Πέμπτη, 9 Ιουλίου

Πάφος: «Στο νοσοκομείο έδεσαν τον πατέρα μου στο κρεβάτι»

Γυναίκα καταγγέλλει ότι νοσηλευτές του νοσοκομείου Πάφου έδεσαν τον πατέρα της στο κρεβάτι νοσηλείας του κατά την παραμονή του στο νοσηλευτήριο επειδή, όπως η ίδια αναφέρει σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επαρχιακής Επιτροπής Εξέτασης Παραπόνων Ασθενών της Επαρχίας Πάφου, της είπαν πως ήταν ανήσυχος και κινδύνευε με τραυματισμό.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει η γυναίκα στην επιστολή της: «στις 3 Μαΐου ήμουνα όλη μέρα στο νοσοκομείο και γύρω στις 19:30 είχα φύγει. Πριν προλάβω να μπω σπίτι (κάτοικος Λεμεσού) είχα ενημερωθεί ότι ο πατέρας μου ήταν ανήσυχος και ζητούσαν όπως πάει κάποιος στο νοσοκομείο.

Επέστρεψα, λοιπόν, ανήσυχη στο νοσοκομείο. Όταν έφθασα εκεί είδα τον πατέρα μου να κάθεται ήρεμα στο κρεβάτι. Όταν του μίλησα μου είπε «κοίταξε εδήσαν με» και μου έδειξε τους επιδέσμους που ήταν ακόμα δεμένοι στο κρεβάτι αφού είχε καταφέρει να τους λύσει. Και συμπλήρωσε «είναι γιατροί ρε τούτοι;».

Η γυναίκα, όπως αναφέρει, ζήτησε εξηγήσεις από την προϊσταμένη, η οποία «προσπάθησε να δικαιολογηθεί ότι ο πατέρας μου είχε σηκωθεί από το κρεβάτι τρεις φορές και κινδύνευε να πέσει. Την ενημέρωσα ότι στις 18:00 είχε δοθεί διουρητικό και ήταν φυσικό να χρειάζεται να ουρεί συχνά. Η νεαρή νοσηλεύτρια που ήταν εκεί μου ζήτησε συγγνώμη. Η προϊσταμένη μού ανέφερε ότι παρά να κινδυνεύουν οι ασθενείς να πέσουν, προτιμούν να τους δένουν».

Στη συνέχεια, προσθέτει, «ο πατέρας μου αφού μιλήσαμε και είδα ότι ήταν ήρεμος και απλά ήθελε να ουρήσει, ξάπλωσε και κοιμήθηκε. Στις 22:30 η προϊσταμένη ήρθε με ένα κουτάλι σταγόνες ηρεμιστικές για να δώσει στον πατέρα μου. Της είπα ότι κοιμάται και ζήτησα να μάθω γιατί δεν του τις έδωσαν όταν είδαν ότι ήταν ανήσυχος. Μου απάντησε ότι δεν μπορούσαν να δώσουν σταγόνες χωρίς τις οδηγίες του γιατρού». Την Κυριακή, συνεχίζει στην καταγγελία της, «κάποιος ασθενής από άλλο δωμάτιο φώναζε και άκουσα μια νοσηλεύτρια να λέει: Πρέπει να τον ξεδέσουμε, έχει πάνω από δέκα λεπτά που είναι δεμένος».

Η γυναίκα ζητά τη διερεύνηση της καταγγελίας της υποστηρίζοντας παράλληλα ότι τέτοιες πρακτικές δεν θα έπρεπε να ακολουθούνται στη σύγχρονη εποχή.

Ο «Φ» έθεσε τις καταγγελίες της γυναίκας ενώπιον των Συντεχνιών των νοσηλευτών του δημοσίου. Τόσο ο πρόεδρος των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών, Θεόδωρος Πετέλης, ανέφεραν ότι «η πρακτική αυτή, να δένονται δηλαδή για μικρό χρονικό διάστημα στις κλίνες νοσηλείας τους ασθενείς οι οποίοι κρίνονται επικίνδυνοι, πρώτα για τον ίδιο τους τον εαυτό, ακολουθείται, σε αρκετές περιπτώσεις διεθνώς». Ωστόσο, τόνισαν, «το κάθε περιστατικό, όπως και το συγκεκριμένο θα πρέπει να διερευνάται ξεχωριστά αφού οι συνθήκες δεν είναι πάντα οι ίδιες».

philenews.com

Διαβάστε επίσης