Τετάρτη, 10 Αυγούστου

«Ηχηρή» παρέμβαση ιδιωτών ιατρών κατά Υπ. Υγείας για το μικρό Σταύρο: «Οι πραγματικοί ένοχοι ψάχνουν για εξιλαστήρια θύματα»

– Συνεχίζει αμείωτη η ένταση στον χώρο της Υγείας, με την απώλεια του 10χρονου Σταύρου να έχει αναχθεί πλέον σε πολιτικό ζήτημα – Με ανακοίνωσή της σήμερα η ΕΝΙΚ εξαπολύει μύδρους κατά του υφισταμένου συστήματος υγείας, αλλά και κατά του Υπουργείου Υγείας – Καταγγέλονται οι πρακτικές νοσηλείες με τις τεράστιες καθυστερήσεις ενώ κάνουν λόγο για επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων από την ηγεσία του Υπουργείου.

Η Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ) σε ανακοίνωσή της με αφορμή των θάνατο του δεκάχρονου παιδιού ύστερα από ατύχημα στο σχολείου του, κάνει λόγο για ανικανότητα του συστήματος υγείας στην Κύπρο με αποτέλεσμα να αναζητούνται εξιλαστήρια θύματα ανάμεσα στον ιατρικό κόσμο.

Εκφράζοντας τη λύπη της για τον χαμό του δεκάχρονου, η ΕΝΙΚ αναφέρει ότι αν υπάρχει ιατρική αμέλεια κανένας δεν μπορεί να το προαποφασίσει χωρίς έρευνα και ανάλυση όλων των ενεργειών που έγιναν χρονικά και υπό ποιές συνθήκες .

«Το σίγουρο είναι ότι το πόσο αποτελεσματικά μπορεί ένας γιατρός να εκτελέσει τα καθήκοντα του εξαρτάται και από τις δυνατότητες και τα μέσα που έχει στην διάθεση του στον χώρο που τον όρισε ο εργοδότης του να εργάζεται», αναφέρεται.

Αν ζητήσει, προστίθεται, ο γιατρός στο δημόσιο νοσηλευτήριο να γίνει μια εξέταση και η δυνατότητα πραγματοποίησής της είναι οι 2 ώρες τότε για την απώλεια αυτού του πολύτιμου χρόνου δεν μπορεί να φέρει ευθύνη ο γιατρός, ωστόσο αν η έκβαση της πορείας της υγείας του ασθενούς δεν είναι καλή τότε στοχοποιείται ο γιατρός και όχι το σύστημα, και αυτοί που το ελέγχουν και το εξουσιάζουν που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι άλλοι από την ηγεσία του υπουργείου υγείας. «Δυστυχώς στις περιπτώσεις των επειγόντων περιστατικών η απώλεια χρόνου σημαίνει κίνδυνο απώλειας ανθρώπινης ζωής», αναφέρεται.

Σημειώνεται επίσης ότι παγκοσμίως αυτή η σχέση εργαζόμενου ιατρού και εργοδότη είναι ξεκάθαρη και διέπεται από ευθύνες και υποχρεώσεις. Ακολουθούνται, όπως αναφέρεται, πρωτόκολλα διαχείρισης ιατρικών καταστάσεων όπως είναι για παράδειγμα η διαχείριση και η διερεύνηση ασθενούς με τραύμα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Προστίθεται ότι ο εργοδότης (στην συγκεκριμένη περίπτωση το υπουργείο Υγείας ) όφειλε να καθορίζει τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα με στόχο την ασφάλεια για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της ιατρικής πράξης.

«Στην Κύπρο, αποφεύγεται αυτή η τακτική γιατί ο καθορισμός διεθνών πρωτοκόλλων θα επέβαλε και τη στελέχωση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και νοσοκομείων με προσωπικό και μέσα έτσι που να διεκπεραιώνεται η ιατρική πράξη σωστά και στον ανάλογο χρόνο. Το αποτέλεσμα δυστυχώς είναι να χάνονται και να καταστρέφονται ανθρώπινες ζωές και οι εργαζόμενοι να είναι πάντα εκτεθειμένοι», σημειώνεται.

Περαιτέρω η ΕΝΙΚ αναφέρει ότι οι πραγματικοί ένοχοι έμαθαν πλέον να διαχειρίζονται καλά την ανικανότητά τους και κάθε φορά έχουν έτοιμα εξιλαστήρια θύματα για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τις δικές τους βαρύτατες ευθύνες.

«Δυστυχώς πριν απαξιώσουν την ιατρική έχουν ήδη απαξιώσει την ίδια την ανθρώπινη ζωή», αναφέρουν, εξηγώντας ότι εδώ και πολλά χρόνια χάνονται ανθρώπινες ζωές στη διαδρομή για την Λευκωσία και αυτοί που ίσως καταφέρουν να φτάσουν για το χειρουργείο καταδικάζονται σε μόνιμη αναπηρία και σε μόνιμα τροχοκαθίσματα, λόγω απουσία άμεσης νευροχειρουργικής παρέμβασης στις πόλεις εκτός Λευκωσίας για τα σοβαρά τραύματα εγκεφάλου.

«Το ερώτημα που έχουμε σήμερα ως πολίτες αφού ως γιατρούς αρνούνται να μας ακούσουν είναι : Αν στα ταξίδια μας προς την Λάρνακα ή την Πάφο μας τύχει ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα και έχουμε κρανιοεγκεφαλική κάκωση θα μας μεταφέρουν με ασθενοφόρο στην Λευκωσία για να μπούμε χειρουργείο στην καλύτερη περίπτωση μετά από 3 ώρες; Και αν δεν προλάβουμε να φτάσουμε ζωντανοί τι θα κάνει η ηγεσία του υπουργείου υγείας για να κερδίσει τις εντυπώσεις; Μήπως θα ζητήσει να περάσουν χειροπέδες στον οδηγό του ασθενοφόρου;», καταλήγει η ανακοίνωση.

newsit.com.cy

Διαβάστε επίσης