Τετάρτη, 12 Μαΐου

Στους 19 οι νεκροί από το ναυάγιο ανοικτά της Γιαλούσας – Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης

– Τουλάχιστον 19 άνθρωποι, που επέβαιναν σε πλοιάριο με μετανάστες έχασαν την ζωή τους ανοικτά της Γιαλούσας, όταν αυτή βυθίστηκε – Αρχικά μεταδιδόταν ότι οι νεκροί είναι 16, ωστόσο ενόσω διαρκούν οι έρευνες ο αριθμός έχει ανέβει, ενώ αγνοούνται ακόμα 25 παράτυποι μετανάστες – Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των τουρκικών Αρχών, ενώ αναμένεται να μεταφερθούν διασωθέντες και στα κατεχόμενα.
Σκάφος που μετέφερε 160 πρόσφυγες βυθίστηκε στα ανοιχτά της κατεχόμενης Γιαλούσας στην κατεχόμενη Κύπρο με αποτέλεσμα να πνιγούν 19 άτομα και να αγνοούνται άλλα 25. Οι έρευνες για την ανεύρεση των αγνοουμένων είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο σκάφος που άρχισε να βυθίζεται στις 6 το πρωί λόγω της εισροής νερού στο μηχανοστάσιο, επέβαιναν γύρω στους 150-160 άτυπους μετανάστες. Διασώθηκαν 101 άνθρωποι ενώ τουλάχιστον 16 έχασαν τη ζωή τους.

Το πλοιάριο εντόπισε πρώτα η τουρκική ακτοφυλακή. Στη διάσωση των μεταναστών συνέδραμε ελικόπτερο όπως και άλλα παραπλέοντα πλοία.

Σύμφωνα με την Χαμπέρ Κίπρις, άλλα 30 πρόσωπα που επέβαιναν στο πλοίο αναζητούνται, ενώ η Γενί Ντουζέν, που επικαλείται δηλώσεις του επικεφαλής της «ακτοφυλακής» γράφει ότι στην όλη προσπάθεια συνδράμουν ομάδες διάσωσης από την Τουρκία. Ο Ατακάν δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι οι μετανάστες που έχουν διασωθεί μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και εάν χρειαστεί, λήφθηκαν μέτρα, για να μεταφερθούν κάποιοι στα κατεχόμενα.

Τουρκικά μμε μεταδίδουν ότι το σκάφος αναποδογυρίστηκε 26 χιλιόμετρα ανοιχτά της Γιαλούσα στην Μεσόγειο και μέχρι στιγμής 102 πρόσφυγες διασώθηκαν. Στις έρευνες συμμετέχουν και τουρκικά σωστικά συνεργεία ενώ οι διασωθέντες μεταφέρονται στην Τουρκία. Το CNN Turk μεταδίδει ότι ενδέχεται το σκάφος να μετέφερε πάνω από 160 άτομα, ενώ το Ανατολού μεταδίδει ότι στο σκάφος βρίσκονταν περίπου 150 πρόσφυγες.

Διαβάστε επίσης