Hallocy

Οι λόγοι που ο σκύλος σας ξαπλώνει πάνω σας

Πόσο ωραίο είναι το συναίσθημα που νιώθουμε όταν ξαπλώνει πάνω μας το χνουδωτό μας φιλαράκι;

Ακόμα και όταν έξω έχει 40 βαθμούς απολαμβάνουμε την αγάπη και τη ζεστασιά που μας δείχνει και πολλές φορές αν δεν το κάνει, την αποζητάμε.

Όσο μεγάλα ή όσο μικρά και να είναι τα τετράποδα κατοικίδιά μας, δεν θα χάσουν την ευκαιρία να κουρνιάσουν δίπλα μας. Οπότε για τους περισσότερους σκυλογονείς δεν έχει νόημα να αράξουν στον καναπέ τους με ένα μεγάλο μπολ ποπ κορν ή το laptop τους γιατί ξέρουν ότι σύντομα θα αντικατασταθεί από τον γούνινο φίλο τους.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να νιώθετε μια ανακούφιση και αγαλλίαση με την αγκαλιά του σκύλου σας αλλά έχετε αναρωτηθεί τι τον ωθεί να θέλει να είναι τόσο κοντά σας που καταλήγει να ξαπλώνει πάνω σας;

Τι σημαίνει όταν ο σκύλος σας ξαπλώνει πάνω σας;

Παρόλο που οι τετράποδοι φίλοι μας δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με λέξεις, έχουν πραγματικά πολλά να πουν.
Μερικά από αυτά είναι εύκολο να τα καταλάβουμε, όπως για παράδειγμα όταν ο σκύλος γρυλίζει είναι σημάδι φόβου ή επιθετικότητας. Ή όταν ο σκύλος πηδάει πάνω σας όταν σας βλέπει να μπαίνετε σπίτι μετά από έστω και ολιγόλεπτη απουσία σας είναι σημάδι χαράς και ενθουσιασμού για αυτή την επανένωση. Όσον αφορά όμως τη συνήθειά των σκύλων να ξαπλώνουν πάνω στους κηδεμόνες τους, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα και μπορεί να ερμηνευτούν με πολλούς τρόπους.

Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι αυτής της συμπεριφοράς;

1. Δείχνουν την αγάπη τους

Είναι ο πιο προφανής λόγος αλλά ο πιο σημαντικός. Ο σκυλάκος σας θέλει να σας δείξει όλη του την αγάπη και τη στοργή ακόμα κι αν εσείς μπορεί εκείνη τη στιγμή να θέλετε τον χώρο σας.
Προφανώς δεν τον νοιάζει και ανεβαίνει σιγά σιγά πάνω σας σε ανυποψίαστο χρόνο και είναι πολύ δύσκολο να του πείτε όχι.
Οι σκύλοι χρησιμοποιούν το άγγιγμα ως μέσο έκφρασης συναισθημάτων. Το άγγιγμα μπορεί να περιλαμβάνει από το να βάλει τη μουσούδα ή την πατούσα του στο πόδι σας μέχρι και να ξαπλώσει ολόκληρος πάνω σας, μερικές φορές ακόμα και πάνω στο πρόσωπό σας. Έτσι επικοινωνεί τα θετικά του συναισθήματα, όπως η εμπιστοσύνη, η αγάπη και ο σεβασμός.
Πολλές φορές οι σκύλοι ξαπλώνουν κοντά ή δίπλα σε άλλα ζωάκια που αγαπούν. Αν έχετε περισσότερα από ένα κατοικίδια, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένες φορές κοιμούνται ή αράζουν δίπλα δίπλα, εκφράζοντας έτσι με πράξεις και όχι με λόγια το «Σ’ αγαπώ».

2. Είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά αγέλης

Από τη γέννησή του ο σκύλος σας έχει μάθει να κοιμάται κοντά στη μαμά του και να νιώθει ζεστασιά και άνεση. Πλέον εσείς είστε η νέα του αγέλη, καθώς έχει αποχωριστεί τη μητέρα και τα αδέρφια του, οπότε έχει την ανάγκη ενστικτωδώς να κοιμάται, να ξαπλώνει κοντά σας και να νιώθει τη δική σας ζεστασιά. Επιπλέον, αυτή η συμπεριφορά υποδηλώνει και προστασία ειδικά όταν πρόκειται για έναν ενήλικο σκύλο. Από όταν οι σκύλοι εξημερώθηκαν έμαθαν να προστατεύουν τον άνθρωπο και να διασφαλίσουν ότι δεν κινδυνεύει. Έτσι με το να σας αγγίζει, νιώθει ότι μπορεί να σας προστατέψει από οποιονδήποτε, ακόμα και ανύπαρκτο κίνδυνο, αλλά και να διώξει κάθε αρνητικό συναίσθημα που μπορεί να έχετε.

3. Αποζητά προσοχή

Εντάξει όσο και να αγαπάει να σας προστατεύει και να σας δείχνει τα συναισθήματα λατρείας του ο γούνινος φίλος σας, τόσο απολαμβάνει και ο ίδιος τα φιλιά και τα χάδια σας. Εδώ που τα λέμε και σε εσάς αρέσει να τον χαϊδεύετε οπότε ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να ανεβαίνει στον καναπέ ή στο κρεβάτι και να ξαπλώνει δίπλα σας ή πάνω σας- όπως βολεύεται ο καθένας. Έτσι λοιπόν ο σκυλάκος σας αποδέχεται αυτή την πρόσκληση και προσπαθεί να κερδίσει την προσοχή σας με το να σας γεμίζει με φιλιά και να σας σκουντάει με το όμορφο πατούσι του κάθε φορά που σταματάτε να τον χαϊδεύετε.

4. Υποφέρει από άγχος αποχωρισμού

Σε αντίθεση με έναν σκύλο που ξαπλώνει δίπλα σας για να σας προστατέψει, υπάρχουν και κάποιοι σκύλοι που μπορεί να νιώθουν νευρικότητα, να βιώνουν φόβο ή άγχος αποχωρισμού. Επομένως με τη σωματική επαφή ένας φοβισμένος ή αγχωμένος σκύλος επιτυγχάνει να νιώσει ανακούφιση και παρηγοριά από τον κηδεμόνα του. Μπορείτε να καταλάβετε αν πρόκειται για αυτή την περίπτωση συμπεριφοράς από τη στάση του σώματός του. Αν είναι χαλαρός με κλειστά μάτια και «πεσμένα» αφτιά, τότε είναι κάτι το φυσιολογικό. Αν όμως είναι σε εγρήγορση με σηκωμένα αφτιά και ανοιχτά μάτια, τότε μάλλον κάτι τον απασχολεί, ειδικά αν κάνει σπασμωδικές κινήσεις σε έναν θόρυβο που μπορεί να άκουσε.

5. Σας διεκδικούν

Μπορεί κάποια σκυλιά να ξαπλώνουν πάνω στους κηδεμόνες τους για να τους διεκδικήσουν. Ειδικά αν υπάρχει και κάποιο άλλο κατοικίδιο στο σπίτι, με το να σας ακουμπά δείχνει ότι είστε «δικός του/δική του» και πολλές φορές μπορεί να μην αφήνει το άλλο ζωάκι να πλησιάσει καν.
Το ίδιο ισχύει και με τα υπόλοιπα ανθρώπινα μέλη της οικογένειας. Συνήθως αυτό συμβαίνει σε φυλές μικρότερου μεγέθους όπως είναι τα Chihuahua, καθώς νιώθουν μειονεκτικά και ζηλεύουν οπότε προσπαθούν να «μαρκάρουν» την περιοχή τους με το να είναι πάντα πολύ κοντά στον κηδεμόνα τους.

6. Προσπαθούν να επικοινωνήσουν

Οι σκύλοι χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος για να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους. Μπορεί με το να ξαπλώνει πάνω σας να σας εκφράζει την ανάγκη του, για παράδειγμα για βόλτα, ή φαγητό ή νερό. Επίσης μπορεί να θέλει να σας δείξει ότι είναι άρρωστος και κάπου πονάει. Άλλα σημάδια που μπορεί να συνοδεύουν αυτή τη σωματική επαφή είναι ο λήθαργος και η μειωμένη όρεξη, οπότε καλό είναι να δώσετε λίγο προσοχή στο σκυλάκι σας για να καταλάβετε τι μπορεί να πάει στραβά.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Μπορεί απλά να έχετε ένα χαδιάρικο σκυλί που λατρεύει να ξαπλώνει πάνω σας. Αυτό από μόνο του είναι μεγάλη τύχη. Αν όμως παρατηρήσετε και άλλα σημάδια καλό είναι να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι μπορεί να θέλει να σας επικοινωνήσει ο σκύλος σας. Μη διστάσετε να πάρετε τη γνώμη ενός/μιας ειδικού ή κτηνιάτρου αν πιστεύετε ότι κάτι κρύβεται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά.

Το πιο πιθανό είναι απλά να σας δείχνει ότι απλά σας αγαπάει οπότε μη χάνετε ευκαιρία και απολαύστε αυτήν τη γούνινη αγκαλιά.

Exit mobile version