Site icon Hallocy

ΓεΣΥ: Κοντά σε συμφωνία ΟΑΥ και ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Καλά τα νέα για το ΓεΣΥ, αφού Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και ιδιωτικά νοσηλευτήρια φαίνεται να τα βρίσκουν, προφορικά τουλάχιστον, σε ενδονοσοκομειακά, τρόπο καταβολής των αποζημιώσεων γιατρών και νοσοκομείων, αλλά και σε κάποια ζητήματα που αφορούσαν την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.

Νεότερα, ωστόσο, για την ετοιμασία επίσημου εγγράφου το οποίο θα υπογραφεί και από τις δύο πλευρές με τη μορφή του «μνημονίου συναντίληψης» δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Χθες και παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες από νωρίς το πρωί έκαναν λόγο για άτυπη επίτευξη συμφωνίας, καμία από τις δύο πλευρές δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για τα όσα είχαν συζητηθεί το βράδυ της Κυριακής στη μεταξύ τους πολύωρη διαβούλευση.

Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα ζητήματα που αφορούν τις υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής περίθαλψης με τον διάλογο να καταλήγει σε λύση η οποία έγινε αποδεκτή τόσο από τα νοσηλευτήρια όσο και από τον ΟΑΥ.

Επίσημα, από πλευράς του ΟΑΥ δεν έγιναν δηλώσεις ενώ ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Σάββας Καδής, αρκέστηκε να πει ότι ο Σύνδεσμος αναμένει γραπτώς τις προτάσεις του Οργανισμού για να τοποθετηθεί. Δηλώσεις δεν έγιναν ούτε μετά την απογευματινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΙΝ κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Καδής ενημέρωσε τους εκπροσώπους των νοσηλευτηρίων για την πορεία των διαβουλεύσεων με τον ΟΑΥ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», κάποια από τα μέλη της Επιτροπής του ΠΑΣΙΝ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους σε ορισμένα ζητήματα και έθεσαν τις σχετικές εισηγήσεις τους, ωστόσο, οριστικές αποφάσεις δεν λήφθηκαν αφού όλοι αναμένουν τη γραπτή πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για να θεωρηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν προφορικά, επίσημα.

Σε ό, τι αφορά τις επόμενες κινήσεις του ΟΑΥ, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα όσα συμφωνήθηκαν άτυπα το βράδυ της Κυριακής θα καταγραφούν, σε συνεννόηση πάντα με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΙΝ και αφού οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο του «μνημονίου συναντίληψης» το θέμα θα τεθεί ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού για έγκριση και ακολούθως θα σταλθεί επίσημα στον σύνδεσμο των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Το μνημόνιο που θα υπογραφεί και από τις δύο πλευρές θα αποτελεί το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί στη συνέχεια ο διάλογος του ΟΑΥ με το κάθε ιδιωτικό νοσηλευτήριο ξεχωριστά.

Σε δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ, Σάββας Καδής, ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος αναμένει «την τελική πρόταση του ΟΑΥ. Δηλώνουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι αλλά όπως καταλαβαίνετε το σημαντικό είναι αυτά που έχουμε συζητήσει να μπουν στο χαρτί, να καταγραφούν και να γίνουν μια επίσημη πρόταση από τον ΟΑΥ. Οι προσδοκίες μας είναι ξεκάθαρες, οι προϋποθέσεις που θέσαμε σε σχέση με τη βιωσιμότητα των νοσηλευτηρίων για να είναι σε θέση να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες, είναι εκεί και ελπίζουμε ότι θα ληφθούν υπόψη και θα έχουμε μια πρόταση αντάξια των προσδοκιών μας ώστε αυτός ο διάλογος να συνεχιστεί με το κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά και να έχουμε αποτέλεσμα».

philenews.com

Exit mobile version