Site icon Hallocy

Αυτή είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά που απογοητεύει τον σκύλο σας

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν ο σκύλος μας βιώνει συναισθήματα παρόμοια με τα ανθρώπινα.

Στην πραγματικότητα, ένας σκύλος μπορεί να νιώσει συναισθήματα αντίστοιχα με αυτά που βιώνει ένα παιδί 2 με 2,5 ετών. Μπορεί τα συναισθήματά του να μην είναι τόσο εκλεπτυσμένα ώστε να αντιλαμβάνεται τη διαφορά π.χ. του φόβου από τις ενοχές, αλλά σίγουρα νιώθει μια ποικιλία συναισθηματικών καταστάσεων. Μία από αυτές είναι και η απογοήτευση, παρότι ο σκύλος σας μπορεί να μην αντιλαμβάνεται ακριβώς τι είναι αυτό που νιώθει, ή να τη βιώνει για πολύ διαφορετικούς λόγους από εμάς.

Πότε απογοητεύονται οι σκύλοι;

Οι άνθρωποι συνήθως νιώθουν απογοήτευση όταν κάτι δεν πηγαίνει όπως το περίμεναν, όταν δηλαδή διαψεύδονται οι προσδοκίες τους. Με τους σκύλους, τα πράγματα είναι αρκετά παρόμοια. Ένας σκύλος μπορεί να νιώσει ματαίωση ή απογοήτευση όταν τον δελεάζετε με μια λιχουδιά την οποία τελικά δεν του δίνετε, όταν προσποιείστε πως πετάτε τη μπάλα, ή όταν τον φωνάζετε κρατώντας το λουρί του αλλά τελικά δεν βγαίνετε βόλτα.

Όταν, δηλαδή, λαμβάνουν κάποιο ερέθισμα το οποίο τους γεννά συγκεκριμένες προσδοκίες, και αυτές καταλήγουν να διαψεύδονται, οι σκύλοι αναπτύσσουν συναισθήματα που προσομοιάζουν αυτό που εμείς ονομάζουμε απογοήτευση. Οι σκύλοι μπορεί να συνδέσουν την απογοήτευση που νιώθουν με το ερέθισμα, και έτσι να σταματήσουν σταδιακά να ανταποκρίνονται σε αυτό. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιβεβαιώνουμε τις προσδοκίες του αγαπημένου μας κατοικιδίου, και να μην του στερούμε αυτό που του είχαμε “υποσχεθεί”.

Πώς μοιάζει η απογοήτευση στους σκύλους;

Φυσικά, όταν ο σκύλος σας νιώθει απογοήτευση, δεν θα την εκφράσει με τον τρόπο που θα την εκφράζατε εσείς. Για παράδειγμα, αν καταλάβει ότι, τελικά, δεν θα πάει βόλτα, ο σκύλος σας μπορεί να σας κοιτάξει έντονα κλαψουρίζοντας, να σας σπρώξει ελαφρά με το πόδι του για να τραβήξει την προσοχή σας, ή απλά να ξαπλώσει κάτω στη στάση της παραίτησης – με το κεφάλι να στέκεται πάνω στα πόδια του. Θα σας δείξει το παράπονό του ακολουθώντας σας μέσα στο σπίτι, γαβγίζοντας, κρατώντας σας μούτρα, ή αναστενάζοντας.

Τι να κάνετε για να μην απογοητεύεται ο σκύλος σας;

Αναπόφευκτα, ο σκύλος σας θα απογοητευτεί πολλές φορές στη ζωή του – όπως κι εσείς άλλωστε – όταν αρνείστε να του δώσετε σοκολάτα, όταν χτυπήσει το τηλέφωνο και καθυστερήσετε να τον ταΐσετε, όταν φεύγετε για τη δουλειά, ή όταν προσποιείστε ότι θα πάτε βόλτα αλλά τελικά φτάνετε στον κτηνίατρο. Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να μη αισθάνεται ο σκύλος σας με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να είστε προσεκτικός/ή ως προς τις “υποσχέσεις” που του δίνετε, και να προσπαθείτε να τις τηρείτε.

Αν ο σκύλος σας απογοητεύεται και στενοχωριέται εύκολα και συχνά, μπορείτε πάντα να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού στη συμπεριφορά των σκύλων για να αντιμετωπίσετε αυτή τη δυσκολία.

Exit mobile version