Site icon Hallocy

Εμβόλιο γρίπης! Ποιοι πρέπει οπωσδήποτε να το κάνουν και 3 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζεις…

Το φθινόπωρο ξεκινούν τα πρώτα συμπτώματα γρίπης. Η πιο διαδεδομένη διαδικασία πρόληψης είναι το εμβόλιο γρίπης.

Τι κάνει ένα εμβόλιο; Είναι τόσο αποτελεσματικό; Ποιοι πρέπει να το κάνουν και ποια είναι η κατάλληλη στιγμή; 

Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει 3 με 4 στελέχη ιών γρίπης που θεωρούνται περισσότερο επικίνδυνα μετά από έρευνες για το χειμώνα που διανύουμε. Πρέπει να γνωρίζεις ότι τα στελέχη ιών γρίπης που κυκλοφορούν είναι εκατοντάδες, όποτε κάνοντας ένα εμβόλιο γρίπης προφυλάσσεσαι μόνο απ’ τους 3-4 περισσότερο διαδεδομένους.

Το εμβόλιο λοιπόν δεν προφυλάσσει απ’ όλους τους ιούς γρίπης.

Το εμβόλιο είναι αδρανοποιημένοι ιοί γρίπης και γίνεται έγχυση τους στον οργανισμό. Οι ιοί είναι ικανοί να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα, αλλά δεν είναι ικανοί να σε νοσήσουν. Αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός σου εκτείθεται στον ιό της γρίπης μέσω του εμβολίου και δημιουργεί μέτρα προφύλαξης, έτσι όταν έρθει σε επαφή πραγματικά με τον ιό δε μπορεί να νοσήσει.

Το εμβόλιο δημιουργεί αντισώματα για τον ιό της γρίπης και δε νοσείς.

Ποιοι πρέπει να το κάνουν οπωσδήποτε σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας;

Ομάδες υψηλού κινδύνου

-Όσοι είναι άνω των 60 ετών
-Άτομα με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω νοσήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας:
-Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
-Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
-Ανοσοκαταστολή για οποιοδήποτε λόγο
-Μεταμόσχευση οργάνων
-Δρεπανοκυτταρική νόσο και λοιπές αιμοσφαιρινοπάθειες
-Σακχαρώδη διαβήτη και λοιπά χρόνια νοσήματα του μεταβολισμού
-Χρόνια νεφρική νόσο
-Νευρομϋικά νοσήματα
-Έγκυες σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης τους, λεχωίδες και θηλάζουσες
-Άτομα με νοσηρή παχυσαρκία (BMI>40kg/m2)
-Παιδιά που βρίσκονται σε αγωγή με χρόνια λήψη ασπιρίνης, για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συνδρόμου Reye εξαιτίας της γρίπης
-Όσοι έρχονται σε επαφή με βρέφη μικρότερα από 6 μηνών, και όσοι φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
-Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και οικότροφοι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.α.)
-Όσοι εργάζονται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό, και βοηθητικό προσωπικό).

Πότε πρέπει να γίνει;

Αλήθεια 1

Η πρώτη δόση γίνεται αυτή την περίοδο και η δεύτερη κοντά στο Φεβρουάριο. Απαραίτητη προυπόθεση είναι να είσαι απόλυτα υγιής, όταν αποφασίσεις να κάνεις το εμβόλιο. Ούτε βήχας, ούτε καταρροή, ούτε κρυάδες. Ο οργανισμός πρέπει να είναι απόλυτα υγιής.

Πρέπει να μην έχω φάει κάτι εκείνη τη μέρα;

Αλήθεια 2

Είναι μύθος ότι δεν πρέπει να έχεις φάει αβγό, κοτόπουλο ή ψάρι τη μέρα του εμβολιασμού. Το εμβόλιο της γρίπης δεν έχει καμία αλληλεπίδραση με αυτές τις τροφές.

Δείτε ακόμη: Σου έχω το μυστικό για λαμπερό και νεανικό δέρμα! Κρύβεται μέσα σε αυτό το κουτί…(Βίντεο)

Ποια ώρα της ημέρας είναι η κατάλληλη για να γίνει;

Αλήθεια 3

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσιεύση, ακόμα και η ώρα της ημέρας μπορεί να παίξει ρόλο, αφού, για τους ηλικιωμένους τουλάχιστον, φαίνεται ότι ο εμβολιασμός τις πρωινές ώρες ίσως οδηγεί σε καλύτερη και ισχυρότερη απάντηση του ανοσοποιητικού, σε σχέση με τον απογευματινό εμβολιασμό.

Αν με ρωτάς, αν είναι απαραίτητο να το κάνεις;

Θα σου απαντούσα πως αν ανήκεις σε ομάδα υψηλού κινδύνου οπωσδήποτε! Αν όχι, δεν το κρίνω απαραίτητο. Το να εκτεθεί ο οργανισμός στον ιό της γρίπης και να νοσήσει είναι μια φυσιολογική διαδικασία που δεν υπάρχει λόγος να αποτρέψεις, αν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι.

Exit mobile version