Παρασκευή, 12 Αυγούστου

Τι είναι το Vertigo που είχε ο Γιώργος Μπαλταδώρος; Η παραίσθηση που έστειλε τον άτυχο πιλότο στο θάνατο! Ποια είναι τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται!

Το vertigo εικάζεται πως είναι η αιτία που έστειλε στον θάνατο τον άτυχο σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο! Ο 34χρονος άφησε πίσω του 2 ανήλικα παιδιά και την γυναίκα του, που είχε να τον δει πριν το Πάσχα και δεν πρόλαβε ποτέ να τον αποχαιρετίσει!

Τι είναι όμως το Vertigo, πώς προκαλείται και γιατί το παθαίνουν ακόμα και οι πιο έμπειροι πιλότοι;

Το Vertigo είναι ένα σύμπτωμα από μια υποκείμενη νόσος, αντί για μια ασθένεια από μόνη της. Συχνά θεωρείται σαν το περιβάλλον γύρω από κινείται παρά τη μόνιμη ακόμη. Ονομάζεται επίσης ζάλη από περισσότερους ασθενείς και χτυπάει συνήθως τους πιλότους! Οι πιλότοι, ακόμα και οι πιο έμπειροι, ζαλίζονται και μπερδεύουν το γαλάζιο της θάλασσας με εκείνο του ουρανού! Έχουν παραίσθηση ότι πετάνε ενώ στην πραγματικότητα οδεύουν στο θάνατο από πνιγμό!

Τα συμπτώματα της vertigo
Κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με vertigo είναι ότι οι ασθενείς αισθάνονται ναυτία ή ασθενών, εμετός και δυσκολία στη διατήρηση μιας διαρκούς στάση.

Μπορεί να υπάρξει απώλεια του υπολοίπου σε σοβαρές περιπτώσεις, και αυτό μπορεί να προκαλέσουν παρεμβολές σε καθημερινές δραστηριότητες.

Αιτίες της vertigo
Κοινές αιτίες του vertigo είναι οι διαταραχές σε μια δομή του αυτιού που ονομάζεται μέσο ους, η λαβυρινθίτιδα (λοίμωξη του αυτιού λόγω ιού), η ημικρανία, η φλεγμονή στο αιθουσαίο νεύρο (το νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ισορροπία) και ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV, ο ίλιγγος προκαλείται από συγκεκριμένες κινήσεις του κεφαλιού). Άλλοτε πάλι η αιτιολογία του vertigo είναι άγνωστη όπως μάλλον συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μάλιστα η κρίση του ασθενή που βιώνει vertigo μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα έως αρκετές ώρες. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, η διάρκεια είναι μεγαλύτερη, από μερικές μέρες έως μερικούς μήνες.

Όταν ο ίλιγγος συνοδεύεται από διπλή όραση (διπλωπία), απώλεια όρασης, απώλεια ακοής, δυσκολία στην ομιλία ή αδυναμία/μούδιασμα στα άκρα, τότε θεωρείται επείγουσα κατάσταση και αντιμετωπίζεται παρουσία γιατρού!

Διαβάστε επίσης