Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου

Kορωνοϊός: Έκλεισε τα οδοφράγματα για τους Ελληνοκύπριους το ψευδοκράτος

Την απόφαση να κλείσει τα οδοφράγματα για τους Ελληνοκυπρίους πήρε το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο» μετά από μαραθώνια συνεδρίαση.

Σύμφωνα με την απόφαση που λήφθηκε, μόνο «πολίτες» της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και τα άτομα που έχουν νόμιμη άδεια στη χώρα μπορούν να εισέλθουν στη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» μέσω των χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών συνόρων.

Η απόφαση θα είναι σε ισχύ μέχρι την 1η Απριλίου 2020.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις γύρω στη 1 τα ξημερώματα, ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 27 Μαρτίου κλείνει ο «δημόσιος» τομέας, εκτός από «αστυνομία», «πυροσβεστική», φορείς υγεία, «πολιτική αεροπορία» και παρόμοιες υπηρεσίες και στον ιδιωτικό τομέα θα λειτουργούν μόνο τα φαρμακεία, τα βενζινάδικα, οι φούρνοι, τα σούπερ μάρκετ και όσοι παρέχουν είδη πρώτης ανάγκης. Όλα τα καταστήματα, χώροι εργασίας, καζίνο, νυχτερινά κέντρα, γραφεία στοιχημάτων, κέντρα διασκέδασης κτλ θα είναι κλειστά μέχρι 27 Μαρτίου.

Είναι φανερό, δήλωσε ο κ. Τατάρ, ότι στο πλαίσιο αυτών των δύο μέτρων πολλοί άνθρωποι θα μείνουν στα σπίτια τους και δεν θα πρέπει να νιώσουν την ανάγκη να βγουν έξω, όπως είπε. Ως «κυβέρνηση» κάνουν έκκληση στον κόσμο αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη να μην βγουν έξω, πρόσθεσε. Επιπλέον, είπε, τις επόμενες 48 ώρες, ανάλογα με τις εξελίξεις, το «υπουργικό» με βάση το άρθρο 156 θα αξιολογήσει εάν χρειάζεται η απαγόρευση εξόδου από το σπίτι.

Κατά τον κ. Τατάρ, από όποια χώρα και αν επιστρέψουν στα κατεχόμενα οι πολίτες του ψευδοκράτους, υποχρεωτικά θα μπαίνουν για 14 μέρες σε αυτοαπομόνωση και ιατρική παρακολούθηση στο σπίτι ενεργοποιώντας τον σχετικό νόμο για μεταδοτικά νοσήματα.

Από τις 14 Μαρτίου μέχρι την 1η Απριλίου συγκεντρώσεις σε συνδέσμους , ενώσεις, τοπικές συνάξεις καθώς και μαζικές προσευχές δεν θα γίνονται, όπως είπε.

Το νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο αναφοράς και αυξάνονται οι διεργασίες για να υπάρχει επαρκές προσωπικό και κρεβάτια, ανακοίνωσε ο κ. Τατάρ.

Δεν θα είναι μια εύκολη περίοδος, προέχει η η δημόσια υγεία, πρέπει όλοι να συμπεριφερθούν ψύχραιμα, δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Ταταρ.

Διαβάστε επίσης