Hallocy

ΑΡΝΗΤΙΣΜΟΣ – ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΕΧΕΣΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ…!

Τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, επικρατεί γενικώς ένα αρνητικό κλίμα. Ίσως να φταίει η οικονομική κρίση που άλλαξε την ψυχολογία των πλείστων Κυπρίων προσθέτοντας άγχος και στρες. Απ’ ότι φαίνεται όμως η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά κοινωνική.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η γκρίνια αλλά και ο αρνητισμός δεν βοηθάνε κανέναν αφού χωρίς πράξεις δεν αλλάζει κάτι. Τα οικονομικά μας μπορεί να μην είναι τα ίδια όπως πριν αλλά εάν επιλέγαμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά το χρόνο μας αντί να γκρινιάζουμε συνεχώς, τότε ίσως τα πράγματα να ήταν πολύ διαφορετικά.

Το να επιλέξει κάποιος να εκφράσει τον αρνητισμό του και να γκρινιάζει για μία κατάσταση είναι δικαίωμα του. Είμαστε όμως υπόχρεοι να τον/την ανεχόμαστε; Είναι καλό να στηρίζουμε τους φίλους μας έως ένα σημείο φτάνει να μην μας μεταφέρουν συνεχώς αρνητική ενέργεια και να επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική μας ισορροπία.

O αρνητισμός για κάποιους είναι τρόπος ζωής. Είναι μία άλλη οπτική γωνία για να βλέπουνε τα πράγματα και τον κόσμο ολόκληρο. Το να συναναστρεφόμαστε με άτομα που βλέπουν συνέχεια το ποτήρι μισοάδειο είναι πολύ δύσκολο και ψυχοφθόρο ειδικά σε περιπτώσεις που προσπαθούμε να βλέπουμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Η απαισιοδοξία και ο κυνισμός των ατόμων δίπλα μας μπορούν εύκολα να γίνουν μεταδοτικά παρασύροντας μας σε μία κατεύθυνση “μονόδρομο” προς την κατηφόρα.

Πώς αντιμετωπίζουμε όμως τον αρνητισμό;

1. Πρέπει να βρούμε την πηγή του αρνητισμού: Γιατί είναι αρνητικό το άτομο που είναι δίπλα μας; Έχει άγχος με τη δουλειά; Έχει έλλειψη αυτοπεποίθησης η απλά ψάχνει για σημασία; Πολλοί άνθρωποι είναι συνεχώς αρνητικοί και αυτό λέει πολλά για το χαρακτήρα τους γι’ αυτό είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί!
2. Βοηθούμε το άτομο που το έχει ανάγκη: Μπορούμε να βοηθήσουμε το άτομο που έχει αρνητική ενέργεια υποδεικνύοντας του τα λάθη του και έτσι δεν θα αισθάνεται μόνος. Εάν όμως συνεχίσει να μιλά για τα ίδια προβλήματα και μας χαλά η διάθεση, τότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να διακόψουμε τη συνομιλία.
3. “Πες μου κάτι θετικό”: Με αυτή την τεχνική τους βοηθούμε να αλλάξουν θέμα και να ξεχάσουν για λίγο την “τραγική” τους ιστορία. Με το να μας διηγηθούν μία χαρούμενη ιστορία ίσως να αλλάξουν διάθεση και να γίνουν πιο θετικοί.
4. Να περνάμε λιγότερο χρόνο μαζί τους: Εάν οι διάθεση μας είναι άσχημη μετά που τελειώνει η συνάντηση μας με το συγκεκριμένο αρνητικό άτομο, τότε πρέπει να μειώσουμε το χρόνο που περνάμε μαζί του, αφού στο τέλος θα σκεφτόμαστε και εμείς αρνητικά, άρα πρέπει να μάθουμε να λέμε και όχι.
5. Μπορούμε να βγούμε και με άλλα άτομα: Με το να είμαστε ανοικτοί σε νέες γνωριμίες, βοηθάμε τη ψυχολογία μας να βελτιωθεί. Ειδικά σε περιπτώσεις που περισσότερα άτομα έρχονται στην παρέα, τότε η αρνητική ενέργεια μοιράζεται και ακούγονται περισσότερες απόψεις. Έτσι υπάρχει περισσότερη ισορροπία.
6. Απομάκρυνση: Εάν δούμε ότι καμία από τις πιο πάνω τεχνικές δεν λειτουργεί τότε η απομάκρυνση από τα συγκεκριμένα άτομα είναι η μόνη λύση. Αν αισθανόμαστε ότι αυτά τα άτομα απορροφούν όλη μας την θετική ενέργεια τότε είναι υποχρέωση μας να προστατέψουμε τον εαυτό μας

Οι αρνητικοί άνθρωποι “ταΐζουν” τις αμφιβολίες μας και επιβεβαιώνουν τους φόβους μας κάτι που μας στερεί το κυνήγι των ονείρων μας και επίσης μας αποσπούν την προσοχή αφού θεωρούν ότι είναι αυτοί το επίκεντρο και επιζητάνε συνεχώς σημασία. Πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τον αρνητισμό σωστά για να αισθανόμαστε πιο ήρεμοι και ασφαλείς αφού με τη σωστή διαχείριση δεν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την αρνητική επιρροή των συγκεκριμένων ατόμων.
Την καθημερινότητα μας εμείς επιλέγουμε πως θα την ζήσουμε όπως επιλέγουμε και τα άτομα που θα είναι δίπλα μας!

Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος
Συμβουλευτικός Ψυχολόγος

Exit mobile version