Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου

ΕΚΤΑΚΤΟ: Άλλα πέντε νέα κρούσματα στην Κύπρο – Στους 31 οι ασθενείς

Το Ινστιτούτο Γενετικής ενημέρωσε για πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού. Έχει αρχίσει η ιχνηλάτηση και θα ακολουθήσει ανακοίνωση με περαιτέρω αργότερα.

Με αυτά τα κρούσματα το σύνολο έφτασε τα 26 στις ελεύθερες περιοχές και πέντε στα κατεχόμενα.

Περισσότερα σε λίγο…

Η λίστα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι:
-25χρονος Ε/κ στη Λεμεσό. Ήρθε από το Μιλάνο στις 26/2/2020.Επιβεβαιώθηκε στις 9/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό.
-64χρονος Ε/κ, Καρδιοχειρουργός. Ήρθε από την Αγγλία στις 3/3/20.Επβεβαιώθηκε στις 9/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό.
-64χρονος και 78χρονος, Ελληνοκύπριοι. Έφτασαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 10/3/20 και επιβεβαιώθηκαν στις 11/3/20. Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αμμοχώστου (σ.σ. δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους)
-51χρονος οδηγός ταξί από την Πάφο. Δεν ταξίδεψε, άγνωστο το πρόσωπο που του μετέδωσε τον ιό. Επιβεβαιώθηκε στις 11/3/20 και νοσηλεύεται Νοσοκομείο Αμμοχώστου
-39χρονη από την Ελλάδα που διαμένει μόνιμα στην Κύπρο με την οικογένεια της. Ήρθε από την Αθήνα 3/3/2020. Επιβεβαιώθηκε στις 11/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι της.
-Νεαρός Ε/κ από τη Λευκωσία. Ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 8/3/20 και επιβεβαιώθηκε στις 12/3/20. Τέθηκε σε αυτοπεριορισμό
-Μεσήλικας που έφτασε από τη Γερμανία. Ήρθε στις 9/3/20 και επιβεβαιώθηκε στις 12/3/2020. Τέθηκε υπό αυτοπεριορισμό
-Ελλαδίτης που έφθασε από την Ιταλία στις 10/3/2020. Επιβεβαιώθηκε στις 12/3/2020 και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου
-Ελλαδίτης που ήρθε από την Ελλάδα στις 4/3/2020. Επιβεβαιώθηκε στις 12/3/2020. Τέθηκε υπό αυτοπεριορισμό
-Αδελφή του Ελλαδίτη που έφθασε από την Ιταλία. Επιβεβαιώθηκε στις 13/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό
-Άνδρας, συγγενής του ταξιτζή. Επιβεβαιώθηκε στις 13/3/20 και τέθηκε σε αυτοπεριορισμό
-Δύο Ε/κ που έφθασαν από την Αθήνα στις 4/3/20. Επιβεβαιώθηκαν στις 13/3/20 και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό
– Πέντε άτομα που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και είχαν στενή επαφή με δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί τις προηγούμενες μέρες. Πρόκειται για οικογένεια, η οποία ήρθε σε επαφή με Ελλαδίτη, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο από την Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε στις 12/3/2020. Η οικογένεια, ήρθε επίσης σε επαφή με την αδελφή του Ελλαδίτη, που επιβεβαιώθηκε στις 13/3/2020
-Ένα άτομο που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.
-Ένα άτομο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο, βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές όταν ανέπτυξε συμπτωματολογία.
Τα θετικά δεδομένα

Το γεγονός ότι ο καρδιοχειρουργός του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας προσβλήθηκε με τον ιό, έθεσε σε συναγερμό το Υπουργείο Υγείας, αφού ο 64χρονος, μετά το ταξίδι του από την Αγγλία, επέστρεψε κανονικά στην εργασία του και ήρθε σε επαφή, όχι μόνο με άτομα από την οικογένεια του, αλλά και με επαγγελματίες υγείας και ασθενείς. Μάλιστα, είχε πάει σε πάρτι, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 40 άτομα, όπως επίσης και σε μνημόσυνο.

Ως εκ τούτου, από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο προχώρησε στην αναστολή της λειτουργείας του νοσοκομείου, ενώ έλαβε άμεσα δείγματα από περίπου 200 άτομα, επαφές του γιατρού.

Ωστόσο, όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά, γεγονός που έδωσε ανακούφιση στις αρμόδιες αρχές, ενώ δεκάδες άτομα τέθηκαν υπό αυτοπεριορισμό.

Θετικό επίσης χαρακτηρίζεται και το γεγονός ότι οι περισσότεροι που προσβλήθηκαν από τον ιό είχαν τεθεί σε αυτοπεριορισμό μετά την επιστροφή τους από το ταξίδι και δεν είχαν έρθει επαφή με αρκετά πρόσωπα, κλείνοντας έτσι την αλυσίδα εξάπλωσης.

Σε ότι αφορά την οικογένεια από την Ελλάδα, που διαμένει μόνιμα στην Λάρνακα, και στην οποία μεταδόθηκε ο ιός από το ένα μέλος που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία, επίσης είχε τεθεί σε αυτοπεριορισμό από την πρώτη στιγμή. Ο ιός μεταδόθηκε, αφού όλα τα μέλη διαμένουν στο ίδιο σπίτι, ενώ θετικό χαρακτηρίζεται και το γεγονός πως η αδελφή του θετικού κρούσματος, που είναι ιδιώτης γιατρός, αυτοπεριορίστηκε από την πρώτη στιγμή.

Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές έλαβαν δήγματα από διάφορα πρόσωπα, όλων των επαφών, σε μια προσπάθεια να διερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα και να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και σε άλλα πρόσωπα.

Τα αρνητικά δεδομένα

Την ίδια ώρα, «βραχνάς» για τις αρμόδιες υπηρεσίες αποτελεί η περίπτωση του οδηγού ταξί από την Πάφο, ο οποίος είναι το μόνο «ορφανό» κρούσμα, αφού άγνωστο παραμένει το πρόσωπο που του μετέδωσε τον ιό.

Ο 51χρονος δεν είχε ταξιδέψει και δεν ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα από την Κύπρο, και ως εκ τούτου, οι αρχές ψάχνουν τον άγνωστο «Χ» μέσα από τα δρομολόγια που εκτελούσε.

Το θετικό της υπόθεσης, είναι πως ο ταξιτζής εκτελούσε συγκεκριμένα δρομολόγια κατόπιν κράτησης και δεν παραλάμβανε τυχαία τουρίστες.

Ωστόσο, άγνωστο εάν ο τουρίστας που του μετέδωσε τον ιό βρίσκεται εντός ή εκτός Κύπρου. Από τη μια, εάν ο τουρίστας βρίσκεται εντός Κύπρου και εντοπιστεί, θα είναι ευκολότερη η ιχνηλάτηση, ενώ από την άλλη, εάν έχει επιστρέψει στην χώρα του, δεν θα γνωρίζουν οι αρχές με ποιους ήρθε επαφή, ώστε να υποβληθούν σε εξετάσεις με σκοπό να σπάσει η αλυσίδα της εξάπλωσης.

reporter.com.cy

Διαβάστε επίσης