Site icon Hallocy

Δικαστικός κλοιός σε Αθήνα – Βρυξέλλες για Γεωργούλη

Στις βελγικές εισαγγελικές αρχές υπάρχουν αναφορές για σειρά κακοποιητικών συμπεριφορών από τον ευρωβουλευτή – Οι ποινές που αντιμετωπίζει αν καταδικαστεί

Οταν πριν από μερικές εβδομάδες στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψιθυρίζονταν αχνά ότι ο Αλέξης Γεωργούλης συμπεριφέρεται σε συνεργάτες του με τρόπο που δεν αρμόζει στο αξίωμά του, δύσκολα μπορούσε κάποιος να σκεφθεί τότε ότι οι ψίθυροι αυτοί θα γίνονταν «κραυγές» και θα αποκτούσαν τον χαρακτήρα επίσημης καταγγελίας σε βάρος του για βιασμό και σωματική κακοποίηση.

Η Ελληνίδα νομική σύμβουλος στην Κομισιόν Ελένη Χρονοπούλου είναι η γυναίκα η οποία πρώτη κάτω από άκρα μυστικότητα κατήγγειλε τον ευρωβουλευτή στις βελγικές εισαγγελικές αρχές για σεξουαλική και σωματική κακοποίηση, αλλά, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι η μόνη.

Οπως έχει συμβεί στο παρελθόν, η καταγγελία του στελέχους της Κομισιόν δείχνει να ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου σε βάρος του ανεξάρτητου πλέον ευρωβουλευτή. Και αυτό διότι, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», εκτός από τη δική της επίσημη αναφορά στις βελγικές εισαγγελικές αρχές υπάρχουν και άλλες, οι οποίες μπορεί να μην έχουν λάβει ακόμη τον δρόμο της Δικαιοσύνης, ωστόσο, αναφέρονται σε σειρά παρενοχλητικών και κακοποιητικών συμπεριφορών από τον κύριο Γεωργούλη, που ξεκινούν από εργασιακό μπούλινγκ και καταλήγουν ακόμη και σε άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας.

Οι συζητήσεις, άλλωστε, στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο περιστρέφονται τις τελευταίες ώρες στον περιέργως μεγάλο αριθμό συνεργατών και εκπαιδευόμενων (stagiaires) στο γραφείο του κυρίου Γεωργούλη, οι οποίοι «ανακυκλώνονται» συνεχώς, με αρκετούς εξ αυτών να έχουν διακόψει τη συνεργασία τους μαζί του, γεγονός που τροφοδοτεί τις φήμες για, τουλάχιστον, προβληματικό εργασιακό περιβάλλον.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη συνήθη τακτική, σε περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακών εργασιακών συνθηκών, οι καταγγελίες από συνεργάτες ευρωβουλευτών κατατίθενται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.). Αυτές δεσμεύονται από το απόρρητο και ερευνούν πιθανά πειθαρχικά παραπτώματα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει για την περίπτωση της κυρίας Χρονοπούλου, η οποία επέλεξε τη δικαστική οδό, αλλά ούτε και μίας ακόμα νεαρής γυναίκας που φέρεται να είναι σχεδόν έτοιμη να καταγγείλει για αντίστοιχα αδικήματα τον κύριο Γεωργούλη, όχι στις υπηρεσίες του Ε.Κ., αλλά σε επίσημες Αρχές ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», πρόκειται για νεαρή γυναίκα, περίπου 30 ετών σήμερα, η οποία βρέθηκε από τη Βόρεια Ελλάδα στις Βρυξέλλες για να κάνει την άσκησή της στο γραφείο του πρώην -πλέον- ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.. Τη «συστατική επιστολή» για τη νεαρή γυναίκα έδωσε φιλικό της πρόσωπο το οποίο ήδη εργαζόταν για τον κύριο Γεωργούλη. Τότε, όμως, κανείς από τους δύο δεν είχε δει την άλλη πλευρά του ανεξάρτητου σήμερα ευρωβουλευτή, όπως αυτή τουλάχιστον περιγράφεται από τη μοναδική έως τώρα καταγγέλλουσα, ήτοι την κυρία Χρονοπούλου.

Οι δύο νέοι, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους βίωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, αφόρητες καταστάσεις, με αποτέλεσμα μέσα σε διάστημα λίγων μηνών να εγκαταλείψουν και οι δύο, όχι μόνο το γραφείο του κυρίου Γεωργούλη, αλλά και να εξαφανιστούν από τις Βρυξέλλες. Απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως η μεν γυναίκα υποστηρίζει ότι ξυλοκοπήθηκε από τον ευρωβουλευτή, ο οποίος λίγο νωρίτερα της είχε επιτεθεί παρενοχλώντας την σεξουαλικά. Προς ενίσχυση των ισχυρισμών της δε αυτών, η ίδια φέρεται να διαθέτει και ιατροδικαστική έκθεση που καταγράφει μώλωπες και άλλα σημάδια στο πρόσωπο και το σώμα της, ενώ είναι σε θέση να εισφέρει και μαρτυρική κατάθεση που ενισχύει την καταγγελία της.

Μάλιστα, η πρώην εργαζόμενη στο γραφείο του κυρίου Γεωργούλη και εργαζόμενη πλέον σε μεγάλη επιχείρηση στην Ελλάδα, μετά την καταγγελία της κυρίας Χρονοπούλου προσέγγισε δικηγόρο των Αθηνών με εμπειρία σε αντίστοιχες υποθέσεις και στο Ποινικό Δίκαιο και συζήτησε μαζί του το ενδεχόμενο επίσημης πλέον καταγγελίας της, είτε στις ελληνικές, είτε στις βελγικές εισαγγελικές αρχές. Στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε, η γυναίκα έθεσε στον δικηγόρο τον προβληματισμό της για το αν μπορεί να διασφαλιστεί η μυστικότητα της καταγγελίας και η προστασία των προσωπικών της δεδομένων σε περίπτωση που καταθέσει έγκληση στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές.

Πρόκειται για μια διαδικασία που προβλέπεται, αφού η νομοθεσία μας ορίζει ότι μπορεί ένα φυσικό πρόσωπο να καταθέσει έγκληση για τέλεση αδικήματος από ημεδαπό στην αλλοδαπή. Παρά ταύτα, η συγκεκριμένη γυναίκα εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη καθώς, η χωρίς τη συναίνεσή της δημοσιοποίηση των στοιχείων της κυρίας Χρονοπούλου και το είδος της δημοσιότητας που έλαβε η καταγγελία της τελευταίας, έχει προβληματίσει την ίδια και την οικογένειά της.

Ετσι, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει το ενδεχόμενο προσφυγής της στις βελγικές αρχές όπου υπάρχουν περισσότερα εχέγγυα για τη διαφύλαξη των προσωπικών της δεδομένων. Η λύση άλλωστε του Βελγίου προσφέρει στην ίδια και δύο ακόμα πλεονεκτήματα. Πρώτον, εάν η καταγγελία γίνει εκεί, τότε η αρμόδια Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα κρίνει την άρση ή την προάσπιση της ασυλίας του κυρίου Γεωργούλη, θα κινηθεί ταχύτερα, καθώς δεν θα χρειαστεί επιπλέον μετάφραση της δικογραφίας όπως θα συνέβαινε αν αυτή σχηματιζόταν στην Ελλάδα.

Δεύτερον, εφόσον η καταγγελία της πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης στο Βέλγιο και υπάρχει καταδικαστική απόφαση, τότε ο κ. Γεωργούλης θα πρέπει να εκτίσει την όποια ποινή που τυχόν θα του επιβληθεί (από 5 έως 10 χρόνια), σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου έχει πολλές πιθανότητες να του χορηγηθεί αναστολή.

Αν και όλες αυτές οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, όπως όλα δείχνουν ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κατάθεση και της δεύτερης επίσημης καταγγελίας σε βάρος του ευρωβουλευτή από τη νεαρή πρώην εργαζόμενή του. Σκέψεις, όμως, για προσφυγή στη Δικαιοσύνη γίνονται και από τον άνδρα που συνέστησε την κοπέλα στον κύριο Γεωργούλη και ο οποίος, όπως φέρεται να έχει πει, έχει υποστεί κι εκείνος κακοποιητική συμπεριφορά και συγκεκριμένη άσκηση ψυχολογικής βίας από τον κύριο Γεωργούλη όσον αφορά ακόμη και την εμφάνισή του.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το τι θα αποφασίσει το συγκεκριμένο πρόσωπο, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα σταθεί στο πλευρό της γυναίκας και φίλης του, την οποία εκείνος οδήγησε στο γραφείο του ευρωβουλευτή για εργασία και, όπως είναι λογικό, σε αυτόν μίλησε η κοπέλα όταν υπέστη τον ξυλοδαρμό και τη σεξουαλική κακοποίηση, όπως υποστηρίζει, από τον κύριο Γεωργούλη.

Οι μυστηριώδεις αποχωρήσεις

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο ανεξάρτητος σήμερα ευρωβουλευτής, τον οποίο τον κόμμα του έχει διαγράψει και τον έχει καλέσει να παραδώσει την έδρα του στην Ευρωβουλή, αρνείται την επίσημη καταγγελία της κυρίας Χρονοπούλου επιχειρώντας να πολιτικοποιήσει την όλη υπόθεση. Διά των συνηγόρων του υποστηρίζει ότι είναι αθώος και προβάλλει τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι που στόχο έχει να πλήξει τον ίδιο και το κόμμα του.

Εν ολίγοις, αυτό που διαμηνύει είναι ότι οι βελγικές εισαγγελικές αρχές, οι οποίες ζήτησαν την άρση της ασυλίας του το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αποτελούν «κρίκο» ενός μηχανισμού που δεν κατονομάζει ευθέως και ο οποίος στήθηκε με σκοπό να τον εξοντώσει πολιτικά!

Ωστόσο, η πραγματικότητα μοιάζει διαφορετική, καθώς η καταγγελία της κυρίας Χρονοπούλου έγινε το 2020 και οι βελγικές αρχές, λόγω μάλιστα και της συμφόρησης που προκάλεσε στη διεκπεραίωση υποθέσεων η πανδημία της COVID-19, ενήργησαν εντός του συνήθους χρονικού πλαισίου, όπως αυτό ορίζεται από τη βελγική δικονομία.

Πλέον η άρση ή μη της ασυλίας του κυρίου Γεωργούλη και ο χρόνος που θα αποφασιστεί, θα κριθεί από την αρμόδια Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων (JURI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή θα λάβει το αίτημα των βελγικών αρχών από την πρόεδρο του Ε.Κ. Ρομπέρτα Μέτσολα, θα ορίσει έναν εισηγητή και θα συζητήσει κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς ο κ. Γεωργούλης να παρίσταται στις συνεδριάσεις της.

Ο ενδιαφερόμενος ευρωβουλευτής μπορεί να καταθέσει ενώπιόν της και να προσκομίσει οποιαδήποτε έγγραφα ή άλλα γραπτά στοιχεία θεωρεί χρήσιμα. Η επόμενη συνεδρίαση της JURI προβλέπεται για τις 24-25 Απριλίου, ωστόσο το ζήτημα Γεωργούλη ενδέχεται να συζητηθεί είτε στις 30 του μηνός, είτε να υπάρξει μια έκτακτη συνεδρίαση.

Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, η απόφαση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων μεταβιβάζεται στην Ολομέλεια του Ε.Κ., η οποία και θα ψηφίσει για την άρση ή μη της ασυλίας του κυρίου Γεωργούλη. Μέχρι τότε ο ίδιος διατηρεί την ασυλία του από κάθε μορφή σύλληψης ή κράτησης ή οποιοδήποτε άλλο μέτρο τον παρεμποδίζει στην άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο της εντολής του.

protothema

Exit mobile version