Σάββατο, 23 Οκτωβρίου

Οκτώ αγγελούδια στο Μακάριο Νοσοκομείο με γρίπη Α (ΒΙΝΤΕΟ)

Οκτώ αγγελούδια νοσηλεύονται στο Μακάριο Νοσοκομείο, με τους γιατρούς να επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για κρούσματα της γρίπης Α.

Μιλώντας στην κάμερα της εκπομπής Alpha Πρωινή Ενημέρωση ο Δρ. Ηλίας Αβραάμ, ανέφερε ότι το πιο σοβαρό περιστατικό είναι το βρέφος που νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες στην Εντατική Μονάδα του νοσηλευτηρίου, ενώ υπάρχουν άλλα επτά παιδιά που επιβεβαιώθηκε ότι πάσχουν από γρίπη Α.

Ο Δρ. Αβράαμ πρόσθεσε ότι άλλα τρία με πέντε παιδιά νοσηλεύονται στο Μακάριο, με συμπτώματα γρίπης, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

Ερωτηθείς για το πως κύλησε το Σαββατοκύριακο είπε ότι 10-12 παιδιά παίρνουν εξιτήριο και υπάρχουν άλλες τόσες εισαγωγές.

Μέτρα πρόληψης

Η αντιμετώπιση της γρίπης περιλαμβάνει μέτρα προσωπικής υγιεινής που θα πρέπει να εφαρμόζονται από όλο τον πληθυσμό και κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (βρέφη, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, εγκυμονούσες, κτλ) και είναι:

Να φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε.
Όταν ένα άτομο βήχει ή φταρνίζεται να χρησιμοποιεί χάρτινο μαντηλάκι το οποίο να βάζει μπροστά στο πρόσωπο του και το οποίο αμέσως μετά πετάει στα σκουπίδια και πλένει τα χέρια του.
Να πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο με ακάθαρτα χέρια.
Να αποφεύγουμε τη στενή επαφή (πρόσωπο με πρόσωπο) με άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
Το παιδί ή μέλος του προσωπικού που παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού δεν πρέπει να πάει στο σχολείο μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και να ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού του.
Υγιεινή Διατροφή (φρούτα και λαχανικά) και άσκηση.
Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την νόσο ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, είναι το εμβόλιο κατά της γρίπης σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού και του Υπουργείου Υγείας. Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά στα παιδιά με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή γρίπη και συγκεκριμένα τα πάσχοντα με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού συστήματος, των νεφρών, καθώς και ανοσοκατασταλμένα παιδιά, θα πρέπει να εμβολιάζονται ακόμα και τώρα είτε στον παιδίατρό τους, είτε, εφόσον πρόκειται για δικαιούχους, στα Κέντρα Μητρότητας και Παιδιού μετά από συνταγογράφηση από παιδίατρο.

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό ενηλίκων, αυτός μπορεί να γίνει στα Κέντρα Εμβολιασμού κάθε Επαρχίας. Στις Επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας τα Κέντρα Εμβολιασμού βρίσκονται στα αντίστοιχα παλαιά νοσοκομεία. Στις Επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου τα Κέντρα Εμβολιασμού βρίσκονται στα Γενικά Νοσοκομεία των πόλεων.

Ο εμβολιασμός συστήνεται στις πιο κάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω

2. Παιδιά >6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

– Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

– Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

– Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).

– Μεταμόσχευση οργάνων

– Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

– Χρόνια νεφροπάθεια

– Νευρολογικά ή Νευρομυϊκά νοσήματα

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.

4. Λεχωίδες

5. Θηλάζουσες

6. Παχύσαρκα άτομα

7. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

8. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

9. Οι κλειστοί πληθυσμοί (όπως τρόφιμοι γηροκομείων)

10. Επαγγελματίες που ασχολούνται με ζώα, όπως κτηνίατροι

11. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

alphanews.live

Διαβάστε επίσης