Site icon Hallocy

SafePass παντού και ευθύνη στους ιδιοκτήτες υποστατικών για τον έλεγχο

Νέα μέτρα για αναχαίτιση της ραγδαίας μετάδοσης του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας περιέγραψε τα νέα δεδομένα που συνεπάγονται ότι το SafePass καθίσταται υποχρεωτικό για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με την ευθύνη ελέγχου να πέφτει στους ιδιοκτήτες των υποστατικών. Επιπλέον ανακοινώθηκαν περιορισμοί σε ότι αφορά τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να έχουν ταυτόχρονη παρουσία, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους. Τα δεδομένα αλλάζουν για άλλη μια φορά με σκοπό την αναχαίτιση της διασποράς του ιού.

“Ιδιαίτερα από την ανάλυση της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων εντοπίζονται συρροές κρουσμάτων που προκύπτουν από χώρους συγχροτισμού και μετά από κοινωνικές εκδηλώσεις, μεγάλες αλυσίδες κρουσμάτων σε άτομα νεαρής ηλικίας με έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα έχει διαπιστωθεί ότι πέραν του 90% των επριστατικών κόβιντ είτε δεν έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του πλάνο είτε δεν έχει ιστορικό εμβολιασμού εντείνοντας τις ανησυχίες για τις μεταλλάξεις του ιού και τη διασπορά στην κοινότητα. Εξίσου ανησυχητικό είναι το δεδομένο ότι η πλειοψηφία των νοσηλευομένων ασθενών είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστέι με αποτέλεσμα όταν νοσήσουν να αναπτύσσουν έντονη συμπτωματολογία και να χρειάζονται ενδονοσοκομιακήξ περίθαλψη.

Τα νέα μέτρα

Σύμφωνα με τα πιο πάνω και με στόχο την ελαχιστοποίηση μετάδοσης του ιού σε χώρους συγχροτισμού και σε κοινωνικές εκδηλώσεις και την αναχαίτιση της διασποράς το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα τα πιο κάτω:

1. Από τις 9-31 Ιουλίου ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εσωτερικούς χώρους καθορίζεται στα 250 άτομα με απαραίτητη προσκόμιση SafePass ή στα 350 άτομα νοουμένου ότι όλοι είναι εμβολιασμένοι τουλάχιστον με την πρώτη δόση και έχουν παρέλθει τρεις βδομάδες είτε έχουν νοσήσει με Covid τους τελευταίους έξι μήνες. Σε κάθε περίπτωση ισχύει το υγειονομικό πρωτόκολλο.

2. Από τις 9-31 Ιουλίου ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εξωτερικούς χώρους καθορίζεται στα 350 άτομα με απαραίτητη προσκόμιση SafePass ή στα 500 άτομα νοουμένου ότι όλοι είναι εμβολιασμένοι τουλάχιστον με την πρώτη δόση και έχουν παρέλθει τρεις βδομάδες είτε έχουν νοσήσει με Covid τους τελευταίους έξι μήνες. Σε κάθε περίπτωση ισχύει το υγειονομικό πρωτόκολλο.

3. Τα πρόσωπα ηλικίας 12-15 ετών που δεν δύναται να εμβολιαστούν στην παρούσα φάση και τα άτομα 16-17 ετών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω ιατρικού προβλήματος εξαιρούνται και μπορούν να προσκομίζουν Rapid Tests ή PCR με ισχύ 72 ώρες.

4. Οι χώροι στους οποίους θα ισχύσουν είναι τα υποστατικά εστίασης οι χώροι εκδηλώσεων ή δεξιώσεων τα νυκτερινά κέντρα τα κέντρα διασκέδασης οι μουσικοχορευτικοί χώροι τα μπαρ οι δισκοθήκες τα θέατρα τα αμφιθέατρα οι κινηματογράφοι, οι χώροι θρησκευτικής λατρείας και τα γήπεδα εξαιρουμένων των γηπέδων ποδοσφαίρου.

5. Επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να φιλοξενούν μόνο εμβολιασμένους θα πρέπει να μεριμνούν να το αναγράφουν και να ενημερώνουν τους πολίτες για την τήρηση τους.

Ευθύνες και στους ιδιοκτήτες

Ευθύνη για την τήρηση του SafePass φέρει ο ιδιοκτήτης ή διαχειριστής των επιχειρήσεων και των υποστατικών, ενώ η Αστυνομία και οι κυβερνητικοί λειτουργοί θα συνεχίσουν να έχουν την ευθύνη για έλεγχο και επιτήρηση των μέτρων.

Περισσότερα σε λίγο

Exit mobile version