Τετάρτη, 10 Αυγούστου

Θεσσαλονίκη: «Πάγωσε» όταν άκουσε τι έλεγε η μαθήτρια σε φίλους της – Ο δάσκαλος φώτισε το ανατριχιαστικό μυστικό της!

Μαθήτρια δημοτικού σχολείου μιλούσε κρυφά σε συμμαθητές της για σεξουαλικά ζητήματα, τα οποία όμως δεν θα έπρεπε να γνωρίζει ένα εννιάχρονο κορίτσι. Ο δάσκαλος άκουσε τη συζήτηση, του φάνηκαν περίεργα όλα αυτά, διευκόλυνε το παιδί να εκφραστεί, με αποτέλεσμα να ξετυλιχτεί το κουβάρι της σεξουαλικής κακοποίησης από έναν φίλο της οικογένειας.

Σε άλλη περίπτωση, μητέρα ήταν παρούσα στη σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού της από τον σύντροφο της, ωστόσο δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει και να το προστατέψει, ενώ σε μια τρίτη υπόθεση ένα μικρό κορίτσι βρήκε το θάρρος να εκμυστηρευτεί σε κοντινό της πρόσωπο την σεξουαλική της κακοποίηση από τον ίδιο της τον πατέρα.

Πρόκειται για παιδιά, κορίτσια και αγόρια, ηλικίας από τεσσάρων έως 17 ετών, που κακοποιούνται σεξουαλικά, συνήθως είτε από τους γονείς είτε από άτομα του στενού οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος είτε από άτομα «υπεράνω υποψίας». Οι παραπάνω είναι μόλις τρεις από τις δεκάδες υποθέσεις που έφτασαν στα γραφεία του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και ζήτησαν άμεσα επίλυση.

Στοιχεία σοκ για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών

Οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αύξηση. Σύμφωνα με στοιχεία από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, από το 2015 έως και τους πρώτους μήνες του 2018, η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει χειριστεί συνολικά 220 υποθέσεις. «Οι υποθέσεις ξεκινούν από μια απλή παρενόχληση, από προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και φτάνουν έως αποπλανήσεις και βιασμούς. Πρόκειται για διαφορετικές εκφάνσεις της σεξουαλικής παρενόχλησης», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η προϊσταμένη του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Σοφία Κουσίδου.

Αύξηση των καταγγελιών – Τα παιδιά σπάνε τη σιωπή τους

«Η αύξηση των καταγγελιών οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά πλέον μιλάνε. Έσπασαν τη σιωπή τους. Καταφέραμε σε ένα βαθμό, μέσα από τη συνεχή ενημέρωση, να μιλάνε τα παιδιά στους γονείς και οι γονείς να τ’ ακούν. Δεν θεωρούν οι γονείς απίθανο να συμβεί και στο δικό τους σπίτι ένα τέτοιο περιστατικό και παρατηρούν τις αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών τους. Σε πολλές υποθέσεις, όταν η κακοποίηση γίνεται μέσα στο σπίτι, λαμβάνουμε αναφορά από τους δασκάλους» πρόσθεσε η κ.Κουσίδου.

Από τις παραπάνω 220 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που εξετάστηκαν από τις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης, μέσα σε διάστημα λιγότερο των 3,5 ετών, συνελήφθησαν συνολικά 34 άτομα εκ των οποίων τα 22 προφυλακίστηκαν. Αναλυτικότερα το 2015 συνελήφθησαν 15 άτομα εκ των οποίων προφυλακίστηκαν τα οκτώ, το 2016 συνελήφθησαν δέκα και προφυλακίστηκαν τα πέντε. Το 2017 και οι οκτώ συλληφθέντες προφυλακίστηκαν, ενώ στις φυλακές οδηγήθηκε και ο ένας συλληφθείς στις αρχές του 2018.

Οι παραπάνω συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν είτε εντός ορίων αυτοφώρου, είτε κατόπιν εκδόσεως εντάλματος σύλληψης, ενώ σε πολλές από τις λοιπές περιπτώσεις που δεν πραγματοποιήθηκε καμία σύλληψη, ελήφθησαν απολογίες των φερόμενων δραστών. Κατά κύριο λόγο, όπως γνωστοποιείται στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, από το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης οι συλληφθέντες είναι άνδρες. Ωστόσο, σε δύο υποθέσεις οι δράστιδες ήταν γυναίκες, μητέρες των θυμάτων, εκ των οποίων η μία συνελήφθη και προφυλακίστηκε.

Το προφίλ των παιδόφιλων

Ο παιδόφιλος, στα γενικά του χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την αστυνομία είναι συνήθως άντρας, άνω των 30 ετών, με λίγους φίλους της ηλικίας του και συχνάζει σε χώρους με παιδιά όπως παιδικές χαρές, ίντερνετ καφέ, αθλητικά κέντρα κ.α. Συχνά μάλιστα εργάζεται με παιδιά, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και άτομο «υπεράνω πάσης υποψίας». Σε πολλές περιπτώσεις είναι γνωστό μέλος της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας και συνήθως ανήκει στο περιβάλλον του παιδιού ή της οικογένειας.

Όπως έχει αποδειχτεί σε αρκετές περιπτώσεις στην πράξη, χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε παιδιά, ενώ ενδέχεται να προσποιείται τον έφηβο για να συζητά και να παίζει παιχνίδια μαζί τους στο διαδίκτυο. Στοχεύει σε συγκεκριμένες ηλικίες και φύλο, συνήθως παιδιά προεφηβικής ηλικίας, και δρα μεθοδικά και με υπομονή για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Μπορεί επίσης να προβεί σε πράξεις συναισθηματικού εκβιασμού ή να απειλήσει το παιδί, προκειμένου να μην αποκαλύψει τις δραστηριότητες του στους γονείς του.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης