Κυριακή, 14 Αυγούστου

Σάλος με κακοποίηση καρχαρία στην Κύπρο: Τον έπιασαν από τα βράγχια, τον μάτωσαν και έβγαλαν selfies

Το περιστατικό ανέδειξε ΜΚΟ η οποία δηλώνει βέβαιη πως ο καρχαρίας δεν είχε πολλές πιθανότητες να επιζήσει – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο
Σάλος έχει προκληθεί στην Κύπρο από ντοκουμέντα που δημοσιεύθηκαν στα social media και απεικονίζουν την κακομεταχείριση που υπέστη ένας καρχαρίας όταν αλιεύτηκε από τουριστικό σκάφος.

Συγκεκριμένα όπως δημοσιεύει το sigmalive.gr την αλίευση του καρχαρία καταδίκασε η ΜΚΟ Enalia Physis Environmental Research Center η οποία δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο από την κακομεταχείριση τα οποία εντόπισε στο Instagram.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανάρτηση, «η αλίευση καρχαρία του είδους Hexanchus griseus, κοινώς γνωστού ως Παμπακάρης/Εξαβράγχιος, σύμφωνα με τον νόμο περί αλιείας για την ερασιτεχνική αλιεία δεν απαγορεύεται, αλλά σε περίπτωση τυχαίας αλίευσης οποιουδήποτε είδους καρχαρία ή σελαχιού θα πρέπει να ελευθερώνεται άμεσα, με την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση και με τρόπο που μεγιστοποιεί την πιθανότητα της επιβίωσής του». Όπως αναφέρουν σε σχετική ανάρτηση,
«Στις φωτογραφίες και στο βίντεο, φαίνεται ξεκάθαρα η χείριστη μεταχείριση του είδους από τους ιδιοκτήτες/υπαλλήλους του συγκεκριμένου τουριστικού σκάφους. Παρά την αναφορά ότι το ζώο στη συνέχεια απελευθερώθηκε ζωντανό, η κακομεταχείριση που δέχτηκε καθιστά σημαντική την πιθανότητα, το ζώο μετά την απελευθέρωσή του να απεβίωσε», αναφέρει η Enalia Physis Environmental Research Center.

Δείτε βίντεο:

Μάλιστα παρά την ενημέρωση πως ο καρχαρίας αφέθηκε ελεύθερος, παρατίθενται μία σειρά από λόγους για τους οποίους ο καρχαρίας φαίνεται να μην κατάφερε να επιζήσει.

Οι λόγοι όπως τους αναφέρει η Enalia Physis Environmental Research Center:

1. Μεταχείριση/αρπαγή από βραγχιακές σχισμές. Τα βράγχια είναι το όργανο που επιτρέπει την οξυγόνωση του αίματος στους ιχθύες. Με απλά λόγια, είναι οι πνεύμονες των ψαριών. Στο υλικό που δημοσιεύθηκε φαίνεται η μεταχείριση του καρχαρία από τις βραγχιακές σχισμές. Αυτό και μόνο μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το όργανο που επιτρέπει στο ζώο να αναπνέει έχει υποστεί μεγάλη ζημιά, ειδικά μετά από τόση πίεση που ασκήθηκε. Αν και το ζώο μετά την απελευθέρωση μπορεί να φαίνεται ότι είναι ζωντανό, στην ουσία μπαίνει σε μια διαδικασία αργού θανάτου.

2. Αίμα στο κατάστρωμα. Σε μια φωτογραφία φαίνεται ότι το ζώο είναι στο κατάστρωμα του σκάφους με αίμα να ρέει από τα βράγχια, κάτι που βεβαιώνει ακόμα περισσότερο την ζημιά που προκλήθηκε στα βράγχια του.

3. Αρκετός χρόνος εκτός νερού. Στα ψάρια μπορεί να προκληθεί μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, μετά από παρατημένη έκθεση τους έξω από το νερό λόγω έλλειψης οξυγόνου. Από τις φωτογραφίες είναι ξεκάθαρο ότι ζώο παρέμεινε για παρατεταμένο διάστημα εκτός νερού, αφού μετά την αλίευση του ακολούθησε μια διαδικασία φωτογραφήσεων και επίδειξης πάνω στο σκάφος.

Δείτε φωτογραφίες από την κακομεταχείριση:

karxarias-kypros-1
karxarias-kypros-12
karxarias-kypros-13

Δείτε την ανάρτηση της ΜΚΟ:

Διαβάστε επίσης