Τρίτη, 13 Απριλίου

Μήπως τα μάτια σου σε προειδοποιούν για κάποιο καρδιακό επεισόδιο;

Κι όμως, η όψη των ματιών μπορεί να σας δώσει πολλά στοιχεία για την υγεία σας. Πιο συγκεκριμένα, το οπτικό όργανο μπορεί να αποκαλύψει ενδείξεις ότι πάσχετε από καρδιακές παθήσεις.

Αν, λοιπόν, έχετε εντοπίσει έναν γκρι δακτύλιο γύρω από την ίριδα (το έγχρωμο μέρος του ματιού), “γεροντικό τόξο” όπως ονομάζεται επιστημονικά, το σώμα σας προειδοποιεί για υψηλά ποσοστά χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων τα οποία μπορεί να είναι ή να γίνουν υπεύθυνα για νόσους του κυκλοφορικού συστήματος και καρδιοπάθειες.

Η πάθηση αυτή, γνωστή και ως arcus sensilis, είναι πιο συχνή από ό, τι νομίζετε και μάλιστα αφορά το 45% των ατόμων ηλικίας άνω των 40 ετών και το 70% άνω των 60 ετών. Αυτός ο κύκλος στα μάτια μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσδιάκριτος, κυρίως επειδή δεν επηρεάζει την λειτουργία της όρασης.

Ενώ η παρουσία του γκρι δακτυλίου δεν είναι αμιγώς ανησυχητική, καλό θα είναι να την λάβετε υπόψιν και κατά διαστήματα να υποβάλλεστε σε αιματολογικές εξετάσεις. Άλλωστε, μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το 60% των καρδιακών επεισοδίων θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν οι ασθενείς παρατηρούσαν μερικά βασικά συμπτώματα.

Εδώ είναι μερικά από αυτά:

1. Ανυπόφορος πονοκέφαλος

2. Κούραση & σύγχυση

3. Προβλήματα όρασης

4. Πόνος στο στήθος

5. Δυσκολία στην αναπνοή

Διαβάστε επίσης