Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου

Κατοικίδια: Σπάστε το τζάμι του αυτοκινήτου για να το σώσετε

Τι κάνουμε όταν αντιληφθούμε ότι εντός ενός οχήματος υπάρχει κλειδωμένο κάποιο ζώο το οποίο κινδυνεύει από θερμοπληξία;

Οι τετράποδοι φίλοι μας -και γενικά τα λεγόμενα ζώα συντροφιάς- χρειάζονται την φροντίδα μας (και την παρουσία μας) κάθε στιγμή. Ιδίως τις ζεστές ημέρες που εξακολουθούμε να διανύουμε, δεν πρέπει να φροντίζουμε μόνο για την τροφή τους ή τα χάδια τους αλλά και για να παραμένουν σε δροσερό μέρος.

Η εικόνα ενός ζώου το οποίο είναι παρατημένο σε ένα κλειδωμένο αυτοκίνητο για ώρα, κάτω από τον ήλιο, και με την εξωτερική θερμοκρασία να είναι μεγάλη (ή ακόμα και σε συνθήκες καύσωνα), δεν είναι ό,τι καλύτερο. Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο εσωτερικό ενός οχήματος το οποίο είναι για ώρα κάτω από τον ήλιο τους θερμούς μήνες του έτους ξεπερνά τους 60 ή και τους 70 βαθμούς Κελσίου.

Είναι καθήκον μας να το βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Η ύστατη λύση είναι να σπάσουν κάποιο τζάμι του αυτοκινήτου για να προσπαθήσουν να το βγάλουν το ζώο από το όχημα.

Πότε και πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό;

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε όταν βρεθούμε σε μια τέτοια περίπτωση είναι να ειδοποιήσουμε την Αστυνομία για το περιστατικό και να δώσουμε πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία που βρίσκεται σταθμευμένο το όχημα. Ταυτόχρονα, αναζητούμε τον ιδιοκτήτη του ζώου και βγάζουμε φωτογραφίες με το κινητό τηλέφωνό μας, ενώ προσπαθούμε να καλέσουμε και άλλους να είναι παρόντες.

Εάν οι αστυνομικοί αργούν να έρθουν στο σημείο που βρισκόμαστε και δεν έχει εμφανιστεί ακόμα ο ιδιοκτήτης, τότε επικοινωνούμε ξανά είτε με την Αστυνομία είτε με τις αρμόδιες Αρχές και δηλώνουμε ότι προτιθέμεθα να σπάσουμε κάποιο τζάμι του οχήματος για να σώσουμε το ζώο από θερμοπληξία.

Για να το κάνουμε επιλέγουμε ένα από τα πλαϊνά και το μικρότερο σε διαστάσεις για να είναι πιο εύκολη η διαδικασία. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τα χέρια μας από τυχόν τραυματισμό εξαιτίας των θραυσμάτων και φυσικά φροντίζουμε να μην τραυματίσουμε το ζώο ή να το τρομάξουμε και το εξαγριώσουμε.

Πάντως, σε μια τέτοια περίπτωση, χρειάζεται να είμαστε σίγουροι για την απόφασή μας και προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του οχήματος και του ζώου ενδεχομένως να αποφασίσει να κινηθεί νομικά εναντίον μας για την πράξη μας.

 

Διαβάστε επίσης

Comments are closed.