρα. Καθώς η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία λόγω της υψηλής μεταδικότητάς της, η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν στην Κολομβία 2,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson.

Exit mobile version