Site icon Hallocy

Παγωτό χωρίς τύψεις! Αναλυτικά η θερμιδική αξία και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να το απολαύσετε άφοβα

Το γλυκό που μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι είναι αναμφισβήτητα το παγωτό!

Η γλυκύτητα και η αίσθηση δροσιάς που δίνει το παγωτό το κάνουν πρώτο στις προτιμήσεις όλων και όχι μόνο των παιδιών!

Η δροσιστική αυτή λιχουδιά είναι ενα ιδιαίτερα θρεπτικό σνακ που αν καταναλωθεί στη σωστή ποσότητα μπορεί να μας προσφέρει πλούσια θρεπτικά συστατικά.

Το παγωτό αποτελείται κυρίως από γάλα,το όποιο, ανάλογα από τον τρόπο παρασκευής του μπορεί να είναι φρέσκο ή σε μορφή σκόνης, ημιάπαχο ή πλήρες. Μπορεί να περιέχει βούτυρο, κρέμα γάλακτος, κακάο, ζάχαρη, αποξηραμένα φρούτα ή χυμό φρούτων, ξηρούς καρπούς κ.α.

Η διατροφική του αξία είναι μεγάλη αφού περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, υδατάνθρακες, λιπαρά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις λιποδιαλυτών βιταμινών A, D , E, και των υδατοδιαλυτών βιταμινών B1 (θειαμίνη), B2 (ριβοφλαβίνη) και B12 που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας, αλλά και του μεταβολισμού.

Επίσης είναι πλούσιο σε ανόργανα στοιχεία όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος τα οποία παίζουν σημαντικό ρολό στην ανάπτυξη του σκελετού και είναι απαραίτητα κυρίως στα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη αλλά και στις εγκυμονούσες και θηλάζουσες. Άλλα ανόργανα στοιχεία τα οποία περιέχει και είναι εξίσου σημαντικά είναι το κάλιο, το ιώδιο, το μαγνήσιο και ψευδάργυρο τα οποία επιδρούν θετικά στον μεταβολισμό, στην σωστή ανάπτυξη και την υγεία μας. Γυναίκες με οστεοπενία χρειάζονται ασβέστιο στη διατροφή τους οπότε το παγωτό αποτελεί ειδικά γι αυτές το καλύτερο γλυκό!

Η ενεργειακή αξία ενός παγωτού κυμαίνεται από 75 έως 240 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Τα παγωτά που έχουν περισσότερο λίπος είναι τα παρφέ και αυτά που είναι εμπλουτισμένα με ξηρούς καρπούς και σαντιγί. Συγκεκριμένα 1 παγωτό παρφέ σοκολάτας (100 γραμμ.) έχει 19 γραμμ. λίπος και 220 Kcal, ενώ αντίστοιχη ποσότητα απλού παγωτού σοκολάτας έχει 11γραμμ. λίπος και 200 Kcal.

Τα παγωτά με τις λιγότερες θερμίδες και το λιγότερο λίπος είναι τα τύπου sorbet και οι γρανίτες. Αυτό γιατί γίνονται από φρούτα και συνήθως δεν περιέχουν ζωικά λιπαρά όπως γάλα και κρέμα γάλακτος. Τα sorbet και οι γρανίτες είναι κατάλληλα και για άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη αφού δεν περιέχουν γάλα.

100 γραμ. γρανίτα φρούτου έχει μόνο 105 Kcal και ίχνη λίπους

100 γραμ. παγωτό Sorbet έχει περίπου 115Kcal και 5,5γραμμ. λίπος.

Τα παγωτά με 0% λιπαρά (ξυλάκι βανίλια με επικάλυψη σοκολάτας) είναι καλή λύση, γιατί έχουν ίχνη λίπους και μόνο 125 Kcal / 100 γραμμ. σε σχέση με το κανονικό ίδιου τύπου παγωτό που έχει 8,5 γραμ. λίπος και 180 Kcal. Επειδή περιέχουν ασπαρτάμη ή άλλη γλυκαντική ουσία, καλό είναι να μην καταναλώνετε παραπάνω από 2-3 την εβδομάδα. Το ίδιο δεν ισχύει για τα παγωτά με το φυσικό γλυκαντικό στέβια. Μπορείτε να τα καταναλώνετε άφοβα από άποψη θρεπτικής αξίας. Προσοχή! Τα παγωτά με γλυκαντικά έχουν πάλι θερμίδες απλώς έχουν λιγότερες απ’τα κανονικά.

Το παγώτο γιαούρτι (frozen yogurt) είναι επίσης μία καλή λύση και υγιεινή και χαμηλών θερμίδων. Αρκεί να μη βάλετε έξτρα σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς από πάνω. Επιλέξτε καλύτερα φρουτάκια!

Από όλες τις γεύσεις μη συσκευασμένου παγωτού (χύμα), επιλέξτε τα πιο κλασικά όπως βανίλια, σοκολάτα ή φράουλα, εφόσον αν συγκρίνετε το λίπος και τις θερμίδες που περιέχει η κάθε γεύση, αυτές οι τρεις είναι πιο καλές.

Σοκολάτα : τα 100 γραμ. έχουν 235 Kcal και 11 γραμ. λίπος

Βανίλια : τα 100 γραμ. έχουν 180 Kcal και 7,6 γραμ. λίπος

Φράουλα : τα 100 γραμ. έχουν 145 Kcal και 6,5 γραμ. λίπος

Ζητήστε το σε κυπελάκι για να γλιτώσετε τις θερμίδες απ’το μπισκότο-χωνάκι!

Από τα συσκευασμένα παγωτά (πύραυλο – ξυλάκι – κουπάκι) προτιμήστε το ξυλάκι λόγω του ότι έχει περιέχει λιγότερη ποσότητα έχει και λιγότερες θερμίδες.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην συσκευασία του παγωτού που είστε έτοιμοι να αγοράσετε. Αποφύγετε παγωτά με αλλοιωμένο περιτύλιγμα (σχισμένο ή ξεθωριασμένο ή χτυπημένη συσκευασία), καθώς επίσης παγωτά που φαίνονται ότι έχουν λιώσει και ξαναψυχθεί (γεμίζουν κρυστάλλους).

Επίσης δώστε σημασία στο ψυγείο όπου φυλάσσονται τα παγωτά χωρίς συσκευασία (χύμα). Το ψυγείο – καταψύκτης πρέπει να βρίσκεται μακριά από τον ήλιο, μακριά από σκόνη και να μην έχει καθόλου υπολείμματα παγωτού, μέσα το ψυγείο αλλά και πάνω στα ατομικά δοχεία με τις γεύσεις. Η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να είναι από -18 βαθμούς έως -25 βαθμούς κελσίου.

Σπιτικό παγωτό!

Μπορειτε να φτιάξετε στο σπίτι μαζι με τα παιδιά σας φυσικό νόστιμο παγωτό χωρίς λιπαρά και ζάχαρη. Χρησιμοποιήστε γιαούρτι 0% και το φρούτο της αρεσκείας σας (ταιριάζουν τέλεια οι φράουλες και το πεπόνι), πολτοποιήστε τα σε μπλέντερ και τοποθετήστε τα σε ειδικές θηκούλες, πλαστικές, για παγωτό ξυλάκι που μπορείτε να βρείτε σε όλα τα καταστήματα για οικιακό εξοπλισμό. Είναι και διασκεδαστικό και υγιεινό και καλή λύση για όσους δεν τρώνε φρούτα!

Τη δροσιά του…να έχετε!Καλή απόλαυση χωρίς τύψεις!

Exit mobile version