Hallocy

Πώς θα εκπαιδεύσετε το σκύλο σας να μην καταστρέφει τα παιχνίδια του

Αν είστε σκυλογονιός μάλλον σας έχει τύχει το εξής:

Μπαίνετε στο σπίτι σας μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και βλέπετε κομματάκια από το αγαπημένο παιχνίδι του σκύλου σας σκορπισμένα στο πάτωμα. Και ο κύριος ή η κυρία κάθεται αραχτός στον καναπέ και σας γυρνάει την κοιλιά του για να τον χαϊδέψετε όχι μόνο από χαρά που σας ξαναβλέπει αλλά και επειδή ξέρει ότι έχει κάνει μπαγαποντιά.

Σίγουρα δεν μπορείτε να κρατήσετε κακία σε αυτά τα χαριτωμένα κουταβίσια μάτια αλλά πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά τι πρέπει να κάνετε από δω και πέρα, εκτός από το να μαζέψετε το κατεστραμμένο, και πολύ πιθανό ολοκαίνουργιο, παιχνίδι από το πάτωμα.

Με την κατάλληλη εκπαίδευση, με αρκετή υπομονή και πειθαρχία μπορείτε να μάθετε στον αγαπημένο σας σκύλο να σταματήσει να μασουλάει και να καταστρέφει τα παιχνίδια του. Είναι μια συμπεριφορά που πρέπει να αντιμετωπιστεί για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στο μέλλον, όπως για παράδειγμα κάποιον πιθανό τραυματισμό από ένα αιχμηρό παιχνίδι.

Γιατί όμως ένας σκύλος καταστρέφει τα παιχνίδια του;

Οι περισσότεροι σκύλοι αγαπούν τα παιχνίδια τους και τους αρέσει να παίζουν με τις ώρες. Όμως μπορεί να παρασυρθούν οπότε κάπου εκεί αρχίζουν να τα δαγκώνουν καταστρέφοντάς τα. Οι κυριότεροι λόγοι που μπορεί να οδηγούνται σε αυτήν την καταστροφή είναι οι εξής:

● Μπορεί να βαριούνται. Σκεφτείτε ότι ενώ εσείς λείπετε για δουλειά, το αγαπημένο σας κατοικίδιο εκτός από το να κοιμηθεί ή να φάει δεν έχει να κάνει κάτι άλλο. Και εδώ που τα λέμε έχουν ένα δίκιο. Οπότε αρχίζουν να παίζουν με τα παιχνίδια τους και σιγά σιγά τα διαμελίζουν, αφού πλήττουν αφόρητα.

● Μπορεί να έχουν άγχος. Λαμβάνοντας υπόψη κάποιους ανθρώπους που μπορεί να τρώνε για παράδειγμα τα νύχια τους ή να παίζουν με μια τούφα των μαλλιών τους όταν είναι αγχωμένοι, έτσι και οι σκύλοι όταν περνούν μια στρεσογόνα περίοδο μπορεί να αποκτούν καταστροφικές συμπεριφορές.

● Μπορεί να έχουν PICA. Όπως στις γάτες, έτσι και στους σκύλους που πάσχουν από PICA, αυτό είναι μια συνηθισμένη κατάσταση κατά την οποία τα ζώα οδηγούνται σε επαναλαμβανόμενη, συχνή ακόμα και ψυχαναγκαστική κατανάλωση μη βρώσιμων αντικειμένων όπως τα παιχνίδια τους, κάλτσες, ξύλα ή ακόμα και τοίχους.

Πώς θα αποτρέψετε το σκύλο σας από αυτή την καταστροφική συμπεριφορά;

● Αν και μπορεί να είναι η προφανής λύση, επιβλέψτε το σκύλο σας όταν παίζει με τα παιχνίδια του. Παρακολουθήστε τον στενά ενώ βρίσκεστε στον ίδιο χώρο έτσι ώστε όταν αρχίζει να δαγκώνει το αγαπημένο του μπαλάκι ή κουκλάκι χωρίς έλεος, να μπορέσετε να τον αποτρέψετε.
Εκτός από την αποφυγή της καταστροφής, αφού θα μάθει ότι τα παιχνίδια έχουν φτιαχτεί για να παίζει, πετυχαίνετε ένα ακόμα πράμα. Ο σκύλος σας θα βρίσκει τα παιχνίδια του πιο διασκεδαστικά αν δεν είναι εντός του οπτικού του πεδίου για λίγες ώρες οπότε όταν τα βγάλετε ξανά από το ντουλάπι θα ενθουσιαστεί ακόμα περισσότερο.

● Είναι σημαντικό να αυξήσετε την σωματική και πνευματική δραστηριότητα του σκύλου σας. Ένας σκύλος που βαριέται είναι πιο πιθανό να αρχίσει να τρώει τα παιχνίδια του από έναν σκύλο που έχει λάβει τη σωστή διάρκεια σωματική και πνευματικής διέγερσης μέσα στην ημέρα. Από μια μεγάλη βόλτα στο πάρκο που θα παίξει και θα τρέξει μόνος του ή με τους φίλους του, μέχρι να εξασκηθεί μαθαίνοντας ένα νέο κόλπο, είναι κάποιες πολύ καλές λύσεις για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του και να είναι λιγότερο πιθανό να βαρεθεί ή να αγχωθεί όταν είναι μόνος στο σπίτι.
Φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξαντλήσετε τον πιστό σας φίλο με πολύωρες βόλτες. Παν μέτρον άριστον και στην σωματική αλλά και στην πνευματική εξάσκηση.

● Πρέπει να επιλέξετε το σωστό για το μέγεθος και τις ανάγκες του παιχνίδι. Δεν είναι σωστό για παράδειγμα, να δώσετε σε έναν μεγαλόσωμο σκύλο ένα μικρό μπαλάκι που προορίζεται για ένα κουτάβι 5 κιλών γιατί μάλλον μπορείτε να μαντέψετε την κατάληξή του. Όπως επίσης καλό είναι να αποφεύγετε λούτρινα παιχνίδια που έχουν ραμμένα μάτια επάνω γιατί έτσι βάζετε το χνουδωτό σας φιλαράκι σε μεγάλο πειρασμό. Προτιμήστε σκληρά και ανθεκτικά παιχνίδια που είναι πιο δύσκολο να διαμελιστούν. Ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε λίγο μέχρι να βρείτε ποιο παιχνίδι είναι αυτό που δεν καταστρέφει αλλά αξίζει τον κόπο αν δεν πρόκειται να ξαναδείτε στο πάτωμα 1000 μικροσκοπικά πλαστικά κομματάκια από κάποιο μπαλάκι ή το αφρολέξ ενός λούτρινου ελέφαντα να αιωρείται σε όλη την ατμόσφαιρα του σπιτιού.

● Μάλλον ήρθε και η ώρα να ξεφορτωθείτε παλιά χαλασμένα παιχνίδια, γιατί είναι πιο εύκολο για τα σκυλιά να εστιάσουν στα φθαρμένα σημεία τους μέχρι να τα «αποτελειώσουν».

● Φυσικά ο σκύλος σας θα εξακολουθεί να θέλει να μασουλήσει διάφορα πράγματα γιατί είναι η φύση του τέτοια. Οπότε μπορείτε για να είστε σίγουροι για την ασφάλειά του, να του παρέχετε κάποιες επιλογές όπως κόκαλα ειδικά για μάσημα, τα οποία εκτός από νόστιμα για εκείνον, είναι πολύ καλά και για τα δόντια του.

Τελευταίες σκέψεις: Αν παρά τις προσπάθειές σας να αποτρέψετε το καταστροφικό μάσημα των παιχνιδιών του δεν δείτε αποτέλεσμα, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον εκπαιδευτή ή συμπεριφοριστή σκύλων για να σας καθοδηγήσει κατάλληλα. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να δίνετε στο σκύλο σας τον απαραίτητο χρόνο και προσοχή καθημερινά αλλά και να προσπαθείτε να αφουγκράζεστε τις ανάγκες του. Το πιο πιθανό είναι να καταστρέψει παιχνίδια του κάποια στιγμή αφού τα σκυλάκια είναι πολύ ενθουσιώδη, παρασύρονται εύκολα και πριν το καταλάβετε έχει γίνει το κακό. Τουλάχιστον εσείς θα έχετε προσπαθήσει για το καλύτερο για να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις.

Exit mobile version