Site icon Hallocy

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαίες «φίζες» με χαλούμι ηλικίας 2600 ετών (ΦΩΤΟ)

Οι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο έκαναν μια απροσδόκητη ανακάλυψη το Σάββατο αφού την ώρα που άνοιγαν μια σειρά από αρχαία αγγεία ανακάλυψαν μέσα ένα τετράγωνο χαλούμι μέσα, το οποίο διατηρείται για 2.600 χρόνια. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έτρωγαν ένα τυρί που το ονόμαζαν χαράμ, το οποίο τελικά εξελίχθηκε στη λέξη χαλούμ – γνωστή και ως χαλούμι

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Γερμανικού Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Ο αρχαιολόγος Waziri είπε ότι μέσα σε αυτά τα δοχεία βρέθηκε μια ομάδα από καλούπια λευκού τυριού, που πιθανότατα χρονολογείται στην ύστερη περίοδο της 26ης και 27ης δυναστείας. Επεσήμανε ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ονόμαζαν το λευκό τυρί «Χαράμ», το οποίο κατά την Κοπτική εποχή άλλαξε στη λέξη «Χαλλούμ» και τώρα είναι γνωστό ως «τυρί Χαλλούμ».

H ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο της αιγυπτιακής αρχαιολογικής αποστολής που εργάζεται στη Γκίζα, στην περιοχή αρχαιοτήτων Saqqara.

Εκεί εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός από αγγεία, τα υπόλοιπα προγραμματίζεται να ανοίξουν τις επόμενες ημέρες. Καμία εικασία για το αν όλα περιέχουν χαλούμι ή αν υπάρχουν άλλα τυριά —ή μη τυροκομικές ουσίες κάποιου είδους

Η περιοχή Saqqara ήταν μια εξαιρετικά γόνιμη περιοχή για λείψανα τα τελευταία χρόνια, με περισσότερες από 100 σακοφάγους που ανακαλύφθηκαν, οι οποίες μετατράπηκαν στο ντοκιμαντέρ του Netflix του 2020.

Exit mobile version