Κυριακή, 25 Ιουλίου

Ένας κτηνίατρος του δρόμου στην Καλιφόρνια -Φροντίζει τα ζώα των άστεγων

Ο Στιούαρτ Κουάν φροντίζει τα ζώα που δίνουν ελπίδα στους άστεγους

Ο Στιούαρτ Κουάν είναι κτηνίατρος στην Καλιφόρνια. Τα χρόνια της κρίσης, έβλεπε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να καταλήγουν άστεγοι, πολλοί μαζί με τα κατοικίδιά τους. Και αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό.

Στις ΗΠΑ οι άνθρωποι που ζουν άστεγοι ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο. Η Καλιφόρνια είναι από τις πολιτείες στις οποίες το φαινόμενο είναι πιο έντονο. Το 2019, 151.278 άνθρωποι ζούσαν στους δρόμους. Πολλοί από αυτούς, μέσα στις δυσκολίες που βιώνουν, αντλούν κουράγιο και ελπίδα από τα ζώα που τους συντροφεύουν. Αλλά αδυνατούν να τα φροντίσουν όπως θα ήθελαν. Για καλή τους τύχη, υπάρχει ο Στιούαρτ Κουάν.

Ο 49χρονος εργαζόταν ως κτηνίατρος σε καταφύγιο ζώων στην Καλιφόρνια. Εκεί κατέληγαν πολλά κατοικίδια τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούσαν πλέον να κρατήσουν, για οικονομικούς λόγους. «Μια ημέρα μου ήρθε η ιδέα να βγω έξω, για να βοηθήσω ανθρώπους άπορους που έχουν ζώα συντροφιάς», εξηγεί.

«Επειδή είμαι κτηνίατρος, γνώριζα τη σημασία του ρόλου που έχουν τα κατοικίδια στη ζωή μας. Όμως, αυτό για τους άστεγους είναι στο δεκαπλάσιο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, τους έχουν κρατήσει ζωντανούς», λέει ο Στιούαρτ, που έχει ξεκινήσει αυτή την αποστολή από το 2011, καλύπτοντας τα έξοδα από την τσέπη του. Τώρα, κάνει διαδικτυακό έρανο, ελπίζοντας να συγκεντρώσει χρήματα για τα πιο ακριβά χειρουργεία που πρέπει να γίνουν σε κάποιες περιπτώσεις.

«Έχω ακούσει τις πιο γνήσιες ιστορίες αγάπης, συμπόνοιας, ελπίδας και δυσκολιών», λέει για τις επαφές τους με τους άστεγους. «Έχω περάσει κι εγώ δύσκολες στιγμές νεότερος, ίσως να ήμουν μια στιγμή μακριά από το να βρεθώ άστεγος. Επειδή έχουμε σπίτι, δουλειά, αυτοκίνητο, δεν είμαστε κάτι διαφορετικό από αυτούς τους ανθρώπους», τονίζει.

 

Διαβάστε επίσης