Τρίτη, Απρίλιος 7

Κορωνοϊός: Ο κόσμος ετοιμάζεται για πανδημία – 10 χώρες ανακοίνωσαν νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Οι κυβερνήσεις άρχισαν να κάνουν αποθέματα σε ιατρικό εξοπλισμό και οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για παγκόσμια ύφεση γράφει το Reuters

Δραματικές διαστάσεις στην κρίση του κορωνοϊού δίνει το Reuters με ρεπορτάζ του τα ξημερώματα της Παρασκευής που φέρει τίτλο «ο κόσμος ετοιμάζεται για την πανδημία του κορωνοϊού».

«Οι ελπίδες ότι ο κορωνοϊό θα περιοριστεί στην Κίνα εξαφανίστηκαν την Παρασκευή καθώς κρούσματα εμφανίζονται με γρήγορους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις άρχισαν να κάνουν αποθέματα σε ιατρικό εξοπλισμό και οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για παγκόσμια ύφεση» ξεκινά το ρεπορτάζ του Reuters.

Όπως σημειώνεται τα χρηματιστήρια βρίσκονται στο δρόμο για την χειρότερη εβδομάδα των μετοχών από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 καθώς οι αναταραχές στα διεθνή ταξίδια και την εφοδιαστική αλυσίδα τροφοδοτεί τους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη.

«Ο κορωνοϊός μοιάζει τώρα περισσότερο σαν πανδημία. Οι αγορές μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και αν υπάρχει μεγάλο ρίσκο, όσο βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ. Αλλά για την ώρα κανείς δεν μπορείς να πει πόσο θα κρατήσει (σ.σ. η κρίση του κορωνοϊού και πόσο σοβαρή θα γίνει» εξήγησε στο Reuters ο Νοριχίρο Φουτζίτο, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικών επενδύσεων της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 44 νέους θανάτους και 327 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων στη χώρα να είναι ο χαμηλότερος από τις 23 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το Reuters συνολικά 10 χώρες ανέφεραν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ανάμεσα στις οποίες η Νιγηρία, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρας της Αφρικής.

Στο ρεπορτάζ υπενθυμίζεται, επίσης, η δήλωση του διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τα κράτη πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται. «Ο ιός αυτός έχει δυναική πανδημίας. Δεν είναι η ώρα για φόβο. Τώρα είναι η ώρα για λήψη μέτρων προκειμένου να εμποδίσουμε τη μετάδοση του κορωνοϊού και να σώσουμε ζώες» είπε χαρακτηριστικά την Πέμπτη.

Σε μια πρώτη «απάντηση» στην έκκληση του διευθυντή του ΠΟΥ η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο επίκλησης των ειδικών εξουσιών που της δίνει το Σύνταγμα της χώρας προκειμένου να επιταχύνει την παραγωγή προστατευτικού εξοπλισμού.

Στην Ευρώπη, υπενθυμίζει το Reuters, ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονωϊού διπλασιάστηκε στη Γαλλία, στη Γερμανία υπήρξαν προειδοποίησεις για επερχόμενη επιδημία και στην Ελλάδα, μια πύλη εισόδου των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, ανακοινώθηκαν αυστηρότεροι έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορα.

 

Διαβάστε επίσης