Κυριακή, 24 Οκτωβρίου

Σπάραξε στο κλάμα η Χριστιάνα Αριστοτέλους on air – Η ιστορία που την έκανε να λυγίσει – Βίντεο

Άουσβιτς: Μια επίγεια κόλαση… που στέρησε τη ζωή σε 6 εκατομμύρια ανθρώπους

Η 27η Ιανουαρίου έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα μνήμης των θυμάτων του ολοκαυτώματος, της μεγαλύτερης σε αριθμό θυμάτων, οργανωμένης σφαγής, που είδε ποτέ η ανθρωπότητα. Η απόφαση της Χιτλερικής Γερμανίας να εξοντώσει τους Εβραίους της Ευρώπης είχε τις ρίζες της στην ίδια την ιδεολογία του Χίτλερ, ο οποίος θεωρούσε τους Εβραίους υπεύθυνους για την ήττα της Γερμανίας στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν θα ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Χίτλερ θα βρει την ευκαιρία που ζητούσε. Οι διώξεις των Εβραίων ξεκίνησαν στην Πολωνία, αμέσως μετά την κατάληψη της. Εντάθηκαν όμως, μετά την 21η Ιουνίου 1941, όταν επιτέθηκαν στην Σοβιετική Ένωση.

Κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος της μεγαλύτερης γενοκτονίας στην παγκόσμια ιστορία υπολογίζεται ότι μόνο στα στρατόπεδα εξολόθρευσης έχασαν τη ζωή τους με τουφεκισμό, καταναγκαστική εργασία, απαγχονισμός, δηλητηριώδη αέρια περίπου τρία εκατομμύρια Εβραίοι. Το σύνολο των Εβραίων που θανατώθηκαν από την άνοδο του ναζιστικού κόμματος στην εξουσία μέχρι την κατάρρευση του ανέρχεται σε έξι περίπου εκατομμύρια.

Το Άουσβιτς έμεινε στην ιστορία σαν ένα από τα πιο διαβόητα στρατόπεδα του ολοκαυτώματος. Δείτε το συγκλονιστικό αφιέρωμα που ετοίμασε η εκπομπή “Με αγάπη Χριστιάνα” σε επιμέλεια Τάσου Ευαγγέλου και μοντάζ της Κυριακής Αδάμου.

alphanews.live

Διαβάστε επίσης