Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου

Nirvana: Δικαστική ήττα για το «γυμνό μωρό» στο εξώφυλλο του Nevermind που είχε μηνύσει πρώην μέλη της μπάντας

Αμερικανός δικαστής απέρριψε την τελευταία μήνυση που άσκησε ο 31χρονος σήμερα Σπένσερ Έλντεν εις βάρος πρώην μελών του θρυλικού grunge συγκροτήματος

Ένας Αμερικανός δικαστής απέρριψε την τελευταία μήνυση που άσκησε ο Σπένσερ Έλντεν εις βάρος πρώην μελών των Nirvana, ισχυριζόμενος ότι η απεικόνισή του ως γυμνό βρέφος στο εξώφυλλο του άλμπουμ Nevermind συνιστά κακοποίηση, υπό την έννοια της ακούσιας συμμετοχής του σε ένα είδος… παιδικής πορνογραφίας.

Σύμφωνα με τον δικαστή, ο 31χρονος σήμερα άνδρας άργησε πάρα πολλά χρόνια να καταγγείλει τη φερόμενη σεξουαλική εκμετάλλευσή του όταν ήταν ακόμη βρέφος, στο πλαίσιο της φωτογράφισης για το θρυλικό άλμπουμ του 1991.

Πλέον, όπως επισημαίνει το BBC, οι νομικές οδοί του κ. Έλντεν έχουν εξαντληθεί και δεν μπορεί να καταθέσει εκ νέου μήνυση, αν και η νομική του ομάδα δήλωσε σε αμερικανικά media ότι προτίθεται να ασκήσει έφεση.

Η μήνυση που άσκησε ο κ. Έλντεν εστίαζε στη φωτογραφία που τον δείχνει να κολυμπά ως μωράκι γυμνός σε μία πισίνα, και να κατευθύνεται προς ένα δολάριο αγκιστρωμένο σε πετονιά.

Ο ίδιος υποστήριζε στη μήνυσή του ότι δεν μπορούσε να δώσει τη συγκατάθεσή του στη χρήση της φωτογραφίας και ζητούσε 150.000 δολάρια ως αποζημίωση.

Μεταξύ των εναγομένων ήταν ο φωτογράφος Κιρκ Γουέντλ, τα πρώην μέλη των Nirvana Ντέιβ Γκρολ και Κριστ Νοβοσέλιτς, καθώς και η Κόρτνεϊ Λαβ, χήρα του θρυλικού frontman της μπάντας, Κερτ Κομπέιν.

Ο κ. Έλντεν κατέθεσε την αγωγή το 2021, ισχυριζόμενος ότι έχει ακόμη δικαίωμα να διαμαρτύρεται για τη φωτογραφία μετά από 3 δεκαετίες, αφού αυτή η εικόνα συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία και τα έσοδά του. Η αγωγή απορρίφθηκε και κατατέθηκε ξανά τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο δικαστής στο Λος Άντζελες αποφάνθηκε την Παρασκευή ότι η καταγγελίες του κ. Έλντεν διατυπώθηκαν πολλά χρόνια μετά την 10ετή προθεσμία παραγραφής. Χαιρετίζοντας την απόφασή του, ο δικηγόρος ενός εκ των εναγομένων χαρακτήρισε την υπόθεση και τις αξιώσεις του 31χρονου τελείως αβάσιμες.

Ένα από τα επιχειρήματα που είχαν προβάλλει οι δικηγόροι των εναγομένων ήταν πως ο κ. Έλντεν απολάμβανε για χρόνια τη φήμη του ως «γυμνό μωρό» του Nevermind, συμμετέχοντας μάλιστα ως ενήλικος σε φωτογραφίσεις που αναπαριστούσαν τη διάσημη εικόνα του εξωφύλλου.

Οι γονείς του κ. Έλντεν είχαν λάβει περίπου 200 δολάρια για τη φωτογραφία το 1991 από το grunge συγκρότημα που είχε ήδη γίνει αρκετά γνωστό. Οι παγκόσμιες πωλήσεις του Nevermind ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται σήμερα στα πιο επιτυχημένα άλμπουμ όλων των εποχών.

 

Διαβάστε επίσης

Comments are closed.