Σάββατο, 1 Οκτωβρίου

Την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία κήρυξε η τοπική βουλή [εικόνες & βίντεο]

Το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία.

Συγκεκριμένα, το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε ψήφισμα που ανακηρύσσει την περιφέρεια «ανεξάρτητο Κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας».Το ψήφισμα ζητά από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό.

Η πρόταση πέρασε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρχαν και δύο λευκά. Η αντιπολίτευση απείχε από την ψηφοφορία, καθώς βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην αίθουσα ακούστηκαν χειροκροτήματα ενώ οι βουλευτές αγκαλιάζονταν μεταξύ τους.

Οπως αναφέρει το Reuters η «αμφισβητούμενη» αυτή ψηφοφορία ενδέχεται να κηρυχθεί παράνομη από το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας.

Η ψηφορία έρχεται ύστερα από μια τεταμένη εβδομάδα μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης.

Η ισπανική Γερουσία ψήφισε να περιοριστεί η αυτονομία της Καταλονίας και ενεργοποιείται το άρθρο 155 το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει στη Μαδρίτη να ξηλώσει την κυβέρνηση της Καταλονίας και να πάρει υπό τον έλεγχό της την τοπική αστυνομία, τις οικονομικές υπηρεσίες και τα κρατικά ΜΜΕ.

Δείτε την ανακοίνωση

The moment the Catalan parliament votes to declare independence from Spain https://t.co/SsFrYwEEtkpic.twitter.com/MFAr93UDau

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) 27 Οκτωβρίου 2017

Ραχόι: Συνιστώ ψυχραιμία

«Συνιστώ ηρεμία σε όλους τους Ισπανούς. Το κράτος δικαίου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία», ήταν το πρώτο σχόλιο του Μαριάνο Ραχόι μέσω Twitter.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα συγκληθεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην Μαδρίτη.

Δείτε τους πανηγυρισμούς στην Καταλονία μετά την ανακοίνωση

Crowds celebrate as the Catalan Parliament has voted to declare independence from Spain pic.twitter.com/CSlhrsHrXQ

— Sky News (@SkyNews) 27 Οκτωβρίου 2017

Φωτογραφίες: AP


Source: Iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Comments are closed.