Site icon Hallocy

Για ποιους λόγους οι σκύλοι τρώνε γρασίδι

Μπορεί οι σκύλοι να αγαπούν τις λιχουδιές από κοτόπουλο, αλλά ένα σνακ που μπορεί να σας φαίνεται αξιοπερίεργο που το αγαπούν είναι το γρασίδι.

Ίσως έχετε παρατηρήσει κάποιες φορές που ο πιστός σας φίλος σας τραβάει δυνατά για να πάτε προς το γρασίδι και προς έκπληξή σας να αρχίσει να το τρώει.

Μια κοινή παραδοχή είναι ότι οι σκύλοι τρώνε γρασίδι για να ανακουφίσουν το στομαχόπονό τους κάνοντας εμετό μια τροφή ή κάτι άλλο που τους πείραξε. Ωστόσο, μόνο το 10% των σκύλων που τρώνε γρασίδι έχει εμφανίσει σημάδια κάποιας ασθένειας νωρίτερα. Επομένως, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί ο μικρός σας φίλος να απολαμβάνει πού και πού λίγη πρασινάδα.

1. Έχει στομαχικές διαταραχές

Το κουτάβι σας μπορεί πράγματι να έχει στομαχόπονο και να χρειάζεται κάποιο «φάρμακο» για να ανακουφίσει την ενόχληση αυτή. Είναι μια διαδικασία που ακολουθούν και άλλα ζώα στη φύση όπως οι λύκοι, γεγονός που δηλώνει ότι πράγματι πρόκειται για μια φυσιολογική συμπεριφορά. Αντιμετωπίζουν το γρασίδι σαν ένα γιατρικό και το τρώνε από ένστικτο ώστε να προκαλέσουν εμετό.

2. Χρειάζεται περισσότερες φυτικές ίνες

Μπορεί η ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών να είναι χαμηλή και αυτό να επηρεάζει το σκύλο σας στη διαδικασία της πέψης. Επομένως, μπορεί να καταναλώνει ενστικτωδώς γρασίδι για να μπορέσει να βοηθηθεί στη διαδικασία της πέψης και της αποβολής της τροφής μέσω των κοπράνων. Προσοχή όμως, γιατί η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας πρασινάδας μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα και να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

3. Δεν τρέφεται σωστά

Ένας ακόμη λόγος που μπορεί το χνουδωτό σας σκυλάκι να έχει πέσει με τα μούτρα στο γρασίδι είναι διότι στερείται μιας σωστής, ισορροπημένης διατροφής. Επομένως, μπορεί να τρώει γρασίδι για να καλύψει το κενό και να αντισταθμίσει αυτή την κακή διατροφή. Αν όντως υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας τρώει γρασίδι για αυτόν τον λόγο, τότε καλό είναι να επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο που τον παρακολουθεί για να εξετάσετε τι μπορεί να λείπει από τη διατροφή του.

4. Είναι αγχωμένος

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, όμως το άγχος είναι μία πιθανή αιτία που οδήγησε το σκύλο σας να φάει γρασίδι. Άρα, καταναλώνει γρασίδι για να μπορέσει να αποσυμφορηθεί από το στρες που μπορεί να νιώθει. Αν παρατηρήσετε και άλλα σημάδια, εκτός από την κατανάλωση πρασινάδας, όπως, καταστροφικές συμπεριφορές, σάλια, υπερβολικό γάβγισμα, λαχάνιασμα ή και συνεχές κλαψούρισμα, τότε μάλλον πρέπει να αρχίσετε να ψάχνετε την αιτία που του προκαλεί άγχος και ανησυχία.

5. Βαριέται ή θέλει να τραβήξει την προσοχή σας

Δεν είναι όλοι οι λόγοι που μπορεί ο σκύλος σας να τρώει γρασίδι, λόγοι υγείας ή κακής διατροφής. Μπορεί απλά να βαριέται και να θέλει να τραβήξει την προσοχή σας. Όπως συμβαίνει και με άλλα πράγματα που μπορεί να μασουλάει για να τραβήξει το βλέμμα σας, έτσι συμβαίνει και με το γρασίδι. Αυτός ο μικρός κατεργάρης ξέρει ότι αν φάει κάτι «απαγορευμένο», θα ασχοληθείτε μαζί του.

6. Του αρέσει η γεύση και η υφή του γρασιδιού

Κι όμως, σε μερικούς σκύλους μπορεί να αρέσει η γεύση και η υφή της πρασινάδας γι’ αυτό το λόγο να θέλουν να καταναλώσουν λίγα φυλλαράκια πού και πού. Ιδιαίτερα ορισμένες εποχές που το γρασίδι είναι πιο δροσερό και φρέσκο, ίσως παρατηρήσετε ότι αρέσει περισσότερο στον αγαπημένο σας σκύλο.

Είναι επιβλαβής η κατανάλωση γρασιδιού για τα σκυλιά;

Σε γενικές γραμμές, το να τρώει ο σκύλος γρασίδι δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Φυσικά αν αυτό γίνει μια καθημερινή συνήθεια, τότε ίσως θα πρέπει να ερευνήσετε γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο καθώς μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά μια επικείμενη ασθένεια.
Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί από ποια πρασινάδα θα φάει ο σκύλος σας γιατί μπορεί να έχει ψεκαστεί με φυτοφάρμακα και άλλες δηλητηριώδεις ουσίες. Μπορεί επίσης κάποια είδη πρασινάδας να έχουν μικρά αγκαθάκια στις άκρες τους, τα οποία δεν διακρίνονται με γυμνό μάτι, και έτσι να ερεθίσουν τη μουσούδα του αγαπημένου σας φίλου. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος για παράσιτα και βακτήρια, οπότε πρέπει να είστε ακόμα περισσότερο προσεκτικοί.

Αν και δεν είναι συχνές οι αρνητικές επιπτώσεις από την κατανάλωση πρασινάδας, μπορεί ορισμένες φορές να προκληθεί ερεθισμός του γαστρεντερικού συστήματος με συμπτώματα όπως αέρια, φούσκωμα, στομαχικές διαταραχές και διάρροια. Κάποια σκυλάκια μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση αν φάνε κάποιο είδος χορταριού, με συμπτώματα όπως το πρήξιμο και τον έντονο κνησμό. Σε πολύ πιο σπάνιες περιπτώσεις, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γρασιδιού μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Πώς μπορείτε να σταματήσετε το σκύλο σας να τρώει γρασίδι;

Εάν θέλετε να σταματήσει ο σκύλος σας να τρώει γρασίδι, βεβαιωθείτε ότι του παρέχετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή που θα περιέχει αρκετές φυτικές ίνες. Μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή του φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όμως με προσοχή καθώς ορισμένα μπορεί να είναι τοξικά για αυτόν.
Επίσης, μπορείτε να αποφεύγετε τις βόλτες σε γρασίδι γιατί είναι σαν να τον προκαλείται να το φάει.
Σε γενικές γραμμές δεν χρειάζεται να τον αποτρέψετε από το τρώει λίγη πρασινάδα αλλά πάντα με μέτρο και προσοχή ειδικά σε περιόδους που υπάρχει ψεκασμός με φυτοφάρμακα.

Τελευταία συμβουλή

Εάν ο σκύλος σας τρώει με μανία και μεγάλες ποσότητες γρασιδιού, οι οποίες οδηγούν σε εμετούς και διάρροια, πρέπει επειγόντως να καλέσετε τον κτηνίατρό σας, ειδικά αν αυτά τα συμπτώματα συνεχίσουν για πάνω από 24 ώρες. Ορισμένα ακόμα σημάδια ότι πρέπει να επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο είναι αν ο σκύλος σας παρουσιάσει σημάδια λήθαργου, έχει αίμα στα σάλια ή τα κόπρανα και δεν έχει καθόλου όρεξη.

Exit mobile version