Site icon Hallocy

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι μπήκαν στο Χάρκοβο – Ηχούν ξανά σειρήνες στο Κίεβο

Ο πλανήτης παρακολουθεί μουδιασμένος τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο πόλεμος μαίνεται για τέταρτη μέρα με βαρύ φόρο αίματος και από τις δυο πλευρές με τον ρωσικό στρατό να έχει έχει φτάσει μέχρι το Κίεβο και τους ουκρανούς να αντιστέκονται σθεναρά.

Το Κίεβο φλέγεται πάνω από 24 ώρες (σ.σ. δείτε εδώ όλα όσα έχουν συμβεί ως τώρα) ενώ και η Ελλάδα θρηνεί απώλειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς δέκα ομογενείς έχουν χάσει τη ζωή τους. Έξι στο Σαρτάνα και 4 στο Μπουχάς.

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram, διακρίνεται ένα μεγάλο πύρινο μανιτάρι μετά την έκρηξη.Το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σαφές για την ώρα πόσο σημαντικός ήταν ο συγκεκριμένος αγωγός και κατά πόσο η έκρηξη θα μπορούσε να διαταράξει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές εκτός της πόλης ή της χώρας. Παρά τη συνεχιζόμενη επίθεση, η Ουκρανία εξακολουθεί να προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα την πόλη Βασίλκιβ, στα νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα ένα διυλιστήριο να παραδοθεί στις φλόγες, ανέφερε η δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

«Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα εδώ γύρω», ανέφερε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, η Νατάλια Μπαλασίνοβιτς.Φωτογραφίες και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τεράστιες φλόγες να υψώνονται στον ουρανό.

Για πτώση ηθικού στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, κάνει λόγο αξιωματούχος των ΗΠΑ, τονίζοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις αποθαρρύνονται όλο και περισσότερο απ’ αυτό που οι ΗΠΑ πιστεύουν πως είναι μια βιώσιμη και πολύ αποφασιστική αντίσταση της Ουκρανίας.

Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, σημείωσε πως η Ρωσία εμπλέκει ολοένα και περισσότερα στρατεύματα στην εισβολή της, κάτι που φαίνεται να προκαλεί ανεπάρκεια καυσίμων και έλλειψη στοιχειώδους επιμελητειακής υποστήριξης για τους Ρώσους στρατιωτικούς διοικητές, οι οποίοι τώρα καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

«Εκτιμάμε ότι πάνω από το 50% της δύναμης που ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν έχει συγκεντρώσει εναντίον της Ουκρανίας (…) εμπλέκεται πλέον» μέσα στη χώρα, διευκρίνισε αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος. «Πιστεύω πως είναι ασφαλές να υποθέσετε πως μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες, αλλά δεν θα γίνω περισσότερο συγκεκριμένος».

«Συνεχίζουμε επίσης να βλέπουμε σημάδια μιας βιώσιμης ουκρανικής αντίστασης», πρόσθεσε. «Πιστεύουμε πως οι Ρώσοι αποθαρρύνονται όλο και περισσότερο καθώς χάνουν την ορμή τους τις τελευταίες 24 ώρες, ιδιαίτερα στη βόρεια Ουκρανία», δήλωσε επίσης ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι σήμερα Σάββατο (26.2.2022) το απόγευμα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είχαν εκτοξεύσει περισσότερους από 250 πυραύλους εναντίον στόχων στην Ουκρανία. Οι περισσότεροι ήταν πύραυλοι μικρού βεληνεκούς, διευκρίνισε ο αξιωματούχος. Αντίθετα με τους ρωσικούς ισχυρισμούς, οι πύραυλοι «αναμφίβολα» έπληξαν «πολιτικές υποδομές και κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε.

Πηγή: Newsit

Exit mobile version