Τρίτη, 11 Μαΐου

Εθισμός στο σεξ: Μύθος ή πραγματικότητα;

Αρκετοί διάσημοι (ή και άσημοι!) έχουν αποδώσει τα σεξουαλικά τους παραπτώματα, όπως ένα περιστατικό απιστίας, στον υποτιθέμενο εθισμό τους σεξ. Κατά πόσο ευσταθεί όμως ένας τέτοιος ισχυρισμός;

Οι ειδικοί αναγνωρίζουν τον εθισμό σε ουσίες και στο αλκοόλ, υπάρχει όμως στην πραγματικότητα αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «εθισμός στο σεξ»;

Από τεχνικής άποψης ο εθισμός στο σεξ δεν υφίσταται, καθώς δεν αναφέρεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5), τη «βίβλο» των επαγγελματιών ψυχικής υγείας στην οποία βασίζονται οι διαγνώσεις για κάθε ψυχική διαταραχή και νόσο. Επίσης, ούτε ο Αμερικανικός Σύλλογος Σεξολόγων (AASECT) αναγνωρίζει τον λεγόμενο εθισμό στο σεξ ως πραγματικό εθισμό.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ουσιών των ΗΠΑ (NIDA), «ο εθισμός ορίζεται ως μια χρόνια, υποτροπιάζουσα νόσος του εγκεφάλου που χαρακτηρίζεται από την κατ’ εξακολούθηση αναζήτηση και χρήση μιας ουσίας παρά τις βλαβερές συνέπειες που αυτή επιφέρει. Θεωρείται ασθένεια του εγκεφάλου επειδή η ουσία μεταβάλλει τον εγκέφαλο και συγκεκριμένα τη δομή και τη λειτουργία του». Με γνώμονα αυτόν τον ορισμό, το σεξ δεν μπορεί να προκαλέσει εθισμό, αφού δεν επηρεάζει τη χημική σύσταση του εγκεφάλου όπως το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, επισημαίνει η σεξολόγος και σύμβουλος γάμου Κατ Βαν Κερκ. Ωστόσο, συμπληρώνει η ίδια, η έντονη επιθυμία για σεξ μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της συμπεριφοράς που επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα του ατόμου, περίπου όπως συμβαίνει με τα τυχερά παιχνίδια.

Σε αντίθεση με την κατάχρηση βλαβερών ουσιών, το σεξ αποτελεί υγιές και απαραίτητο κομμάτι της ζωής, γι’ αυτό και αρκετοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι αντίθετοι με τη χρήση του όρου «εθισμός» όταν μιλάμε για αποκλίνουσες σεξουαλικές συμπεριφορές. Αντ’ αυτού, προτιμούν όρους όπως η «παθολογική» ή «παρορμητική» σεξουαλική συμπεριφορά. Ως τέτοια, η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να αποδειχτεί εμπόδιο σε μια ομαλή καθημερινότητα. «Αν ένα άτομο αντιμετωπίζει αρνητικές συνέπειες λόγω της σεξουαλικής του συμπεριφοράς, όπως η απώλεια της δουλειάς του, διάφοροι κίνδυνοι για την υγεία του ή νομικές επιπτώσεις, τότε τίθεται ζήτημα παθολογικής σεξουαλικής συμπεριφοράς» εξηγεί ο Μάικλ Άρον, ψυχοθεραπευτής και σεξολόγος.

Με άλλα λόγια, όταν η σεξουαλική επιθυμία επηρεάζει αρνητικά άλλες πτυχές της ζωής, όπως η προσωπική ή η οικογενειακή, τότε το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας –ασχέτως αν το ονομάζουμε εθισμό ή όχι.

Διαβάστε επίσης