Hallocy

Τα τελευταία λόγια των δύο πιλότων-«Πάμε για τελευταίο εφοδιασμό και φεύγουμε…»

Ο πυροσβέστης που μίλησε με τους πιλότους του Canadair πριν την μοιραία πτώση, στην Κάρυστο, μίλησε στο Open, για την τελευταία επικοινωνία που είχαν λίγα λεπτά πριν την τραγωδία.

«Είχαμε επικοινωνία μαζί τους, δεν μας ανέφεραν κανένα πρόβλημα στο αεροσκάφος. Μας είπαν είμαστε έτοιμοι να επιχειρήσουμε. Πάμε για τελευταίο εφοδιασμό και φεύγουμε. Λίγα λεπτά αφού μιλήσαμε μάθαμε από τον ασύρματο ότι το αεροσκάφος έπεσε».

Σύμφωνα με την ρεπόρτερ του Open, ο άνθρωπος αυτός είναι σοκαρισμένος από την τραγωδία και είναι αρκετά χρόνια στην Πυροσβεστική. Τόνισε πως «δεν μπορώ να πιστέψω πως πριν από λίγα λεπτά μιλούσα μαζί τους και έπειτα από 10 λεπτά ακριβώς έμαθα ότι το αεροσκάφος έπεσε».

Από το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιείται αυτοψία στο σημείο της πτώσης από την 31η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και τα κλιμάκια θα μείνουν για αρκετές ημέρες στην περιοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και διευκρινιστούν τα ακριβή αίτια.

Θα αναλυθεί από ειδικούς το βίντεο

Το βίντεο-ντοκουμέντο από την πτώση θα αναλυθεί από τους ειδικούς ώστε να εξακριβωθούν και τα ακριβή αίτια της πτώσης. Οι πρώτες εικόνες δείχνουν το Καναντέρ να κάνει δύσκολους ελιγμούς στην προσπάθεια να σβήσει τη φωτιά στη χαράδρα. Την ώρα της ρίψης του νερού προσέκρουσε με το δεξί φτερό σε δέντρο, αποκόπηκε ο δεξιός πλωτήρας -κάτι που αύξησε τη δεξιά κλίση του αεροσκάφους- και προσέκρουσε στο έδαφος.

Όταν παίρνει δεξιά στροφή και χαμηλώνει, στη φάση της ρίψης του νερού, φαίνεται στα πλάνα να προσκρούει με το δεξί φτερό σε δέντρο και να χάνει τον δεξιό πλωτήρα που έχει στο κάτω μέρος του δεξιού φτερού, γεγονός που αύξησε τη δεξιά κλίση του αεροσκάφους. Από κει και ύστερα δεν υπήρχε ούτε χρόνος αλλά κυρίως ούτε χώρος ελιγμών. Δευτερόλεπτα μετά συνετρίβη.

Το αεροσκάφος, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πραγματοποιούσε ρίψεις σε δύσβατο σημείο στο χωριό Πλατανιστός προκειμένου να περιορίσει εστία φωτιάς. Το ένα του φτερό χτύπησε σε δέντρο με αποτέλεσμα να πάθει ζημιά και να αποσπασθεί εξάρτημα του. Το Canadair είχε απώλεια στήριξης και δεν μπόρεσε να πάρει ύψος, γεγονός που οδήγησε στη συντριβή του στο έδαφος.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία άρχισε να παραλαμβάνει τα πρώτα CL-215 τον Δεκέμβριο του 1975. Τα αεροσκάφη εντάχθηκαν στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών που εδρεύει στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, συχνά όμως μοιράζονται σε όλη την επικράτεια για μεγαλύτερη κάλυψη και καλύτερη προστασία.

Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα, τα καταγεγραμμένα ατυχήματα ή δυστυχήματα με αεροπλάνα CL-215 είναι τα εξής:

Στο πένθος η Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς για τον Ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη

Παράλληλα, στο πλευρό της οικογένειας του Περικλή Στεφανίδη στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν αργά χθες το απόγευμα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να παράσχουν ψυχολογική στήριξη στους δικούς του, καθώς το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ.

Ο 27χρονος Ανθυποσμηναγός (Ι), συγκυβερνήτης του μοιραίου Canadair CL-215 που συνετρίβη χθες το απόγευμα στο χωριό Πλατανιστός κοντά στην Κάρυστο, την ώρα της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς που καίει από την περασμένη Κυριακή στην περιοχή, καταγόταν από το Παλαιό Αγιονέρι και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, ενώ φοίτησε αρχικά στο 16ο Γυμνάσιο και κατόπιν στο 16ο Λύκειο της Ξηροκρήνης.

Συγγενείς και φίλοι άρχισαν να καταφτάνουν από νωρίς το βράδυ στο σπίτι της οικογένειας του Περικλή Στεφανίδη, ενώ στο σημείο παραμένει ασθενοφόρο της Πολεμικής Αεροπορίας και γιατρός του Σώματος, ο οποίος επισκέφθηκε τους γονείς του.

stefanidis-ptosi-canadair.jpg

Θρήνος στα Χανιά για τον Σμηναγό Χρήστο Μουλά

Την ίδια ώρα, στα Χανιά, η σημερινή ημέρα είναι ημέρα πένθους, καθώς ο 34χρονος Σμηναγός Χρήστος Μουλάς, είχε περάσει την παιδική και την εφηβική του ηλικία στον Αποκόρωνα με τους γονείς του να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύντροφός του είναι έγκυος περίπου 3,5 μηνών, ένα παιδί που ο ίδιος δεν θα μπορέσει να γνωρίσει, αλλά εκείνο θα είναι περήφανο για τον πατέρα του.

Η τραγική είδηση σκόρπισε βαθιά θλίψη στην Κρήτη και ήδη συγγενείς και φίλοι του Χρήστου Μουλά με αναρτήσεις τους εκφράζουν την οδύνη τους για τη νέα τραγωδία.

Ο αδικοχαμένος Σμηναγός, σύμφωνα με τα parakritika.gr, πέρασε τη μαθητική του ζωή στα Χανιά μέχρι που εισήχθη στη Σχολή Ικάρων και στη συνέχεια επέλεξε να δραστηριοποιηθεί στην πυρόσβεση πετώντας με τα Canadair.

Σε γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρει:

«Η Ελλάδα σήμερα πενθεί την απώλεια δύο νέων εν ενεργεία πιλότων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα και που με αυτοθυσία κλήθηκαν να εκπληρώσουν το καθήκον τους, λαμβάνοντας μέρος σε κατασβέσεις πυρκαγιών που εδώ και μέρες μαίνονται σε όλη την Ελλάδα.

Ο Χανιώτης κυβερνήτης του αεροσκάφους Χρήστος Μουλάς και ο συγκυβερνήτης του, Περικλής Στεφανίδης, έχασαν τη ζωή τους ενώ βρίσκονταν στην «πρώτη γραμμή» για να προστατεύσουν και να προφυλάξουν από τη μανία της φύσης, ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και περιοχές ολόκληρες.

Η τοπική κοινωνία των Χανίων και ο Δήμος Χανίων, στεκόμαστε βαθιά συντετριμμένοι απέναντι στην τραγωδία αυτή, που στέρησε, τόσο άδικα και τόσο νωρίς, τη ζωή αυτών των δύο νέων ανθρώπων.

Εκ μέρους του Δήμου Χανίων και του Δημοτικού μας Συμβουλίου, θέλω να εκφράσω στις οικογένειες των πεσόντων τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια. Αθάνατοι».

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Επίσης, συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία του αυτόπτη μάρτυρα της συντριβής, αντιπτέραρχου Γερούλη, σε εκπομπή του ΣΚΑΙ, ο οποίος είδε όλο το τραγικό δυστύχημα.

«Τους ματιάσαμε, τα δύο αεροσκάφη, χτες, έκαναν θαυμαστικό έργο. Σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες ο τρόπος προσέγγισης ήταν ακριβής. Οι πιλότοι βλέποντας το τρόπο που προσέγγιζαν έδειχνε ότι ήταν έμπειροι και τους θαύμαζα».

«Αυτό που κατάλαβα ήταν ότι βρήκε στο δέντρο, αλλά δεν ξέρουμε αν είχε προηγηθεί κάτι άλλο, αφού έβαλε το αεροπλάνο σε δεξιά κλήση η πτώση του ήταν προκαθορισμένη», συμπληρώνει την μαρτυρία του ο αντιπτέραρχος.

Exit mobile version