Hallocy

Πώς να βρείτε τη χαμένη γάτα σας

Το να χάσει κανείς ένα ζώο συντροφιάς σίγουρα αποτελεί ένα πολύ αγχωτικό σενάριο.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να μην παραιτηθείτε και να μην χάνετε την ελπίδα σας. Η γρήγορη και ψύχραιμη δράση μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά. Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε το ψάξιμο, και με όση περισσότερη επιμονή και ευρηματικότητα το αντιμετωπίσετε, τόσο πιθανότερο είναι να βρείτε την αγαπημένη σας γάτα.

Ορίστε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τη γάτα σας σε περίπτωση που τη χάσετε:

1. Επικοινωνήστε με τους γείτονές σας

Όταν πρόκειται για τη γάτα σας, μην το σκεφτείτε δεύτερη φορά: ενημερώστε τους γείτονές σας, χτυπήστε τους το κουδούνι, παρακαλέστε τους να ψάξετε στην αυλή τους, και παρακαλέστε τους να έχουν το νου τους σε περίπτωση που δουν κάτι. Αφήστε τους στοιχεία επικοινωνίας και δείξτε τους μια φωτογραφία της γάτας σας έτσι ώστε να την αναγνωρίσουν.

2. Αφήστε έξω φρέσκο φαγητό και νερό, καθώς και μία λερωμένη αμμοδόχο

Αφήστε φρέσκο φαγητό και νερό για τη γάτα σας έξω απ’ το σπίτι σας, σε κάποιο μέρος στο οποίο έχει πρόσβαση και το οποίο είναι προστατευμένο. Αφήστε, ακόμα, κάτι με έντονη μυρωδιά δικής σας και της γάτας σας, όπως μια λερωμένη αμμοδόχο και ένα μπλουζάκι ή ένα ζευγάρι παπούτσια σας.

3. Μην την κυνηγήσετε

Αν εντοπίσετε τη γάτα σας κατά τη διάρκεια της αναζήτησής της, σε καμία περίπτωση μην την κυνηγήσετε. Αν είναι φοβισμένη και πρόκειται να τρέξει μακριά στην περίπτωση που την κυνηγήσετε, κινδυνεύετε να τη χάσετε ξανά. Προτιμήστε να έχετε μαζί σας τις αγαπημένες τις λιχουδιές και να την φωνάξετε ήρεμα και προσεκτικά. Αν σταματήσει για να σας κοιτάξει, γονατίστε, αποφύγετε να την κοιτάξετε στα μάτια, και απλώστε το χέρι σας προς το μέρος της. Με την πιο απαλή φωνή σας, καλέστε την. Η γάτα σας σάς γνωρίζει και είναι πιθανό πως θα κατευθυνθεί προς εσάς.

4. Αν έχετε μετακομίσει πρόσφατα, αναζητήστε την στην παλιά σας γειτονιά

Πολλές γάτες χάνονται μετά από μια μετακόμιση, καθώς προσπαθούν να επιστρέψουν στην παλιά τους περιοχή. Φυσικά, αυτό συμβαίνει περισσότερο στην περίπτωση που η παλιά περιοχή βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από την καινούρια. Οι γάτες έχουν μια ιδιαίτερη, ενστικτώδη σχέση με την περιοχή τους, η οποία μπορεί να διαταραχθεί μετά από μια μετακόμιση.

5. Τοιχοκολλήστε αφίσες

Φτιάξτε αφίσες με μια πρόσφατη, ευκρινή φωτογραφία της γάτας σας, και τους αριθμούς τηλεφώνου σας. Μπορείτε, αν θέλετε, να συμπεριλάβετε αμοιβή για όποιο άτομο τη βρει. Τοποθετήστε τις αφίσες έξω από γραμματοκιβώτια, σε τοίχους και πίνακες ανακοινώσεων, σε κτηνιατρικά κέντρα και pet shops της περιοχής σας, καθώς και σε εστιατόρια και άλλα καταστήματα, ζητώντας πρώτα άδεια. Ιδανικά, πλαστικοποιήστε τις αφίσες για να τις προστατεύσετε από τις καιρικές συνθήκες.

6. Επισκεφτείτε το καταφύγιο της περιοχής σας

Προτιμήστε να επισκεφτείτε τα καταφύγια της περιοχής σας αυτοπροσώπως αντί απλά να τα προσεγγίσετε μέσω τηλεφώνου. Οι εθελοντές/τριες συνήθως είναι πολύ απασχολημένοι, και μπορεί να δυσκολευτούν να σας βοηθήσουν με τον εντοπισμό της γάτας σας μέσω τηλεφώνου. Συνιστάται να επισκέπτεστε τα καταφύγια κάθε δύο με τρεις μέρες.

7. Χρησιμοποιήστε ειδικές ιστοσελίδες και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης

Βάλτε αγγελίες σε τοπικές ιστοσελίδες, συμπεριλαμβάνοντας τις ίδιες πληροφορίες που βάλατε στις αφίσες. Προσθέστε φωτογραφίες. Ανεβάστε την αγγελία σας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Instagram και το X. Υπάρχουν πολλές ομάδες στο διαδίκτυο για την εύρεση χαμένων ζώων συντροφιάς.

Αφού βρείτε τη γάτα σας:

Αφού εντοπίσετε τη γάτα σας και την πάρετε σπίτι, επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα, όπως τραυματισμούς ή παράσιτα τα οποία μπορεί να κόλλησε από την περιπέτειά της. Ακόμα, ζητήστε από τον/την κτηνίατρο να της βάλει microchip, στην περίπτωση που δεν το έχει κάνει ήδη.

Λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα εκ των προτέρων για να ελαττώσετε τις πιθανότητες να φύγει η γάτα σας. Τοποθετήστε ειδικό πλέγμα για γάτες στο μπαλκόνι και στα παράθυρα, χειρίζεστε με προσοχή τις πόρτες όταν τις ανοιγοκλείνετε, και βεβαιωθείτε ότι τα ζώα συντροφιάς σας είναι τσιπαρισμένα.

Exit mobile version